0 items
El meu compte

El Lluçanès més embruixat

Us servim en safata un recull d’indrets, entre la llegenda i la realitat, de la terra rosta lluçanesa

 

Al segle XVII, la caça de bruixes visqué la seva etapa més intensa a Catalunya. Del 1616 al 1622, més de vint persones van ser executades al Vallès, acusades de bruixeria i adoració del diable. A Osona, n’hi hagué una trentena; sis eren del Lluçanès. Fins i tot, Joana la Negra, una de les bruixes condemnada a mort a Sallent (Bages) era lluçanesa.

Fins aleshores, la persecució de bruixes no havia estat forta. S’havien fet judicis, però les amonestacions no eren greus. Al segle XVII, les bruixes i bruixots foren penjats o cremats després de ser torturats perquè confessessin. En la majoria de casos, a més, no fou la Inquisició qui ho va fer, sinó la justícia local!

L’última bruixa executada a Catalunya, el 1767 (un segle després), fou la Bruixa Napa. Es va trobar el braç i el fetge d’una nena morta a casa seva, a Prats de Lluçanès.
 

 

“Com que el Lluçanès és una terra solcada per rius abruptes que han format moltes balmes i gorgs enrevessats a les pedres, racons de difícil accés, l’aire màgic que els envolta feia que els vilatans els temessin”

 

Indrets “encantats” i encantadors

El cert és que el Lluçanès, altiplà natural entre la Plana de Vic i el Berguedà, és una terra rural plena de boscos, camps, rierols, pedra i muntanya. I d’indrets especialment màgics!

El riu sempre ha estat un racó per a les reunions de bruixes (o això es deia). El Lluçanès és una terra solcada per rius abruptes que han format molts gorgs enrevessats a les pedres, sovint relacionats amb la màgia: allà s’hi celebraven els samaniats (aquelarres). El més conegut és la Gola de les Heures, de fàcil accés des de la carretera que ressegueix la riera de Merlès. Joana la Negra confessà que s’havia reunit amb altres en aquest indret i hi havien invocat el diable.

Més racons de riu encantats són el Gorg Negre a la riera de Sorreigs (Sobremunt), on es deia que hi vivia un grapat de bruixes, culpables de desfermar grans tempestes; o les Goles de Fumanya (Sant Martí d’Albars).

A Sant Feliu Sasserra, encara hi ha el Serrat de les Forques, un petit puig als afores del poble on es penjaven les bruixes. Allà hi roman la glorieta Vilaclara, d’un marcat aire modernista, que li dóna més personalitat a l’indret. També hi ha el Comunidor, un petit cobert sense parets adossat a l’església, on es feien exorcismes i pregàries per protegir la zona de mals temporals.

I el Roc Foradat (Prats de Lluçanès), que és on es diu que la Bruixa Napa preparava beuratges i conjurs. El cert és que la roca, enmig del bosc, amb un peculiar forat quadrat al centre, pot ben ser origen de llegendes i temences.

 

 

Llegat de les bruixes

Les llegendes de bruixes al Lluçanès han sobreviscut al pas del temps. Es recorden els seus indrets, les fetes, noms i execucions. La Ruta de les Bruixes ressegueix cinc d’aquests punts clau, on hi ha plafons informatius perquè el visitant se n’amari més: al Comunidor i al Serrat de les Forques, al Roc Foradat, a la Gola de les Heures i a les Goles de Fumanya. També hi ha qui desenvolupa rutes turístiques i culturals al voltant d’indrets de bruixeria, com l’empresa Cooltur, d’arrel lluçanesa.

El poble que millor ha explotat aquest llegat és Sant Feliu Sasserra, que ha preservat els seus indrets màgics, ha creat un Centre d’Interpretació de la Bruixeria i celebra, cada 1 de novembre, una molt concorreguda Fira de les Bruixes. Durant aquest dia (i la nit anterior), la vila torna al segle XVII, amb productes artesans i esotèrics, representacions teatrals arreu, tot a l’entorn de les misterioses figures bruixesques que han marcat el passat i el present d’aquesta terra tranquil·la: el Lluçanès.

 

“El poble que millor ha explotat aquest llegat és Sant Feliu Sasserra, que ha preservat els indrets relacionats amb la bruixeria, ha creat un Centre d’Interpretació de la Bruixeria i celebra, cada 1 de novembre, una molt concorreguda Fira de les Bruixes”

 

Article publicat al número 52 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top