0 items
El meu compte

Llegir de manera sostenible Què contamina menys: llegir en paper o en format digital?

 

El debat sobre la lectura en paper o digital ja fa alguns anys que està servit, però sovint s’aborda des de la mateixa perspectiva: quin és millor per al lector? Obviant aquest aspecte, ens centrem en un que sovint es deixa de banda: quina de les dues lectures és menys contaminant?

 

La lectura en paper o en pantalla digital (e-book, tablet, mòbil, ordinador...), més enllà de l’intens debat sobre quin dels dos és més bo per al lector, per qüestions de salut, de romanticisme..., també és una inversió de recursos per part de l’empresa fabricant, tant en un cas com en l’altre. Per això, i per als lectors més avesats o conscienciats amb l’ecologia, la decisió també planteja un dilema: quin dels dos és menys contaminant?

La lectura en paper

D’una banda, la lectura en paper sempre ha tingut molts detractors per la gran inversió en recursos que suposa. La tala d’arbres arreu del món per a aquest fi sempre ha estat mal vista. Malgrat que no tots els arbres talats es destinen a la fabricació de llibres, revistes o premsa, sí que la gran quantitat de publicacions diàries, setmanals, mensuals... ha estat sovint posada en dubte per ser, presumiblement, un malbaratament de recursos.

En els últims anys, però, la creació de plantacions d’arbres per obtenir paper ha aconseguit retornar cert equilibri i sostenibilitat al medi ambient. Són arbres que s’aprofiten per a altres menesters (cartró, fusta, pèl·let), que contraresten tones de CO2 i generen oxigen mentre viuen.

La lectura digital

D’altra banda, llegir en e-books o en altres plataformes, com tablets o mòbils, sembla que, a priori, contamini menys perquè no implica la destrucció de grups d’arbres. Però també s’ha de tenir en compte que es tracta d’un aparell electrònic, que pel sol fet d’emprar electricitat provoca empremta ecològica. D’altra banda, i segons els càlculs emesos pels experts, caldria llegir 36 llibres d’unes 350 pàgines per provocar la mateixa empremta que un equivalent en paper. Però no només es tracta de la contaminació que genera el seu ús, sinó que el seu procés de fabricació també en suposa.

Fet i garbellat, aquest debat pot durar anys; tot i així, sembla que el futur s’encamina cada vegada més en la direcció de la lectura digital: les noves generacions ja estan creixent envoltades de pantalles per a tots els seus quefers habituals, com la lectura de notícies, articles o coses tan trivials com l’horòscop.

 

“Segons els càlculs emesos pels experts, caldria llegir 36 llibres d’unes 350 pàgines per provocar la mateixa empremta que un equivalent en paper”

 


Per contribuir a la causa...

El que sí que es pot fer és seguir certes mesures per contaminar menys, es llegeixi mitjançant una plataforma o una altra. Per exemple, es poden llegir llibres prestats, de biblioteca o fets amb paper reciclat, i de tapa tova! O bé, utilitzar electricitat de fonts renovables per carregar el dispositiu electrònic amb què es llegeix o intentar que sigui dels més ecològics (consumeix molt menys un mòbil que un PC de sobretaula, per exemple).

En qualsevol cas, qui vulgui tenir consciència ecològica, la tindrà; i qui vulgui llegir, no deixarà mai de fer-ho!


 

Article publicat al número 49 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top