0 items
El meu compte

Les petjades de Roses

Pedres que parlen davant del mar. Vestigis del miracle del pas del temps. Una construcció del segle XVI que l’any 1961 fou declarada Conjunt Històric Artístic Nacional i que, avui, està inclosa entre els principals Bens Culturals d’Interès Nacional del país. És a Roses i es coneix amb el nom de Ciutadella, una magnífica finestra perfecta per accedir al paisatge cultural de la vila.

És dins del perímetre d’aquesta fortificació mil·lenària que s’amaga el museu d’Història de Roses, un punt de parada indispensable per a tot aquell que vulgui seguir les petjades d’aquest lloc costaner des dels orígens de la presència humana, al paleolític, fins avui.

El museu, que presenta un disseny didàctic i entenedor, se serveix de fotografies, textos, gravats, maquetes interactives i materials arqueològics diversos de gran interès per facilitar la immersió del visitant en la història i el patrimoni cultural rosinc. El viatge, que recorre cronològicament les successives etapes de l’evolució i l’ocupació humana a la badia, fa la seva primera parada als primers homes i continua cap al fenomen megalític i el poblament durant l’edat dels metalls. Una mica més endavant, el període grec enlluerna amb la fundació de la colònia de Rhode, i passa el protagonisme a l’època romana, documentada a la plana i a la muntanya, al poblat fortificat del puig Rom. El penúltim espai expositiu tracta de la Roses medieval, amb la fundació de la vila medieval en relació amb el monestir benedictí de santa Maria de Roses, i, finalment, la fortalesa militar del segle XVI, la Ciutadella, i la història civil i militar paral·lela prenen el protagonisme. La visita al museu finalitza amb uns plafons dedicats al procés de recuperació de la Ciutadella i els treballs arqueològics realitzats, una evidència més dels tresors històrics que alberga aquest lloc.

Però el museu d’Història de Roses encara guarda un altre regal al seu interior, i és que l’espai on està ubicat, dins del batejat com Espai Cultural de la Ciutadella (que inclou, a més, la sala municipal d’exposicions, una àrea pública de lleure, un espai escènic i una zona arqueològica) és com una capsa oberta a l’exterior. Una paret, tota de vidre, connecta el visitant amb el cel, les oliveres i les ruïnes que fa milers d’anys van veure passar pel seu davant els primers rosincs quan Roses encara no era Roses. Un espectacle digne de veure.

Del 15 de juliol al 31 d’agost l’Espai Cultural la Ciutadella ofereix un programa de visites guiades que inclou també visites nocturnes, una manera diferent de copsar la intensitat del recinte emmurallat sota la llum de les estrelles i amb la remor de la mar en calma.

 

Article publicat al número 5 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top