0 items
El meu compte

Les paraules d’EL POETA: Un original homenatge a Lorca amb Lorca

 

Palabra de Lorca ens redescobreix una faceta desconeguda del poeta i dramaturg granadí més internacional de tots els temps. Es tracta, ni més ni menys, que del primer recull de totes les entrevistes que l’autor va concedir al llarg de la seva carrera.

 

A Federico García Lorca no li agradaven les entrevistes. Tot i així, va ser un dels primers a entendre que el contacte amb els mitjans de comunicació era imprescindible per a la correcta divulgació de la seva obra, i aquesta acurada compilació ho demostra fervorosament.

Rafael Inglada, amb la col·laboració de Víctor Fernández, ha estat l’encarregat de realitzar aquest particular recorregut per la vida de l’autor entre els anys 1922 i 1936. A través de les entrevistes, es fa referència a diversos temes d’interès: els viatges del poeta, les gires amb la companyia, les estrenes de les seves obres..., però les opinions sobre altres artistes de l’època de ben segur que configuren la part que pren més rellevància i que, possiblement, més sorprendrà al lector.

 

Palabra de Lorca és un particular recorregut per la vida de l’autor entre els anys 1922 i 1936 a través de les 133 entrevistes que va concedir al llarg de la seva carrera”

 

Opinions al descobert

En aquesta obra, la relació que mantenia el dramaturg amb les entrevistes sembla ben bé una relació d’amor-odi. Gairebé mai quedava satisfet amb el resultat final; tenia la percepció que no mostraven el veritable Lorca, sinó, més aviat, una caricatura seva. Tot i això, en va concedir més d’un centenar; concretament, 133 entrevistes a diferents mitjans de comunicació, que ara podem gaudir gràcies a aquest generós treball d’Inglada i Fernández.

Es podria dir que Lorca va aprendre a tolerar les entrevistes, i expressava les seves opinions obertament, sense cap intenció de generar conflicte. Quan les llegiu, us adonareu que, de vegades, les seves opinions són força contundents, com els moments en què parla d’Azorín; en altres ocasions, notareu de seguida la seva devoció per personatges com el geni Salvador Dalí o el músic Manuel de Falla.

 

Per damunt de tot, poesia!

Com no podia ser d’altra manera, la poesia lorquiana és un dels temes que pren més protagonisme a les entrevistes, ja que moltes coincidien amb l’estrena d’alguna de les obres de l’autor. En podríem destacar mil i un fragments, però ens quedem amb la darrera entrevista que va concedir a Otero Seco, poques setmanes abans de morir, on explica clarament el significat que tenia la poesia per a ell: “La poesía es algo que anda por las calles. Que se mueve, que pasa a nuestro lado. Todas las cosas tienen su misterio, y la poesía es el misterio donde tienen lugar las cosas [...]”.

 

“Es podria dir que Lorca va aprendre a tolerar les entrevistes, i expressava les seves opinions obertament, sense cap intenció de generar conflicte”

 

Un autèntic regal per als entusiastes de Lorca

Palabra de Lorca és, doncs, d’una recopilació que complementa l’obra del gran poeta. Les seves reflexions sobre multitud de temes de l’època –la política, el teatre, la vida, la mort o la música– són un contingut excepcional que els amants de Lorca sabran apreciar, segur. Aquest treball és una encertada lloança al poeta i dramaturg granadí a través de les seves paraules i de les d’aquells que el van estudiar i interpretar.

 


Fitxa tècnica

Títol: Palabra de Lorca. Declaraciones y entrevistas completas

Autors: Rafael Inglada i Víctor Fernández

Editorial: Malpaso Ediciones, S.L.U

Data de publicació: 20/11/2017

Pàgines: 464

PVP: 25 euros


 

Article publicat al número 45 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top