0 items
El meu compte

Les verdures del mar

 

La civilització occidental se les ha deixat perdre durant molts anys. Ara comencen a ser apreciades, no només pel seu sabor, sinó (i sobretot) per les seves propietats.

 

Al món, fa milers d’anys que es consumeixen algues, anomenades també verdures del mar, sobretot als països orientals. A Europa, però, encara no n’estem massa avesats, tot i que sembla que el seu consum va en augment gràcies a l’interès que s’ha generat en els darrers temps al voltant de la cultura i la gastronomia nipones. De fet, l’accelerat ritme de vida que portem, l’alimentació que practiquem (ràpida i de poca qualitat) i el medi ambient contaminat que ens envolta fan que s’aconselli el seu consum regular (fins a una o dues cullerades diàries, si es vol) per tots els beneficis que aporten.

 

"La reputació de les algues es deu, sobretot, al fet que reforcen el sistema de defenses i alcalinitzen la sang."

 

La reputació de les algues es deu, sobretot, al fet que reforcen el sistema de defenses i alcalinitzen la sang, entre d’altres avantatges. El seu efecte alcalinitzant augmenta el seu gran poder depuratiu. Concretament, ens ajuden a eliminar greixos i dipòsits de mucus excedents a causa del consum de carn i productes làctics, així com el colesterol. És més: fins i tot contribueixen a combatre la pol·lució i la radioactivitat del medi ambient.

Com que tenen fibra en abundància, les algues produeixen un efecte saciant i lleugerament laxant que facilita el trànsit intestinal. A la fibra se li han de sumar també un gran nombre de sals minerals i oligoelements (potassi, calci, ferro, fòsfor, iode, silici, zinc, manganès, seleni...) i tots els aminoàcids essencials pel nostre cos, de manera que aquestes “verdures del mar” esdevenen imprescindibles en dietes vegetarianes. A més, contribueixen a enfortir el cabell, la pell i les ungles.

Per tot això, és important introduir les algues a la nostra dieta i fer-ho amb varietat, tant pel que fa a la manera de cuinar-les com de consumir-les. No s’ha d’oblidar tampoc que es poden començar a introduir als plats a partir de l’any de vida.

 

"Es poden començar a introduir als plats a partir de l’any de vida."

 

El món té un hort marí ric i divers

Existeixen un gran nombre d’espècies d’algues, que, malgrat pertànyer a un mateix gènere, no només tenen propietats diferents, sinó també aspectes diferents, tactes diferents, sabors diferents i, fins i tot, formes diferents de cuinar-les.
 

  • Wakame: és rica en calci, iode i proteïnes. Es pot menjar crua després de remullar-la cinc minuts. És usual trobar-la en amanides, pizzes, galetes o estofats.
  • Nori: té un gran nombre de proteïnes i de vitamines A i B12. Es pot prendre torrada o cuita (calen uns 10 minuts de cocció). Es pot consumir tal qual o triturada per salar amanides, verdures o peixos.
  • Agar agar: conté molta fibra. Es pot emparar com a gelatina, tant en plats dolços com salats, tot i que també és possible remullar-la i menjar-se-la amb les amanides.
  • Espagueti de mar: destaca per la quantitat de ferro, potassi i vitamina C que conté. Cal cuinar-la uns 40 minuts. Es pot afegir als guisats, als arrossos, a les verdures...
  • Kombu: té fibra, iode i vitamina A. Necessita una cocció llarga. S’usa per fer guisats, sopes, llegums i cereals.
  • Dulse: destaca per la gran quantitat de ferro que aporta a l’organisme, a més de vitamines A i C. Es pot menjar crua després d’haver-la remullat un parell de minuts. És bona en amanides, o bé saltejada amb verdures o cereals.
  • Hiziki: aporta potassi i fibra. És important cuinar-la un mínim de 30 minuts. Casa bé amb verdures, pasta o cereals, entre d’altres.
  • Arame: té molt iode. Es pot menjar crua després de remullar-la durant 10 minuts, o bé cuita, tant per acompanyar amanides, com amb la pasta, els canelons o els cereals.

 

Article publicat al número 15 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top