0 items
El meu compte

Mòbils no impertinents

 

A aquestes alçades, la gran majoria de nosaltres disposa d’un telèfon mòbil. El que no està tan clar és si aquesta gran majoria respecta unes normes mínimes d’educació pel que fa al seu ús...

 

Certament, no existeix cap regulació oficial que ens marqui unes pautes al respecte, però hem de tenir en compte un codi no escrit per conviure “en harmonia” amb aquests dispositius de comunicació.
 

Tot i que la regla d’or és –com en tot– fer-ne un ús (que no un abús), cal parar atenció en com fer-ne un bon ús per tal que ens sigui una eina útil, però que no ens destorbi, ni a nosaltres ni als altres.
 

Aneu en compte amb els llocs públics i amb els recintes tancats. Tot i que, en moltes ocasions, ens informen prèviament de la impossibilitat de mantenir el mòbil connectat, no és correcte (o està directament prohibit) parlar-hi dins de teatres, cinemes, sales d’espectacles, sales de conferències, temples de culte, hospitals, ascensors, avions, vagons de tren, autobusos o qualsevol altre espai públic tancat on tinguin lloc esdeveniments que requereixin silenci i atenció. Per evitar problemes, el millor és que, en aquestes situacions, l’aparell resti apagat, o, com a màxim, en silenci. Tan sols si és estrictament necessari, podeu abandonar el recinte momentàniament i sortir a contestar, o bé podeu enviar un missatge de text de la forma més discreta possible.
 

Controleu el to de veu. Sempre hem de tenir en compte que, quan parlem pel mòbil, la conversa que mantenim és amb la persona que està a l’altra banda del fil telefònic, no amb les del nostre voltant; en conseqüència, el to de veu que utilitzeu haurà de ser l’adequat per tal que l’interlocutor us escolti, però sense cridar. Si les condicions no són les òptimes per culpa del soroll ambiental o de la mala cobertura, el millor és posposar la conversa per a un altre moment.

 

"Sempre hem de tenir en compte que, quan parlem pel mòbil, la conversa que mantenim és amb la persona que està a l’altra banda del fil telefònic, no amb les del nostre voltant."

 

No us allargueu massa. El telèfon és un mitjà per comunicar quelcom, però no per mantenir converses llargues, i menys encara si esteu acompanyats, perquè és una manca d’atenció cap a l’altre. Així docs, el millor és ser breu i concís. En el cas que el vostre interlocutor s’allargui massa, es recomana donar algun tipus d’excusa creïble i discreta, com ara, “En aquests moments no et puc atendre” o “T’he de deixar”, però mai talleu la trucada de forma brusca dient que s’ha tallat la línea. De la mateixa manera, si aneu acompanyats, no està bé que feu trucades continuades, a no ser que es tracti d’un tema urgent.
 

Reviseu el vostre telèfon amb moderació. Revisar les trucades o els missatges entrants amb certa periodicitat, sobretot si s’està esperant una informació important, no té res de dolent. L’error està en el fet de mirar la pantalla a cada moment, sobretot si us trobeu realitzant una activitat que requereix una gran dosi d’atenció o si teniu companyia.
 

Truqueu vosaltres. Hi ha usuaris que prenen per costum fer trucades perdudes o enviar missatges de text per tal que sigui la persona amb la qual volen parlar qui els truqui. Fer això no és gens correcte, perquè es carrega la responsabilitat damunt de l’altre sense ésser l’interessat.
 

No insistiu. Si realitzeu una trucada de mòbil que no us contesten, excepte si es tracta d’un fet de gran importància, no insistiu de forma continuada. Heu de pensar que, probablement, el destinatari de la trucada no pot respondre en aquell moment. De ben segur que ell mateix es posarà en contacte amb vosaltres de seguida que pugui, perquè les trucades queden registrades als dispositius.

 

"Si realitzeu una trucada de mòbil que no us contesten, excepte si es tracta d’un fet de gran importància, no insistiu de forma continuada."

 

Sigueu respectuosos i prudents. Trucar al mòbil d’una altra persona implica que la podeu trobar en qualsevol lloc o fent qualsevol activitat, de manera que, abans de res, no està de més demanar-li si pot parlar.
 

No useu el mòbil com si fos un complement més del vostre vestuari. Un mòbil és un dispositiu de comunicació, no un complement per lluir a tothora, així que el més indicat és tenir-lo guardat dins la bossa o a la butxaca i no lluir-lo damunt les taules ni tenir-lo a la vista de tothom.
 

Elaboreu missatges entenedors. Excepte si sou joves o experts en la matèria, és recomanable que no utilitzeu el modern llenguatge de les abreviatures quan escriviu missatges de text, perquè poden ser intel·ligibles i incomprensibles pel destinatari.

 

 

Article publicat al número 12 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top