0 items
El meu compte

Moviment slow: Recuperar el control del temps

 

Vivim estressats, dominats per la minutera del rellotge, impacients darrere el volant, sempre amb presses i fent les coses a corre-cuita. Gairebé no tenim temps ni per aturar-nos a reflexionar sobre si aquesta és la millor manera de gaudir de la vida, de la nostra vida. Davant d’aquesta pregunta, ha nascut un corrent cultural que pretén que les persones recuperem el control del temps en lloc de veure’ns contínuament sotmeses a un ritme frenètic que, a la fi, porta conseqüències negatives per a tots.

 

El moviment slow defensa que hem de trobar l’equilibri entre l’ús de la tecnologia (que ens ajuda a estalviar temps en nombroses tasques) i el fet de dur a terme activitats a les quals dediquem un temps determinat amb l’únic objectiu de gaudir, perquè hem arribat a un punt en què no ens adonem que no hi ha cap raó que justifiqui el fet de dur a terme allò que ens agrada amb presses.

 

"L’objectiu de l’slow food és recuperar les tradicions alimentàries locals, lluitar contra la pèrdua d'interès pels nostres productes i demostrar com les nostres decisions alimentàries tenen una influència en el món."

 

Des d’aquesta perspectiva, el secret no rau en la passivitat, sinó en la selecció. Durant un dia qualsevol, hem de prendre decisions sobre com invertirem el nostre temps, i és important saber-ho fer; això és: ser conscients que un dia té 24 hores i que no hi ha temps real per fer-ho tot. Per això és bàsic prendre decisions premeditadament, ser conscients de la nostra selecció i acceptar que seleccionar implica també rebutjar la resta d’opcions possibles. Però, alerta, perquè fer aquest exercici no ens ha de frustrar per no haver pogut dur a terme totes les activitats que haguéssim volgut, sinó que ens ha de permetre ser més feliços i gaudir dels petits plaers que ens regala la vida.

 

Slow food: l’anti fast food
 

Una de les propostes que més ha cridat l’atenció en els darrers temps, tant al nostre país com a fora, és la cultura slow food, que va sorgir l'any 1989 en oposició al fast food i a la fast life. L’objectiu: recuperar les tradicions alimentàries locals, lluitar contra la pèrdua d'interès pels nostres productes i demostrar com les nostres decisions alimentàries tenen una influència en el món. Però no només es tracta de tenir en compte els aliments i la seva elaboració, sinó també la manera en què ens els mengem: hem d’aprendre a concedir-nos temps per gaudir de la companyia a taula.
 

En aquests moments, slow food està present a cent cinquanta països amb una xarxa de cent mil socis agrupats en grups de proximitat que treballen per tal de defensar la seva cultura alimentària local. A l'Estat espanyol s’organitza bianualment la fira Al Gusto al Bilbao Exhibition Center (BEC), la propera edició de la qual tindrà lloc al desembre de 2011.

 

"En aquests moments, slow food està present a cent cinquanta països amb una xarxa de cent mil socis agrupats en grups de proximitat que treballen per tal de defensar la seva cultura alimentària local."

 

Km 0
 

L’associació Slow Food Espanya ha creat el distintiu km 0 per fer més visibles els restaurants que apliquen els criteris promoguts per aquest moviment internacional que intenta potenciar la producció d’aliments de proximitat i de qualitat, d’aliments que siguin, en definitiva, bons, nets i justos.
 

D’entre els 60 cuiners i els 59 restaurants que apareixen a la llista del curs 2010-2011, Catalunya lidera el projecte arreu d’Espanya amb 25 establiments km 0, seguida del País Basc.
 

En aquest projecte, són els restauradors els qui promouen la seva candidatura un cop s'apliquen els criteris que s'exigeixen per a la seva incorporació: han de comprar directament a tres productors que es trobin en un radi de 100 quilòmetres del restaurant, com a mínim, i en la seva carta s'han d'incloure cinc plats considerats de km 0 (també com a mínim). Així mateix, els plats de km 0 han de comptar amb un 40% d'ingredients comprats a productors propers, i l’altre 60 % ha de correspondre a productes ecològics, o bé que estiguin inclosos a l'Arca del Gust d’Slow Food.
 

Amb el km 0 es pretén contribuir a reduir l'emissió de CO2 a l'atmosfera que provoca el transport d'aliments, a mantenir el teixit econòmic agroalimentari local, a potenciar els productors compromesos amb la biodiversitat i a defensar la cuina de temporada. Al mateix temps, els restaurants inclosos al km 0 són un aparador idoni pels productes de proximitat, que, en molts casos, es troben en risc de desaparició.

 

Article publicat al número 14 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top