0 items
El meu compte

Un molí fariner convertit en museu: El Molí dels Frares és la construcció més antiga i de més valor històric de Sant Vicenç dels Horts, i es pot visitar!

Únic molí conservat a Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, el Molí dels Frares és un antic conjunt arquitectònic construït entre mitjan segle XIII i principis del segle XIV que està integrat per dues parts ben diferenciades: l’antic molí de farina, d’origen medieval, i la masia, on residien el moliner i la seva família, que va ser reformada seguint l’estètica noucentista. Actualment, és un espai museístic visitable que paga la pena conèixer.

Després de viure el seu període més obscur, marcat pel desús i una degradació progressiva, al darrer terç del segle XX, l’any 2000, es va iniciar la seva recuperació com un dels elements patrimonials més emblemàtics de Sant Vicenç dels Horts, el que suposà l’adequació de l’accés a l’edifici i la seva museïtzació. Avui, el Molí dels Frares està considerat Bé Cultural d’Interès Local i és un petit museu deliciós.
 

De monestir a monestir, de mans a mans. La història d’un molí cada cop menys molí

Tal com demostra la seva aparença constructiva, el Molí dels Frares va ser edificat entre els segles XIII i XIV, en plena època medieval, quan el pa es va consolidar com a aliment bàsic i la construcció de molins fariners va proliferar per aprovisionar de farina les ciutats, cada vegada més poblades, que no disposaven de recursos agrícoles. La primera referència documental coneguda del Molí data de l’any 1370, quan Francesc de Casclerí va intercanviar diverses possessions amb el Monestir de Sant Pau del Camp, entre les quals aquest, que va passar a ser propietat dels monjos. D’aquí que durant l’època medieval i moderna fos conegut com a Molí de Clasquerí.

Llavors, el molí, dedicat a la mòlta de gra, constava de planta baixa, on se situava la sala o obrador amb tres moles, i d’un pis superior, casal on vivia el moliner amb la seva família. A més, a la part de sota, disposava de tres carcabans per on discorria l’aigua que feia funcionar les moles. Darrere de l’edifici, s’hi ubicava la bassa, que tenia els tres pous per on baixava l’aigua cap als tres carcabans, i, a l’entorn del casal, hi havia horts i tancats per al petit bestiar. D’aquest edifici inicial, actualment se’n conserva la sala de les moles, els tres carcabans amb les obertures de sortida d’aigua i els tres pous de la bassa.

 

“Tal com demostra la seva aparença constructiva, el Molí dels Frares va ser edificat entre els segles XIII i XIV, en plena època medieval, quan el pa es va consolidar com a aliment bàsic i la construcció de molins fariners va proliferar per aprovisionar de farina les ciutats, cada vegada més poblades, que no disposaven de recursos agrícoles”

 

Habitual com era, a l’època medieval, que els monestirs fossin propietaris dels molins situats en el territori sota la seva influència, el 1583, el monestir de Sant Pau del Camp cedí la propietat del Molí al monestir de Montserrat, per recuperar-la al 1723. Aquest retorn es commemorà col·locant el relleu de Sant Pau damunt la porta d’entrada al Molí i atorgant-li, a aquest, un nom més: Molí de Sant Pau del Camp.

Amb les desamortitzacions dels béns eclesiàstics, el 1836, la propietat del Molí va passar a ser de l’Estat, fins que, al 1877, ja conegut popularment com Molí dels Frares, va ser adquirit per Antoni Xuriguer, el primer d’una llarga llista de propietaris particulars: Isidre Tort, Joan Folch, Carme Cases Carrera i Dolors Biosca, qui, al 1948, declarà que el molí ja no funcionava.

Amb els canvis de propietaris succeïts entre el segle XIX i la primera meitat del XX, l’edifici patí algunes modificacions: es construí una edificació connectada amb la sala de les moles perquè servís com a magatzem o de quadres per al bestiar, i les tres moles inicials van quedar reduïdes a una, tot desmantellant-se el casal situat a la planta superior per construir-hi l’edifici actual, d’estil noucentista, amb una àrea exterior enjardinada.

 

“Després que l’edifici fos abandonat i iniciés un procés de degradació, al darrer terç del segle XX, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts el comprà per començar uns treballs d’estudi històric i d’intervenció arqueològica”

 

De l’oblit a la recuperació

Després que l’edifici fos abandonat i iniciés un procés de degradació, al darrer terç del segle XX, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts el comprà per començar uns treballs d’estudi històric i d’intervenció arqueològica. S’iniciava, així, la recuperació del que poc després acabaria esdevenint l’espai museístic del Molí dels Frares, un projecte que, amb l’objectiu principal de conservar el patrimoni municipal, comptà amb una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i la col·laboració i participació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
 

Un espai museístic considerat Bé Cultural d’Interès Local

Amb l’antic mas adequat per acollir el Centre de Desenvolupament Empresarial i el molí fariner d’època medieval convertit en un equipament cultural i turístic que poden visitar famílies, escoles, especialistes i professionals, la museïtzació del Molí dels Frares s’erigeix com un bon exemple de com potenciar el valor arquitectònic i històric d’un equipament i ampliar, així, l’oferta cultural i turística d’un municipi.

 

“La museïtzació del Molí dels Frares s’erigeix com un bon exemple de com potenciar el valor arquitectònic i històric d’un equipament i ampliar, així, l’oferta cultural i turística d’un municipi”

 

Avui, el conjunt, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, acull les dependències municipals de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i disposa d’aules de treball, sales de reunions, un auditori amb cabuda per a unes 150 persones. Ara bé, la bombonera del complex és l’espai museístic, petit i recollit però magnífic. Unes projeccions audiovisuals amb personatges de l’època en què el Molí era molí transporten el visitant en el temps i l’introdueixen en el dia a dia dels moliners. Després, unes maquetes i plafons explicatius donen a conèixer l’estructura i el funcionament del Molí i la importància de l’aigua a l’entorn de la localitat, que no és poca. Si us agrada la història, si us agrada l’arquitectura medieval, si sentiu curiositat pels oficis antics..., aneu-hi!

 

Article publicat al número 42 de D'estil. 

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top