0 items
El meu compte

Mans o petons?

 

La salutació és la base de tota relació personal, i, així com hi ha relacions de diversos tipus, també existeix una salutació per a cada context. El protocol estableix unes normes per adequar aquest gest a la situació en què ens trobem, de forma que es pugui iniciar la comunicació de la manera més adient possible.

 

Per tots és coneguda la reverència lleu com a salutació protocol·lària a membres de la Casa Reial, malgrat que la gran majoria de mortals no la posarem mai en pràctica. En canvi, una norma bàsica que sí hauria de conèixer tothom a l’hora de saludar és l’obligació de treure’s les ulleres de sol per donar la mà a algú, ja que s’ha de mirar directament als ulls de la persona com a senyal d’educació i respecte.

 

"Per saludar ens hauríem de treure les ulleres de sol, ja que s’ha de mirar directament als ulls de la persona com a senyal d’educació i respecte."

 

Un hàbit molt arrelat al nostre país és saludar una persona que acabem de conèixer amb dos petons a les galtes, però això només s’hauria de realitzar en cas de màxima confiança entre tots dos interlocutors. La salutació més correcta sempre consisteix a donar la mà amb fermesa, mantenint el contacte durant uns segons i mirant als ulls. Tampoc es pot oblidar que els dos petons mai poden fer-se entre dos homes, si és que no es tracta de pare i fill. Aquestes normes han d’anar acompanyades, sempre, d’un to de veu suau, del tractament de vostè (mai de tu), de la puntualitat dels interlocutors i de temes que evitin la polèmica en una primera conversa per esquivar la incomoditat dels participants.

 

"Tal com existeixen cultures i llengües diferents, les convencions protocol·làries també varien segons el país en què ens trobem."

 

Tantes salutacions com localitzacions
 

Tal com existeixen cultures i llengües diferents, les convencions protocol·làries també varien segons el país en què ens trobem. Arreu del món, la salutació més estesa és donar la mà, però cultures més llunyanes, com les orientals, eviten el contacte físic i la salutació es limita a una lleu inclinació de cap, que augmenta segons el respecte que se li tingui a la persona. A Rússia, en canvi, la salutació que destaca entre camarades són tres petons a les galtes, cosa que pot cridar l’atenció d’aquelles persones no acostumades a aquesta mostra d’afecte. També existeixen salutacions pertanyents a cultures minoritàries, com l’esquimal, que consisteix a fregar-se el nas amb la persona saludada.

 

Article publicat al número 10 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top