0 items
El meu compte

Llana = vida

 

La llana és una fibra ecològica que conté un munt de propietats beneficioses per a la salut, però el procés industrial pel qual passa normalment les elimina per complet degut als productes químics emprats per blanquejar-la. Recuperar la llana verge, de quilòmetre zero, per poder-nos beneficiar dels seus efectes és l’objectiu de Montse Cufí i l’Aula dels Sentits.

 

La llana és un producte que l’ésser humà utilitza des de fa milers d’anys. Antigament, molts dels nostres avis i besavis que havien viscut a pagès la treballaven amb cura utilitzant un procés artesanal integrat perfectament en la vida quotidiana. Les dones anaven al riu a ple hivern a rentar-la i, després d’assecar-la al sol, la filaven (en feien troques o madeixes) i la cabdellaven a la vora del foc. Normalment, els néts aguantaven la troca i les àvies feien el cabdell. Aquest és l’inici d’un producte tan tradicional que, lluny de quedar-se enrere com a matèria primera, segueix essent essencial en la nostra vestimenta, malgrat l’aparició de nous tèxtils. Llàstima que, rere la industrialització, sembla que hem oblidat els excepcionals beneficis que aporta. I llàstima també que, en lloc d’usar la llana del nostre territori (de qualitat notable), aquesta es malvèn i comprem la de fora a preu d’or.
 

Conscient d’aquesta realitat, vaig ser la promotora, gairebé per atzar, de l’Aula dels Sentits, un projecte destinat a recuperar l’ús creatiu de la llana de l’Empordà i a revaloritzar-la tot unint tradició i sostenibilitat per tornar als orígens. La llana que utilitzo en els productes que elaboro (que és de l’Empordà, és clar) està rentada, cardada, filada i teixida a mà i tintada amb plantes. El meu objectiu és integrar un altre cop l’ésser humà a la natura creant roba amb ànima que estigui viva i fent pedagogia a través de tallers vivencials.

 

"La llana duu un greix anomenat suarda, que conté unes propietats extraordinàries i exerceix un efecte multiplicador sobre els sentits"

 

La llana té cinc sentits
 

La llana és flonja, suau i amorosida. Visualment, ja ens aboca a la calma i la relaxació. Si la toquem, podem, fins i tot, sentir aquesta pau i, de passada, ens hidratarem. Si fem servir l’olfacte, ens transportarem a l’instant fins a les masies de camp voltades de terreny, rius, rierols i escorrancs de muntanya. I, si som capaços, a més, de parar l’orella amb atenció, sentirem l’espurnejar de les seves fibres que es van entrelligant entre sí. Només ens manca tastar-la, perquè la llana també té gust! De fet, encomana de gust a tots aquells productes alimentaris que embolcalla, per això s’utilitza per cuinar i en horticultura.
 

La llana duu un greix anomenat suarda, que conté unes propietats extraordinàries i exerceix un efecte multiplicador sobre els sentits. Aquest greix és relaxant i antiinflamatori, hidrata i aïlla dels raig ultraviolats; per tant, fa la funció de protector solar. També absorbeix i elimina la humitat, és transpirable i esdevé un gran regulador de la temperatura del cos, de manera que resulta ideal per usar tant a l’hivern com a l’estiu.

 

La llana connecta
 

Una altra gran particularitat de la llana és que connecta. Això significa que tot aquell qui hi està en contacte augmenta la seva capacitat de concentració i l’estat energètic del seu cos. Meditar amb llana és ideal.

 

 "Tot aquell qui està en contacte amb la llana augmenta la seva capacitat de concentració i l’estat energètic del seu cos"

 

Fet amb les mans, fet amb el cor
 

L’Aula dels Sentits crea tot un seguit de productes especials tenint en compte les propietats terapèutiques de la llana. Són elements fets amb les mans mitjançant un procés lent i acurat que entenen aquesta matèria primera de quilòmetre zero com una matèria viva.
 

Coixins per estimar tot l’any. Pensats per poder-hi introduir els dits, permeten tocar la llana que conforma el seu farcit. Els petits alleugen el mal de cervicals i lumbars i l’angoixa de pit; els mitjans són ideals per meditar i dormir, i els grans tenen usos més diversos.
 

Esponges. Regulen el ph de la pell i no provoquen al·lèrgia. Per una banda treuen la pell morta i per l’altra hidraten. Són perfectes per a les pells atòpiques.
 

Braçalets solidaris de l’Aula dels Sentits. Duen una bola de llana que, si es frega pel canell, permet que hi penetri el greix que conté tot esvaint el dolor. Serveixen, a més, per promocionar el projecte mateix.
 

Collarets. Fan un petit massatge a la glàndula timó, que regula el sistema immune.
 

Bossetes aïllants. Protegeixen, per exemple, de les radiacions dels mòbils o de qualsevol altre efecte.

 

Text: Montse Cufí

Article publicat al número 28 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top