0 items
El meu compte

Museu de Vestits de Paper: moda de paper

El paper pot servir per a molt més que per escriure-hi. Amb paper es poden crear autèntiques meravelles d’alta costura. El Museu de Vestits de Paper de Mollerussa és una passarel·la permanent dels models que desfilen anualment al tradicional Concurs de Vestits de Paper de la ciutat lleidatana. Per quedar-se amb la boca oberta.

Entre les singularitats de Mollerussa, n’hi ha una de ben especial: el Concurs de Vestits de Paper que s’hi celebra des de fa, ni més ni menys, que mig segle. Cinquanta anys justos. Els dos primers, amb convocatòria local, oberta només a Mollerussa. Els quaranta-vuit restants, cridant tot el món a participar-hi, tant aficionats com dissenyadors professionals.

En aquest temps, s’han elaborat centenars i centenars de vestits de paper, tenint en compte que a cada edició del Concurs es presenten entre 80 i 90 models únics. Són autèntiques meravelles artesanals, unes obres d’art que fan emmudir només de veure-les per la seva complexitat i bellesa.
 

Dels vestits d’època a l’actualitat deixant lloc a la fantasia

El Museu té tres plantes. Després d’escalfar motors amb un audiovisual, el visitant es troba enmig d’una escenografia que reprodueix un taller de costura dels anys 50, on pot veure i tocar els teixits de paper que s’utilitzen per confeccionar els vestits. Les normes són clares: no està permès encolar res. S’ha de cosir a mà o a màquina. Tampoc es pot usar paper metal·litzat ni plastificat. Ha de ser un paper que cremi bé, que faci flama.

 

"El Museu de Vestits de Paper fa honor a aquests grans treballs artesanals i als seus ideòlegs"

 

Al Museu no hi falta tampoc un espai per al record dels primers impulsors del Concurs de Vestits de Paper: la Sociedad Cultural y Recreativa La Amistad. Una altra escenografia reprodueix l’antiga Sala de Juntes on es va gestar aquest celebrat esdeveniment anual.

El gaudi gros, però, ve tot seguit, quan hom s’atura a admirar cada vestit. T’hi quedaries hores. Amb la boca oberta. Sembla que no pugui ser, i et vénen ganes de tocar-los, però no està permès. Ni tocar ni fotografiar. El record te l’has de guardar a la retina.

Un seguit de maniquins llueixen heroicament els models de paper, com si estiguessin damunt d’una passarel·la il·luminada, en ple Concurs. Molts, tenen miralls al darrere perquè l’espectador no es perdi res, cap detall. Estan distribuïts seguint les tres categories principals que es premien al Concurs: moda actual, vestits d’època i vestits de fantasia. També s’atorguen altres distincions, com, per exemple, la Cinta Mètrica de Plata i Or, l’Agulla d’Or o el Didal d’Or i Diamants.

 

"Els vestits estan distribuïts seguint les tres categories principals que es premien al Concurs: moda actual, vestits d’època i vestits de fantasia"

 

El nivell és altíssim. Hi ha vestits realment espectaculars. Un, gairebé mesura tres metres d’alçada. La majoria, a més, duen complements dignes d’admirar: jaquetes, abrics, capes, bosses, barrets, vels, sabates, paraigües, collarets, braçalets, arracades, corones... Tot –tot– està fet amb paper, és clar. Però no ho sembla. Les mans creadores usen paper maixé, paper de seda, paper arrissat, paper crespó... Fins i tot, estovalles de paper, fulletons publicitaris, fotos reciclades, serpentines o rotlles de paper higiènic. Amb això, una bona dosi de creativitat, temps i paciència, les artistes i els artistes d’aquesta moda tan peculiar fan des de fil de paper fins a ganxet amb fil de paper, cadeneta amb fil de paper o cordó de paper.

El Museu de Vestits de Paper permet, a més d’admirar la tècnica emparada, veure l’evolució del món de la moda al llarg dels anys: des dels vestits d’època, que ens porten fins i tot al cinema i a conèixer vestuari reial (com el vestit de casament de la princesa Letícia i el que duia la reina Isabel II d’Anglaterra el dia de la seva coronació), fins als models més nostres, on s’inclouen les versions en paper d’algunes creacions de dissenyadors d’alta costura.

 

"Les mans creadores usen paper maixé, paper de seda, paper arrissat, paper crespó..."

 

El Concurs de Vestits de Paper que ha donat peu al Museu té lloc al mes de desembre, per Santa Llúcia, patrona de les modistes, però la instal·lació es pot visitar de dimarts a diumenge. Cada an hi passen prop de 9.000 visitants.

Davant d’aquesta realitat, era indispensable que la ciutat tingués un museu per fer honor a aquests vestits i als seus ideòlegs, així com per donar a conèixer aquesta forma de creació manual tan costosa. Des de 2010, el Museu de Vestits de Paper, dirigit per Enric Gràcia, té la seva seu al conjunt arquitectònic del Teatre L’Amistat. Rere la gran façana de vidre de l’edifici, uns quants vestits de paper es fan mirar i criden el passejant a visitar el Museu, que recull, de forma rotativa, un centenar de models. En aquests moments, el més antic és de 1991, i n’hi ha que duen al darrere més de 1900 hores de treball.
 


Les Barbies també tenen vestits de paper

El Museu de Vestits de Paper compta, a més, amb una exposició de vestits de paper fets per a nines Barbie, també provinents del concurs corresponent, que enguany arriba a la seva desena edició. Aquestes creacions en miniatura, molt complexes de fer per les seves reduïdes dimensions, competeixen exclusivament en la categoria de moda actual.
 

Un museu reconegut que ha de ser més reconegut encara

El Museu de Vestits de Paper ha comptat amb reconeixements de personalitats com la princesa Gràcia de Mònaco, la dama de servei de la reina Victòria Eugènia, el cap de gabinet de la Reina Isabel II d’Anglaterra, el cap de la secretaria de Sa Altesa Reial el Príncep d’Astúries o el cap de gabinet de l’emperadriu de l’Iran, Farah Diba. L’organització del Concurs guarda les seves cartes d’agraïment en haver-se assabentat que havien desfilat còpies en paper de vestits que elles havien lluït en alguna ocasió.

Amb la intenció de mostrar el treball artesanal que suposa la realització d’aquestes creacions, i també de donar a conèixer el Concurs i d’animar la gent a participar-hi, cada any s’organitzen una desena de desfilades arreu de l’Estat a partir d’una mostra de vint peces del fons del Museu. No hi falten tampoc exposicions a diferents centres comercials o a espais socioculturals d’interès.
 

Un mata-segells propi

El desembre de 1972, la Direcció General de Correus i Telecomunicacions va adjudicar un mata-segells oficial del Concurs Nacional de Vestits de Paper de Mollerussa, gràcies al qual l’esdeveniment es va projectar arreu del món. Avui, són molt preuats per als col·leccionistes.
 

Que la tradició no defalleixi

Aprendre a fer vestits de paper és tot un art que requereix adquirir uns determinats coneixements de base. Amb la intenció de no deixar perdre aquesta tradició i de donar llarga vida al Concurs de Vestits de Paper de Mollerussa, el Museu de Vestits de Paper organitza uns tallers anuals per treballar el paper i per ensenyar costura a modistes, acadèmies o particulars que hi estiguin interessats. No s’obliden tampoc dels més petits, i conviden escoles i instituts a conèixer de prop aquest art.

 

Article publicat al número 30 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top