0 items
El meu compte

L'ofici més dolç

 

De la rebotiga d’una farmàcia als restaurants més prestigiosos. L’ofici de pastisser gaudeix, avui, de més salut que mai.

 

Una tradició amb arrels familiars
 

La producció de dolços i pastissos, a Europa, té els seus orígens en les famílies que vivien en el marc dels inicis de l’Edat Mitjana, davant la necessitat que tenien, o bé d’aprofitar determinats productes excedents, o bé de conservar aliments amb una periodicitat curta. Així, per exemple, el torró va sorgir com a conseqüència de la gran quantitat d’ametlles i mel que tenien emmagatzemades sense sortida a determinades regions. Un altre cas és el que avui coneixem com llet condensada. Es va observar que, si s’escalfava llet amb sucre tot donant-li voltes i deixant que es concentrés, s’obtenia un dolç producte molt apetitós que es podia conservar durant llargs períodes de temps sense que es fes malbé. El mateix passava amb les melmelades, elaborades a partir de fruites i sucre sotmeses a cocció.

 

"L’origen de les pastisseries i confiteries actuals l’hem de buscar a les antigues farmàcies."

 

Uns inicis amb regust farmacèutic
 

Es pot dir, doncs, que les arrels de l’ofici de pastisser es troben en el sí de les sabies famílies de l’Edat Mitjana. Ara bé, l’origen de les pastisseries i confiteries actuals l’hem de buscar a les antigues farmàcies; concretament, a les seves rebotigues, perquè aquest era el lloc on es preparaven les receptes, tot afegint-los mel (i sucre, més endavant) per camuflar el gust poc agradable dels preparats que s’elaboraven.
 

Ja al segle XIX, la confiteria i la pastisseria europees gaudiren d’un gran auge i vingueren acompanyades de l’aparició de comerços confiters i pastissers molt similars als que coneixem avui.
 

Durant el segle següent, l’increment del nivell de vida va contribuir enormement a mantenir aquesta tendència, i avui, l’ofici de pastisser ha assolit un alt grau de perfecció que va molt més enllà de la utilització de la mel, el sucre o la xocolata.

 

"En aquests moments, el món de la pastisseria (i el de la restauració en general) gaudeix d’una salut excel·lent."

 

Trencant prejudicis
 

En aquests moments, el món de la pastisseria (i el de la restauració en general) gaudeix d’una salut excel·lent. L’augment de l’autoexigència dels professionals del sector i el sorgiment d’un públic cada cop més entès en la matèria han fet que aquesta sigui una disciplina en constant evolució. Per elaborar les postres, avui s’usen tot un seguit de productes molt variats i d’alta qualitat que, sumats a la perfecció de les tècniques pastisseres i a la intensa recerca de nous conceptes, fan que puguem comptar amb creacions d’atractiva aparença i sabor excepcional.
 

Mateu Casañas, integrant de l’equip d’El Bulli des de fa 13 anys i responsable de la partida de pastisseria del prestigiós restaurant al costat d’Albert Adrià, manté que “s’han trencat prejudicis” i que, actualment, el món de la pastisseria pot fer gala de tenir “una ment molt més oberta” que l’ha portat a crear, per exemple, la tan preuada pastisseria salada i, fins i tot, postres a base d’espumes, ratlladures de pells de cítrics o olis essencials mai vistos fins ara. I és que la pastisseria ja no és només cosa de dolços ni de postres en exclusiva: el salat, l’àcid o l’amarg també hi tenen cabuda, i determinades situacions molt emmarcades (aperitius, reunions socials, presentacions, gales...) demanden aquest art amb contundència.

 

 

 Article publicat al número 4 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top