0 items
El meu compte

Les professions que triomfen

La crisi sanitària ha fet més evident que mai la importància de les TIC i ha creat noves necessitats en determinats sectors. Us imagineu quines són, actualment, les professions amb més demanda al mercat laboral?

Els perfils professionals més buscats i més ben pagats a Catalunya, ara mateix, són, sense cap mena de dubte, els relacionats amb la informàtica i la tecnologia. Tant si surten de la formació professional com si han cursat estudis universitaris, els professionals de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) sembla que tenen el futur assegurat.

L’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat ha constatat que les professions tecnològiques i digitals van dominar, el passat 2020, el mercat laboral català, un any marcat per l’impuls del teletreball, l’educació a distància i la telemedicina. Aquesta observació coincideix amb l’evolució detectada en l’última Enquesta de Població Activa (EPA), que exposa que el nombre de persones ocupades en les TIC ha continuat creixent, i que aquest es converteix, així, en un dels pocs sectors que resisteixen el sotrac que ha provocat la covid-19 en el mercat laboral. En xifres, el sector TIC va incrementar, l’any passat, el nombre de treballadors en 14.400.

 

“Tant si surten de la formació professional com si han cursat estudis universitaris, els professionals de les TIC sembla que tenen el futur assegurat”.

 

Els cinc primers

L'escola de negocis internacional IMF Institución Académica ha anat més enllà i ha elaborat una llista amb les cinc professions que considera que, per causa de la pandèmia, tindran més oportunitats en el mercat laboral aquest 2021. Són aquestes:

Especialistes en ciberseguretat. Arran de la covid-19, moltes empreses han hagut de realitzar una transformació digital precipitada per afavorir el teletreball, cosa que ha provocat que descuidin, en part, tot allò relacionat amb la seguretat en línia, posant així en risc la pròpia empresa. Ja abans de la pandèmia aquest sector es trobava en expansió, i ara, el seu creixement supera el de l'economia mundial. Només a la Unió Europea, s'estima que es podran requerir 825.000 professionals de la ciberseguretat fins el 2025.

Professors: L'educació ha estat un dels sectors més perjudicats per la pandèmia. Es van suspendre les classes presencials i els docents van haver d'adaptar els seus mètodes a l'ensenyament digital d’un dia per l’altre. A més, amb les mesures de protecció derivades de la pandèmia, moltes escoles han hagut de dividir els grups per reduir les ràtios, de manera que ara calen més docents.

Experts en màrqueting digital. El màrqueting digital també ha agafat especial rellevància, aquest darrer any, sobretot arran del tancament dels comerços. El 53,8% dels espanyols va fer compres per Internet en el darrer trimestre de 2020, davant del 46,9% registrat en el mateix període de 2019, segons l'INE. Aquest increment de l'ús d'Internet i de les compres en línia ha posat sobre la taula la necessitat que les empreses comptin amb especialistes en màrqueting digital per tal de garantir el seu èxit.

Psicòlegs. La covid-19 ha generat i agreujat patologies derivades de l'ansietat, la depressió i l'estrès. El confinament, la pèrdua de la feina, la solitud, etc., han fet que el paper dels psicòlegs hagi pres gran rellevància. Les seqüeles que deixi el coronavirus seguiran notant-se durant un temps i, per a moltes persones, serà necessària l'ajuda d'aquests professionals.

Professionals sanitaris. Aquesta crisi ha evidenciat un problema que els sanitaris denuncien des de fa anys: la manca de personal. Estudiar una professió relacionada amb l'àmbit sanitari és, actualment, una molt bona opció.

 

“Els professors i els professionals sanitaris, juntament amb psicòlegs, especialistes en ciberseguretat i experts en màrqueting digital, són les professions més demandades actualment”.

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top