0 items
El meu compte

L'univers Martínez Lozano

Ens endinsem pels carrers estrets i tortuosos de la vila marinera de Llançà, un dels pocs ancoratges de la geografia altempordanesa que, sota el meu parer, encara conserva l’autenticitat dels temps de l’avior.

Som al carrer de la Creu, al número 11. No és pas la primera vegada que em trobo allà. Fa gairebé sis anys vaig visitar la casa per mantenir una agradable conversa amb el seu propietari: el pintor i prestigiós aquarel·lista barceloní Josep Martínez Lozano (1923-2006).

Avui, ell ja no hi és, i la seva absència es fa notar profundament, però les quatre parets que el van acollir en els darrers anys de la seva vida s’han convertit ara, de la mà del seu nét Eduard Martínez (director del Museu de l’Aquarel·la de Llançà), en la Casa-Museu Martínez Lozano, en prop de 600 metres pensats per recrear el seu univers, tan ric però tan poc ostentós alhora.

Tot i ser un projecte que encara ha de madurar molt més, gràcies a aquesta iniciativa –que neix d’un acord entre l’ajuntament de la vila marinera i la Fundació Martínez Lozano–, es fa possible apropar-se a l’univers del mestre aquarel·lista quan es compleixen quatre anys de la seva mort, ja que a l'interior de l'habitatge es conserven, a més de pintures de l'autor, gran part dels seus objectes personals.

La casa, datada de 1854, era, en els seus orígens, dos antics habitatges, que va adquirir el pintor l’any 1965 en estat ruïnós. Ell mateix va manar fer-ne les obres de reforma perquè l’espai reunís totes les condicions que necessitava per viure a gust desenvolupant la seva tasca artística: era tranquil·la i silenciosa, perfecta per treballar de nit, i prou gran com per ubicar-hi l’habitatge i l’estudi en un mateix lloc.

 


Malgrat la inauguració oficial de la Casa-Museu, que va tenir lloc el passat mes d’abril, en aquests moments es troba encara en fase de neteja, ordre i reformes. “És molta la tasca que s’ha fet, i encara en queda molta més”, assegura el nét del pintor, perquè resta pendent revisar tots els documents que guardava, on se sap que hi ha correspondència amb personatges de la talla de Salvador Dalí, o rebuts de galeries, entre d’altres curiositats.

De totes maneres, ja es tenen distribuïdes les zones per funcions, i, qui ho desitgi, pot concertar una visita prèvia gratuïta pel recinte. Serà el mateix Eduard Martínez, únic nét del pintor, qui els farà d’introductor al llarg de tot el recorregut.

La primera parada és a les faldes de la casa, que són de pedra antiga i estan cobertes amb la típica volta catalana. Acullen una àmplia sala expositiva que mostra obres de Lozano i d’altres pintors que li agradaven i que ell havia adquirit per nodrir la seva col·lecció d’art particular. De fet, l’aquarel·lista ja havia usat aquest espai com a sala d’exposicions, però ara, a més a més, s’usa també com a sala de conferències i presentacions per servir de complement a la Casa de Cultura i l’Oficina de Turisme de la localitat. És en aquest espai polivalent on, a més (tan sols des del mes de juny d’enguany), es porten a terme classes de pintura per a no més de 15 persones conduïdes per pintors empordanesos que foren amics i deixebles de l’enyorat artista.

De fet, gran part de la motivació que ha impulsat l’obertura al públic d’aquest espai ha estat la renaixença de l'antiga Escola d'Art Martínez Lozano, un projecte que el mateix artista va iniciar l’any 1969 a Llançà i que va mantenir fins molt poc abans de morir. En aquesta nova etapa, un curs d’estiu ha encetat l’agenda de l’escola i després es prosseguirà amb cursos permanents al llarg de tot l’any, de pintura infantil, de dibuix, d’aquarel·la i de ceràmica.

Si seguim amb la visita, el primer pis de la casa acull l’habitatge del pintor i la seva família, un espai on, en breu, s’hi afegirà, a mode d’hemeroteca, un recull de reportatges de diaris i revistes protagonitzats pel pintor que permetran fer un recorregut al llarg de la seva vida, tot i que també servirà de sala d’exposicions o de conferències.

A dalt ens espera –ara sí– el racó més entranyable de la casa, el que més ens pot recordar a l’aquarel·lista dels cigars havà. Es tracta de l’estudi de treball del mestre, on s’han quedat, per sempre més, tres cavallets amb diversos olis i proves de color de les últimes sèries en què treballava, uns quadres que pesen una barbaritat, perquè ell no escatimava ni en pintura i carregava les teles amb capes i més capes de colors sense miraments. “Martínez Lozano sempre ha fet donacions i no registrava res, de manera que és impossible saber quants quadres va fer i on són. De fet, n’hi ha molts en cases particulars. Pensa que, en els últims anys, buscava quadres antics seus i els comprava”, ens comenta Martínez.

Allà tot resta tal com ell ho va deixar, intacte: una llar de foc (alliberada, però, dels nombrosos papers que acumulava), un antic escriptori, un sofà, un poema dedicat de la seva amiga Montserrat Vayreda i un maniquí que el pintor utilitzava com a model. “Recordo que va entrar a l’hospital el 12 de gener de 2006 i ho va deixar tot net per quan tornés, però, quan va ser aquí, a finals de març, no va pujar ni un sol dia, perquè sabia que no podia fer res”. El seu nét li va regalar un bloc de notes i uns carbons i uns llapis. Les notes que va fer a l’hospital i un parell de llibres firmats per a amics és el darrer que van traçar les seves virtuoses mans.

El que es pot visitar fins avui, doncs, només ha estat el principi del projecte, perquè existeix l’ambiciós pla de crear un museu en un període de cinc anys, del qual encara s’ha d’escollir la temàtica. Si la fita s’aconsegueix, aquesta seria la segona pinacoteca del poble; la primera és el Museu de l’Aquarel·la de Llançà, que va obrir el mateix pintor. De moment, per tant, la Casa-Museu forma part d’una ruta llençanenca sobre Martínez Lozano que també fa parada, és clar, al Museu de l’Aquarel·la (seu de la Fundació Martínez Lozano) i als diversos espais que, des de l’any 1969, van acollir l’Escola d'Art Martínez Lozano.

 

Article publicat al número 12 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top