Monvínic: la Meca dels amants del vi
En un moment en què l’univers del vi no para de guanyar adeptes àvids de tastar i d’aprendre, Monvínic obre les seves portes a l’Eixample barceloní per fomentar, amb rigor i respecte, però en un entorn desinhibit, festiu i amistós, aquest món que tantes passions arrenca.
Us presentem un espai per gaudir, un lloc modèlic internacionalment pel que fa a l’univers del vi, no només perquè aplega grans professionals del sector, sinó també perquè guarda al seu interior al voltant de 4000 referències de vins d’arreu del món i una completa biblioteca que supera totes les expectatives. Després de quatre anys de feina intensa, d’incessant recerca i d’apassionada creació, Monvínic, un projecte pioner creat per Sergi Ferrer-Salat, neix com un centre divulgador de la cultura del vi que, lluny de convencionalismes i rigideses, vol ser un punt de trobada obert, proper i desinhibit que aculli tothom qui senti curiositat, estima o passió pels vins, ja sigui aficionat o professional.
Diverses zones unides en un sol espai indissoluble que juga amb la llum
Una entrada oberta a peu de carrer dóna pas a 500 m2 en què la cultura vínica és viva i omnipresent a cada racó, però de forma plàcida i elegant, sense estridències ni esperit de superioritat. El disseny de l’espai, ideat per Alfons Tost, tot i que resulta espectacular, no té set de protagonisme, i cedeix totes les alabances al vi i al cosmos que l’envolta. Es tracta d’una decoració cent per cent contemporània, rotunda i funcional, que l’any 2009 va ser finalista del prestigiós Premi FAD d’Interiorisme.
De la recepció i el centre de documentació, es passa a una sala de reunions, a un wine bar, a un espai gastronòmic, al celler, a una aula de tasts i presentacions i, al capdavall, com en un fi de trajecte, un petit jardí urbà atura el temps i et fa oblidat que ets al bell mig de Barcelona.
En tot, el joc amb immensos cristalls translúcids que separen les estances resulta essencial, i la llum juga a filtrar-se per les escletxes produint lluentors que mai són iguals, que, com el vi, estan vives. Fustes de roure envellit, punts de metall i tonalitats canyella, torrades i verdoses contrasten amb el blanc immaculat de les llarguíssimes taules que omplen l’espai gastronòmic. Una mescla de modernitat i tradició, d’un inusual avantguardisme càlid, on el minimalisme dels matisos juga a favor del vi, com ha de ser. I tot plegat, banyat per una selecció de peces jazzístiques escollides pel mateix Ferrer-Salat que sonen de fons.
El celler: una marea d’ampolles
El celler de Monvínic és, és clar, la seva columna vertebral, la raó de la seva existència. Estèticament, configura un passadís, llarg i estret, folrat d’ampolles gairebé fins a l’infinit. I és que al seu interior guarda una selecció única de vins de tot el món, dels cinc continents, una selecció sense precedents d’ampolles representatives de les principals regions vitivinícoles del planeta, on els vins de les zones més noves gaudeixen d’una presència que no té res a envejar a la de les regions més clàssiques i conegudes. En total, són unes 4000 referències procedents de 20 països preparades per ser degustades a copes de manera espontània i amistosa al costat d’un excel·lent equip de joves i entusiastes sommeliers liderat humilment per César Cánovas i Isabelle Brunet.
Una carta de vins revolucionària
Triar entre una selecció de 4000 vins no és gens fàcil, però la carta del Monvínic ajuda a fer d’aquesta tasca una activitat distesa i divertida, com la filosofia del local, que aposta per obrir els vins al món sense prepotències ni exigències que espantin ningú. Es tracta d’una carta digital, àgil, didàctica i engrescadora, que permet recórrer amb gran fluïdesa les seves infinites referències i endinsar-se en cada creació per conèixer des de les seves característiques fins a la zona on creixen els ceps.
El bar de vins, un paradís per descobrir
Al bar de vins del Monvínic, que ha estat nomenat un dels cinc millors bars de vins del món per practicar maridatges per la prestigiosa revista americana Food & Wine, es poden tastar des de mitges copes de vi fins a ampolles senceres, soles o acompanyades de tapes del receptari tradicional posades al dia pel xef Sergi de Meià, les quals varien en funció de la temporada i dels productes del mercat.
L’espai culinari, un lloc pel gaudi del menjar i del beure
Dues úniques taules de 6,5 metres de llargada disposades per a 32 comensals –despullades però pulcres, impol·lutes, més que brillants– ocupen l’espai culinari del Monvínic, pensat per posar a l’abast de tothom el millor menjar i beure de la mà de l’equip de Sergi de Meià. La cuina: de base tradicional però actualitzada, respectuosa amb l’època de l’any i amb el producte. I la carta: projectada damunt d’unes immenses lones, on en acabar els àpats apareixen els noms dels proveïdors de tots els productes que se serveixen. Al final, després de les postres, cafès de tot el món competeixen sanament amb la carta de vins interminable.
Un centre de documentació riquíssim
En un lloc on l’estudi i la recerca referida a l’univers del vi és primordial, no podia faltar una bona biblioteca temàtica que estigués constantment actualitzada i a l’abast de tothom. El centre de documentació del Monvínic acull a les seves prestatgeries de roure una completa i rigorosa selecció de tots els llibres, revistes (més de trenta publicacions), guies i catàlegs de subhastes que són avui una referència ineludible en el cosmos del vi.
Una sala de conferències per generar coneixement
La sala de tasts, conferències i presentacions és un espai dedicat exclusivament a la pedagogia del vi. Habilitada amb totes les comoditats i avenços tecnològics, està dissenyada per obtenir el màxim profit de cada sessió, orientada –com la resta del local– tant a professionals com a curiosos i aficionats.
Article publicat al número 19 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-vins.png" >