0 items
El meu compte

Llibres lliures! Quan el món es converteix en una gran biblioteca

 

Rellegir el títol d’un llibre que ens ha arribat a l’ànima provoca, inevitablement, que sorgeixi un somriure als nostres llavis, que se’ns remoguin per dins els sentiments que un dia ens va despertar i que recordem, amb una mescla d’alegria i nostàlgia, la historia de la qual ens va fer partícips per sempre. Però no us sembla una pena que un llibre sigui un còctel d’emocions únic per una sola persona? N’hi ha que pensen que sí, com Ron Hornbaker. Amb l’objectiu de combatre aquesta “soledat”, va crear, l’any 2001, la iniciativa bookcrossing, un moviment literari estatunidenc que va arribar a casa nostra l’any 2003 i cada cop rep més adeptes.

 

Oferir la possibilitat a un desconegut que, de forma altruista, llegeixi un llibre que tenim oblidat en un prestatge de casa pot ser una qüestió de karma, ja que el fenomen del bookcrossing implica “perdre” un llibre al carrer deliberadament perquè una altra persona el trobi, com si fos un regal caigut del cel. Ara bé, hi ha una altra manera de practicar-lo: intercanviant llibres a través d’una pàgina web de referència. T’hi registres, crees un perfil i expliques quin llibre alliberes i a on ho fas (a una plaça, a una cafeteria o un vagó de tren... Qualsevol lloc és vàlid). Així, amb el número d’identificació del llibre i una nota escrita a la coberta indicant que es tracta d’un llibre gratuït i lliure que forma part del moviment bookcrossing comença l’aventura literària. Després, qui recuperi el llibre serà convidat a entrar a la pàgina web per explicar on l’ha trobat i quina ha estat la seva experiència, tant si li ha agradat com si no. Així es crea una petita base de dades dels viatges de cada llibre, com si d’un passaport es tractés.

 

"El fenomen del bookcrossing implica “perdre” un llibre al carrer deliberadament perquè una altra persona el trobi, com si fos un regal caigut del cel."

 

Aquest moviment compta amb una pàgina oficial en anglès i diferents pàgines mirall en altres idiomes. www.llibreslliures.com, per exemple, és el mirall català de www.bookcrossing.com. Actualment, prop d’un milió de persones intercanvien llibres a través d’aquest sistema d’encreuament, i cada mes s’hi afegeixen al voltant d’un centenar. Són els anomenats bookcrossers, i estan alliberant més de set milions d’exemplars a 137 països.

 

A favor o en contra de la venda de llibres?
 

La iniciativa no ha deixat indiferent la indústria, i és que alguns escriptors critiquen que aquesta pràctica fa disminuir el nombre d’exemplars venuts. Els subscriptors, però, argumenten que, quan cacen un llibre que els ha agradat (així és com denominen el fet d’anar a buscar un llibre que un altre membre de la comunitat ha alliberat), solen comprar-se’l per rellegir-lo. Per a ells, per tant, el bookcrossing contribueix a fomentar la lectura i augmenta les vendes dels llibres que calen profund.

 

"Actualment, prop d’un milió de persones intercanvien llibres a través d’aquest sistema d’encreuament."

 

Una forma de crear comunitats
 

La manera més popular de participar del bookcrossing és deixar un llibre en un lloc determinat perquè un desconegut el trobi, però també es pot passar a un amic i registrar-ho, crear comunitats de persones amb interessos afins i fer que el llibre es traslladi a la llar de tots els seus membres o enviar-lo per correu a una persona que hagi fet la petició d’una obra concreta. La qüestió és compartir la lectura i donar vida als llibres, perquè, com deia José Saramago, un llibre és quasi un objecte, però molt més que això.

 

 

Article publicat al número 22 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top