0 items
El meu compte

Les bicimàquines, pedalades d’energia aprofitable

 

En un món global en què cada cop es té més en compte el medi ambient i com preservar-lo, les idees originals i enginyoses que hi juguen a favor tendeixen a guanyar importància, i encara més si ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones. Les bicimàquines en són un exemple, i ja s’estan estenent per Europa en pro de la “tecnologia del pedal”.

 

Des dels vostres ulls d’occidentals, si us diguéssim que amb una bicicleta podreu obtenir un suc liquat de fruites, o que us serà possible moldre el vostre propi cafè, segurament us semblaria estrany, però, quan la necessitat i la creativitat s’uneixen, no hi ha res impossible. Aquesta és, precisament, la iniciativa que duu a terme Maya Pedal, una ONG guatemalenca constituïda l’any 2001 que es dedica a crear noves màquines a partir de bicicletes en desús per facilitar la vida de les persones més necessitades de Guatemala. Són les anomenades bicimàquines.

No es tracta d’una idea nova. Fa anys que s’utilitzen en petites comunitats desfavorides per realitzar tasques a les quals hi dediquen molt temps, com ara desgranar blat, despolpar cafè, bombejar aigua o rentar roba, entre d’altres. A diferència de l’ús habitual que nosaltres donem a les bicicletes, però, aquestes no serveixen per desplaçar-se ni per fer exercici físic (o no només), sinó que la seva principal funció rau en utilitzar l’energia que proporciona cada pedalada per produir quelcom necessari estalviant temps i esforç i incrementant-ne la productivitat. “Tecnologia del pedal” en estat pur.

 

“La principal funció de les bicimàquines rau en utilitzar l’energia que proporciona cada pedalada per produir quelcom necessari estalviant temps i esforç i incrementant-ne la productivitat”

 

De Guatemala a Europa

La iniciativa de les bicimàquines ha creuat fronteres i s’ha instal·lat a Europa gràcies a un conveni de Maya Pedal amb la també ONG catalana Bicicletes sense Fronteres, que n’és la distribuïdora oficial.

Ara per ara, tenint en compte les nostres necessitats com a comunitat, Bicicletes sense Fronteres està subministrant biciliquadores a les empreses i particulars que ho desitgen. Tot i que estan molt pensades per a bars, guinguetes i restaurants ecofriendly, els punts on es poden instal·lar aquestes màquines són tan diversos com es vulgui. Fins i tot poden ser útils en passejos marítims, rambles o, per què no, a la porta de recintes on calgui fer llargues cues per entrar-hi.

 

“Per cada bicimàquina que es vengui a Europa mitjançant Bicicletes sense Fronteres, s’enviarà una bicicleta a les regions més pobres de la Índia”

 

Una iniciativa 100% eco i solidària

Les bicimàquines representen una bona manera de reciclar i donar una nova vida a bicicletes velles i, a més, utilitzen tecnologia autosuficient per funcionar, lliure de la dependència de fonts energètiques com l’electricitat o els combustibles fòssils. Però no només això, sinó que, a banda de preservar el medi ambient, contribueixen també millorar la salut de les persones així com l’economia de les famílies rurals amb pocs recursos, i són un bon mitjà per conscienciar, educar i informar les comunitats sobre l’ús de la “tecnologia del pedal” com un element ecosostenible.

Encara més: per cada bicimàquina que es vengui a Europa mitjançant Bicicletes sense Fronteres, s’enviarà una bicicleta a les regions més pobres de la Índia.

 

Article publicat al número 31 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top