0 items
El meu compte

Mood food: I siguem feliços... menjant

 

Incloure els aliments adequats a la nostra dieta ens ajudarà a estar de bon humor i a reduir l’angoixa. És “la cuina de la felicitat”.

 

Fa més de dos mil anys, Hipòcrates deia: “Que la teva medicina sigui el teu aliment, i l'aliment, la teva medicina”. Tenia raó. La majoria de remeis per als nostres mals es troben en els aliments, però nosaltres, massa sovint, optem pels medicaments, que impacten fortament sobre el nostre organisme sense ser-ne prou conscients.

Ha arribat una nova tendència gastronòmica coneguda com a mood food, que es podria traduir com “la cuina de la felicitat”. Però no patiu! No es tracta de fer grans elaboracions que comportin molt temps. Es tracta de menjar, però de menjar bé, en el sentit de preparar plats que estimulin el bon humor, tranquil·litzin i, sobretot, ens facin sentir un plaer immens.

 

"Existeixen estudis científics que demostren que, en l’alimentació, s’hi amaguen excel·lents antidepressius naturals."

 

Savis coneixements japonesos

L’Institut Tecnològic de Massachussets, ja als anys 80, va demostrar que tot el que consumim afecta directament els processos cerebrals i, per tant, influeix en la salut física, en el rendiment intel·lectual i en l’equilibri emocional. Però és al Japó, país d’on provenen les tècniques més conegudes sobre l’equilibri entre el cos i la ment, on s’aplica aquest corrent des de fa més de deu anys amb una idea central molt clara: evitar els antidepressius.

Els japonesos expliquen que alguns dels medicaments que utilitzem per reduir l’angoixa i l’estrès els podem substituir si ingerim els aliments adequats. Pot semblar un despropòsit, però existeixen estudis científics que demostren que, en l’alimentació, s’hi amaguen excel·lents antidepressius naturals, com ara en les cireres, que activen els neurotransmissors de la serotonina, coneguda popularment com “l’hormona de la felicitat”. Si és així, hi ha res millor que aprofitar-los?

 

El mood food de la dieta mediterrània

Aquesta tendència inclou un llistat ampli de productes, molts dels quals, per sort, els podem trobar en la dieta mediterrània. La varietat d’aliments que tenim al nostre abast ens permet aconseguir tots els nutrients necessaris per activar les fonts de felicitat del nostre cos.

Un dels plats més mood food de la nostra gastronomia, per exemple, és el pa amb tomàquet: el pa conté hidrats, que ens aporten energia i fibra, i el tomàquet és ric en fenilalanina, un activador de la norepinefrina cerebral, una important font de felicitat i benestar per a l’ésser humà. Però, en aquesta llista, hi figuren molts altres aliments, com les bledes, els ous, les pomes, els fruits secs i –alegreu-vos-en– la xocolata. Sí, heu llegit bé, la xocolata també és mood food; els seus nutrients generen un plaer immens que s’encomana i envaeix en nostre estat d’ànim.

 

"Un dels plats més mood food de la nostra gastronomia és el pa amb tomàquet: el pa conté hidrats, que ens aporten energia i fibra, i el tomàquet és ric en fenilalanina, un activador de la norepinefrina cerebral, una important font de felicitat i benestar per a l’ésser humà."

 

I com funciona?

Científicament, s’ha demostrat que la serotonina i les endorfines són substàncies clau per generar felicitat i benestar. El cos humà necessita absorbir els nutrients del que mengem per poder-los produir. En aquest sentit, el triptòfan és l’aminoàcid estrella del mood food, i és clau per generar serotonina. El formatge, la carn magra, el peix, els llegums i les nous en contenen a grans dosis. Però el triptòfan tot sol no en fa prou; necessita carbohidrats i sucre per tal que el nostre cervell pugui absorbir-lo. Per això, quan ens sentim frustrats o tristos, sentim unes ganes irrefrenables de menjar-nos una deliciosa pizza o un llaminer pastís de xocolata. Apunteu-vos, doncs, al mood food i... sigueu feliços!

 

Article publicat al número 43 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top