0 items
El meu compte

Malbaratament zero - Donem valor als aliments!

 

Les xifres de comestibles que acaben a les escombraries són alarmants; reduir-les és una responsabilitat col·lectiva. Per això cada vegada existeixen més iniciatives orientades en aquests sentit. Us en descobrim unes quantes que paga la pena tenir en compte.

Al món, cada segon, es llencen cinquanta tones de menjar en bon estat, el que significa que, aproximadament, un terç dels aliments produïts no arriben a ser consumits. Sense anar més lluny, a Catalunya, cada any se’n malbaraten més de 250 mil tones, bona part dels quals procedeix de les llars, tot i que d’altres són descartats durant els processos de fabricació o dins del sector de la restauració. Sembla que hem oblidat aquella frase dels nostres avis i besavis que deia: “El menjar no es llença!”.

Està clar que fer un ús responsable dels aliments suposa un benefici col·lectiu, però també una millora per al medi ambient, ja que el malbaratament comporta emissió de CO2, una gran pèrdua d’aigua i energia i la reducció de les terres fèrtils disponibles. És evident que cal que tots plegats fem un esforç per capgirar una situació tan penosa com absurda.

 

“Al món, cada segon, es llencen cinquanta tones de menjar en bon estat, el que significa que, aproximadament, un terç dels aliments produïts no arriben a ser consumits”

 

La lluita, a un sol clic

Les grans ciutats han estat les primeres a comprometre’s amb l’intent de conscienciar els seus habitants –i els responsables dels establiments que omplen els seus carrers– contra el malbaratament alimentari, i la tecnologia s’ha posat al seu servei. Recentment, ha arribat a Barcelona el moviment Too Good To Go, que va néixer a Dinamarca fa tres anys amb l’objectiu, precisament, de combatre aquest despropòsit. Mitjançant una aplicació que rep aquest nom, l’usuari pot adquirir productes de qualitat a un preu molt reduït procedents d’establiments de la seva ciutat; des de fleques fins a botigues de menjar preparat, supermercats o restaurants.

Però aquesta no és l’única opció. Al mercat trobem altres aplicacions semblants que s’han creat amb la finalitat de canalitzar els excedents alimentaris cap als sectors més vulnerables de la població. I am perfect food, per exemple, comercialitza els productes rebutjats per qüestions estètiques amb descomptes de fins al 80%; altres permeten comprar petits lots de menjar que han sobrat als establiments al final del dia, i d’altres ofereixen receptes saludables per aprofitar els productes que queden “oblidats” a la nevera.

 

“Existeixen aplicacions que permeten a l’usuari adquirir productes alimentaris de qualitat a un preu molt reduït procedents d’establiments de la seva ciutat”

 

Bancs i neveres solidàries

Ara bé, no tot està basat en la tecnologia. Es mantenen fórmules tradicionals que mai fallen, com ara els bancs d’aliments, entitats que s’encarreguen de redistribuir donacions de comestibles perquè arribin als més desfavorits. Les neveres solidàries, que es poden trobar repartides pels carrers d’algunes ciutats, són iniciatives més modernes per evitar que es remenin els contenidors, però igualment vàlides. Cada nevera evita que es llencin ni més ni menys que 300 quilos de menjar!

 

Fins no fa gaire, a casa nostra, demanar bosses per endur-se a casa el menjar sobrer després de fer un àpat en un restaurant no estava gaire ben vist (excepte si tenies l’excusa que el volies per a la teva mascota). Ara, afortunadament, aquest costum s’ha normalitzat i podem demanar una doggy bag sense recança, que ningú ens mirarà amb estranyesa. Fem-ho! Ens resoldrà un àpat i no llançarem res de res.

 

Article publicat al número 48 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top