0 items
El meu compte

Les papallones també tenen un museu

Encarnació de l’ànima, bon averany o presagi perillós, símbol de l’amor, imatge del foc, al·legoria de la bellesa i la fragilitat, transformació, canvi... A Orient i Occident, abans i sempre: la papallona, l’insecte més bell del món, reuneix 10.000 visitants anuals al cor del Pallars Sobirà.

“Papallona que revoles / per les branques del roser, / ets el pètal d’una rosa / o una ocella de paper?”, diuen uns versos de Miquel Desclot. I és que sempre ha estat, aquest insecte, una font constant de misteri i inspiració. Quina és la papallona més gran del món? Quantes espècies diferents volen a Catalunya? Seria possible, la vida, sense aquestes? Tots aquests dubtes, i més, són els que es resolen durant la visita al Museu de les Papallones de Catalunya, un must per als amants de la natura.

 

“Quina és la papallona més gran del món? Quantes espècies diferents volen a Catalunya? Seria possible, la vida, sense aquestes? Tots aquests dubtes, i més, són els que es resolen durant la visita al Museu de les Papallones de Catalunya, un must per als amants de la natura”

 

Una visita obligada, una experiència única
Només el recorregut per arribar-hi ja és un espectacle per si sol. Natura en estat pur, essència pirinenca: a deu minuts de Sort, capital del Pallars Sobirà, passats l’encreuament cap a Llessui i el desviament cap a Olp, s’hi troba Pujalt, el poble que des del 2001 acull un museu tan bonic com excepcional.

En efecte, tot i que no s’inauguraria fins al 21 de juliol del 2002, el Museu de les Papallones de Catalunya va ser fundat l’any 2001 després d’un acord entre l'Ajuntament de Sort i els entomòlegs Alfons G. Dolsa i Maria Teresa Albarrán. De titularitat municipal, inicialment s’ubicà a les instal·lacions dels antics Estudis de Pujalt, i comptava amb el fons científic creat per ambdós promotors durant més de trenta-cinc anys amb la finalitat d’estudiar la distribució de les espècies catalanes i les seves relacions amb el medi i els processos en què intervenen, una tasca per a la qual van elaborar un sistema de treball amb presa de dades mitjançant els senyals de satèl·lits artificials amb GPS, després manipulades i traduïdes automàticament en mapes de distribució mitjançant un programa informàtic creat expressament.

Onze anys després, el 2012, el museu va ser traslladat a una nova seu situada a pocs metres de l’anterior: un edifici de tres plantes i més de 500 metres quadrats de superfície coberta distribuïts en una extensa biblioteca especialitzada en lepidopterologia, tres sales d’exposicions i una sala de projeccions que, actualment, aplega 25.000 exemplars (dels quals 4.800 exposats) i rep més de 10.000 visitants cada any, entre els quals nombrosos grups d’estudiants i visites organitzades que, a més de les instal·lacions, poden gaudir de les diverses activitats que s’hi organitzen.
 

Del Museu al món
El món de les papallones en particular i dels insectes en general és petit però fascinant, i això és el que es proposa de descobrir aquest museu a tots aquells encuriosits que decideixin entrar-hi.

Un cop dins, no només podran admirar totes les espècies que volen a Catalunya, amb les seves característiques i la seva manera de relacionar-se entre elles i amb l’entorn, sinó que també coneixeran detalls sobre el seu mimetisme, el seu dimorfisme sexual, estacional i geogràfic i els seus processos d’adaptació al medi. Finalment, podran observar una mostra de les principals famílies d’insectes catalans. Un recorregut que arriba al seu màxim potencial en les visites guiades que, en una hora, i amb exemples reals, peculiars i sorprenents, aconsegueixen desvetllar quant d’imprescindible resulta per al planeta l’existència dels insectes. Perquè... ho sabíeu, que sense ells no és possible la vida, però, en canvi, ells sí que poden viure sense la resta d’animals, inclòs l’home?

A part d’aquestes visites guiades, el museu ofereix un conjunt d’activitats, també per a grups escolars i familiars, tant dins del museu com en plena natura, que permeten completar una experiència d’allò més enriquidora. El ventall d’opcions és ampli: els Tallers de síntesi i les Sortides al camp consisteixen en recorreguts en un entorn natural que, amb un guió obert a la improvisació, permeten apreciar d’una manera directa esdeveniments i processos explicats prèviament i que canvien en funció de l’època de l’any. Si el que es vol són caminades més extenses, hi ha la possibilitat de realitzar Jornades d'interpretació de la natura, que es desenvolupen al llarg de tot un dia i en què es caminen uns 10 km. Al seu torn, el concurs lepifotogràfic vol apropar a tothom el coneixement sobre aquests insectes i el respecte per ells, i va destinat a fotògrafs de totes les categories i experiències. A l’estiu, els dissabtes de juliol i agost, les Nits vídeo-ecològiques organitzen projeccions de vídeos de natura a la fresca, i una nit a l’any es realitza una Trobada amb les estrelles per observar el cel, coincidint amb la nit de les llàgrimes de Sant Llorenç. Totes es porten a terme de la mà d’especialistes que senten una veritable fascinació per la seva feina.

 

“A part de les visites guiades, el museu ofereix un conjunt d’activitats, també per a grups escolars i familiars, tant dins del museu com en plena natura, que permeten completar una experiència d’allò més enriquidora”

 

Per als que hi esteu interessats, el Museu de les Papallones de Catalunya obre les seves portes tots els dies de 10:00h a 13:30h i de 17:00h a 20:00h, i les tarifes varien en funció de l’activitat i el nombre i l’edat dels visitants, entre 4 euros i 25 euros, aproximadament.
Un món sovint desconegut però apassionant, una experiència única, una visita obligada.
“Papallona que revoles / per les branques del roser, / ets el pètal d’una rosa / o una ocella de paper?”.

 

Article publicat al número 37 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top