L’amor està en nosaltres mateixos. Aquesta és la primera idea que transmet aquest deliciós llibre d’Eva Mengual, i podríem dir que el seu eix vertebrador, perquè tot el relat gira al seu voltant: estimar-se és una decisió personal i intransferible, i cadascú l’ha de prendre (o no...), perquè és la base del propi benestar.
100 idees per tenir més autoestima és un viatge cap a l’autoconeixement i l’autoestima, fruit de les experiències que l’autora ha anat recopilant al llarg del seu propi procés de creixement personal; un camí que, com ella mateixa defineix, dura tota la vida, però que paga la pena recórrer.
Un manual pràctic, pràctic
Moltes de les idees que es troben en aquest llibre són conegudes, però el relat va més enllà (i aquesta és la seva gràcia). A cada capítol, s’hi troben preguntes o exercicis pràctics que conviden a reflexionar, a qüestionar-se i a experimentar amb cada idea. Aquest és el veritable repte que planteja 100 idees per tenir més autoestima.
El relat dedica una primera part a les grans aportacions que han fet experts com el psicoterapeuta Carl Rogers o el professor i autor de llibres d’autoajuda Wayner W. Dyer. A continuació, capítol rere capítol, l’autora profunditza en totes les àrees implicades en el benestar personal amb idees clares, directes i concises. Fa un repàs als tòpics, com ara aprendre a dir que no, a acceptar el propi cos, a enfortir la confiança en un mateix i a responsabilitzar-se de les pròpies decisions, però també aprofundeix en conceptes tan complexos com interessants, com ara la intel·ligència emocional o la resiliència.
“A cada capítol, s’hi troben preguntes o exercicis pràctics que conviden a reflexionar, a qüestionar-se i a experimentar amb cada idea”
L’aigua i el poder del que diem
La forma que té Eva Mengual d’il·lustrar les idees que desplega al llarg del llibre també és d’allò més original: utilitza exemples curiosos com l’experiment realitzat pel japonès Masaru Emoto, qui, després d’exposar diversos pots d’aigua a determinades paraules, músiques i dibuixos, i congelar-los, va comprovar que els cristalls més bonics i harmònics eren els que havien rebut la informació positiva, i, per contra, els més lletjos havien estat els destinataris de la informació negativa. Així va ser com va demostrar la influència de les paraules en les molècules d’aigua, i també en l’ésser humà, ja que el nostre cos conté un elevat percentatge d’aigua.
Egoisme, egocentrisme o egolatria
Aquests tres conceptes sovint es confonen i tenen connotacions negatives, però cal comprendre’ls bé. Una bona autoestima requereix pensar en un mateix i fer que el benestar propi sigui una prioritat, i això requereix un grau raonable d’egoisme i d’egocentrisme, però, en canvi, no cal ser egòlatres (no podem pretendre ser l’epicentre de la vida dels altres!). El matís és important.
Aquesta és tan sols una de les sàvies lliçons que conté el llibre d’Eva Mengual. Us convidem a descobrir les altres 99!
Fitxa tècnica
Títol: 100 idees per tenir més autoestima
Autor: Eva Mengual Alexandri
Editorial: Cossetània Edicions
Data de publicació: 05/09/2018
Pàgines: 280
PVP: 15,90 euros
Article publicat al número 48 de D'estil.