0 items
El meu compte

Llet d’euga: la millor llet animal?

 

La llet d’euga ha estat (i és) més complicada d’aconseguir que la de vaca, ja que, històricament, les vaques s’han domesticat i utilitzat més per obtenir aliment que els equins. Tant és així que hem arribat als nostres dies havent explotat poc aquest tipus de producte. Cada cop, però, se li descobreixen més aplicacions i beneficis per al nostre cos.

 

La història dels cavalls ha avançat de manera paral·lela a la dels altres animals considerats “domèstics”. Hi ha, però, una diferència important: els cavalls (i equins, en general) han estat utilitzats per a tasques de força (de càrrega, per tibar de carros, per portar l’arada...) o per a la guerra. En poques ocasions, excepte en pobles que hi estaven molt lligats (huns, tàrtars, mongols...), se n’ha aprofitat la llet o la carn.

D’altra banda, aquest ús menys enfocat a l’alimentació ha fet que els cavalls i les eugues hagin pasturat més sovint en llibertat (en camps, a l’alta muntanya) i no s’hagin relacionat amb antibiòtics o productes químics tan sovint. Això ha permès que la seva flora intestinal no es vegi tan alterada com en el cas d’altres animals.

 

“Els cavalls i les eugues han pasturat més sovint en llibertat i no s’han relacionat amb antibiòtics o productes químics tan sovint”

 

Què els passa, a les altres llets?

La producció massiva de llet de vaca –la més consumida– és cada cop menys recomanable. Certament, era més bona per als nostres avantpassats, quan les vaques no menjaven pinsos industrials i pasturaven en llibertat en lloc de ser tancades en recintes estrets en què amb prou feines es poden moure. Vista aquesta sobreproducció de llet, que no és del grat de tothom, molts han optat per buscar alternatives.

Aquí és on prenen protagonisme els liquats vegetals (de soja, civada, arròs, ametlles...), una opció sòlida a la llet de vaca que, a més, esdevé una alternativa vegetariana i vegana. Altres opcions que hi ha sobre la taula per no consumir llet de vaca són la de cabra i la d’ovella, o, és clar, la d’euga.

 

Mil i una propietats

L’associació eQuaid impulsa, a Catalunya, la recerca i estudi de les propietats beneficioses de la llet d’euga per al nostre organisme. Hospitals de prestigi com el Sant Joan de Déu o el Josep Trueta els donen suport i s’han abocat també a la investigació de la llet d’euga, que cada vegada esdevé més sorprenent. De moment, aquí en teniu uns quants beneficis:

  • Conté vitamines. Omega-3 i omega-6, a més d’una gran quantitat de vitamines, com A, B1, B2, B6, B12, B13, C, D, E, K...
  • Conté minerals. És rica en ferro, magnesi, calci i zinc.
  • Ajuda al benestar. Aporta aminoàcids essencials, com el triptòfan o la cisteïna. Tot plegat, ajuda a la síntesi de la serotonina, que és un neurotransmissor clau per regular l’estat d’ànim, la gana, la son i el desig sexual.
  • Aporta energia. Té menys calories que la llet de vaca, però ho compensa perquè aquestes provenen de sucres naturals, amb la qual cosa es metabolitza més ràpidament l’energia per al cos. Això, afegit a la bona quantitat d’aminoàcids, vitamines i minerals que conté, la converteix en un aliment d’allò més complet per al cos. A més, els pocs greixos de què disposa són dels anomenats “cardiosaludables” (els dos tipus d’omega i àcids grassos poliinsaturats). Amb tot, la llet d’euga contribueix a la reducció dels nivells de colesterol.
  • Apuja les defenses. La microbiota intestinal es veu afavorida pel consum de llet d’euga perquè limita la creació de bactèries potencialment nocives i afavoreix les beneficioses gràcies als seus enzims i substàncies actives. Això permet, en general, gaudir d’un sistema digestiu més reforçat, i també aporta immunoglobulines i diverses proteïnes addicionals que ajuden a la regulació de la tensió arterial i són antiinflamatòries.

La llet d’euga és, per tant, un petit tresor saludables del qual se n’està impulsant recentment el consum i la investigació, però que pot convertir-se, molt fàcilment i gràcies a totes les propietats que se li descobreixen any rere any, en la beguda per excel·lència del futur.

 

“La microbiota intestinal es veu afavorida pel consum de llet d’euga perquè limita la creació de bactèries potencialment nocives i afavoreix les beneficioses gràcies als seus enzims i substàncies actives”

 


El cas d’en Juti Gusi

A en Juti Gusi li van fer una transfusió de sang acabat de néixer. Això li va provocar una hepatitis C que, al cap de 40 anys, derivà en una cirrosi que li va deixar el fetge malmès. Necessitava un transplantament urgent, però la seva obesitat –provocada per l’expulsió incontrolada de líquids del seu fetge– impedia l’operació. Era un peix que es mossegava la cua.

En Juti va descobrir per internet que l’albúmina, una proteïna que ajuda a l’eliminació de líquids, era la clau que li podia permetre aprimar-se prou com per rebre un fetge nou. I es va adonar que, precisament, la llet d’euga era rica en aquesta proteïna. Començà a importar-ne des d’una granja holandesa (no hi havia productors de llet més a prop) i, al cap d’algunes setmanes de prendre-se’n cada dia, va notar millores substancials en el seu sistema digestiu. Els metges no en donaven crèdit, i en Juti es va aprimar prou com per rebre un fetge nou.

Des d’aleshores que es dedica en cos i ànima a promoure el consum de llet d’euga. Fundador i president de l’associació eQuaid, divulga les propietats i beneficis de la llet d’euga i, és clar, el seu cas n’és l’exemple més evident. Es pot dir que la llet d’euga li ha salvat la vida! Té un mas a La Vall d’en Bas (la Garrotxa), el mas El Pla de Puigpardines, des d’on va engegar la primera granja d’eugues per produir llet, que es congela i reparteix a distribuïdors per tot Catalunya.


 

Article publicat al número 47 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top