Fem un vermut?
Tal com ho llegiu: existeix un museu dedicat íntegrament a la beguda social per excel·lència, el vermut.
És ben cert que Reus és terra de vermuts. En una ciutat on va arribar a haver-hi una trentena de marques d’aquesta beguda, era qüestió de temps que aparegués algú dedicat amb cor i ànima a versar sobre la seva història viva, la seva producció, les marques, personalitats relacionades... Tota aquesta dimensió, que va més enllà d’un simple aperitiu, se sintetitza en el Museu del Vermut, ubicat, és clar, al cor de Reus.
De beguda artesanal a industrial
La quantitat de vida social que ha aportat el vermut al llarg del temps! Ja la sabem, la més bàsica: el vermut és la barreja de vi blanc amb donzell i, en alguns casos, altres herbes aromàtiques. Tot i que ja es coneixia la barreja de vi amb herbes des de l’antiga Grècia, no fou fins al segle XIX que el procés va esdevenir industrial. Fins aleshores, sempre havia estat artesanal i de poca volada més enllà de les tavernes que en feien.
La seva aroma i el seu gust refinat van permetre que es convertís en una beguda de les que ara anomenaríem Premium, elegant, sofisticada, perfecta per prendre en un acte social. Per això, tradicionalment, al vermut l’hem vist en saraus nocturns, festes elegants, d’etiqueta, i també en els aperitius del migdia, d’abans de dinar. Tal fou la dimensió social i la popularitat que adquirí la beguda que, d’aquest aperitiu de migdia, se n’acabà dient fer el vermut.
En aquestes, que Reus entra a l’equació. El 1892, Joan Gili registrava la primera marca de vermut a la ciutat, tot i que el Vermut Yzaguirre començà a caminar també a Reus el 1884. Amb el temps, més d’una trentena de marques es van dedicar a fer el vermut, en el sentit literal del terme. Avui, un edifici modernista situat al bell mig del casc antic de Reus resumeix, a través del patrimoni i la Història, tot un món únic, alegre, indispensable.
“Amb el temps, a Reus, més d’una trentena de marques es van dedicar a fer el vermut, en el sentit literal del termes”
Una afició feta museu
No hi ha aficionat al món del vermut més indiscutible que Joan Tàpias. Reusenc de mena, quan era petit, el seu pare li regalà una etiqueta amb un aire modernista del vermut italià Cinzano. D’això ja fa 37 anys, i l’afició de Tàpias no ha minvat. És més, durant dècades, ha reunit i col·leccionat milers i milers d’exemplars de marques de vermut d’arreu del món (de més d’una cinquantena de països!). I no només això, sinó que la col·lecció també pren forma amb tot un reguitzell de productes a l’entorn de vermut: documents, etiquetes, objectes comercials, cartells publicitaris... Tots es compten per centenars!
La cirereta del pastís de la col·lecció, però, es va inaugurar el 2014: era el primer Museu del Vermut del món. Un edifici modernista restaurat per a l’ocasió (dissenyat per l’arquitecte Pere Caselles el 1918) que inclou una extensíssima col·lecció personal sobre el vermut, en una ciutat com Reus, havia de convertir-se en una icona i parada gairebé obligatòria per als visitants de la ciutat. I així ha estat: el Museu del Vermut és imprescindible! Amb les parets recobertes de cartells de vermut antics, expositors curulls d’ampolles de totes les procedències i diferents espais a disposició dels visitants, la visita és un encert per a tots aquells a qui els encanten els vermuts... I, als qui encara no, segur que se n’enamoraran!
“Durant dècades, Joan Tàpias ha reunit i col·leccionat milers d’exemplars de marques de vermut d’arreu del món, a més de tot un reguitzell de productes a l’entorn de vermut que es compten per centenars”
Quatre espais
Aquest museu és un conjunt eclèctic d’espais dedicats a un únic fi: el vermut en la seva màxima expressió. Repartits per les dues plantes de què gaudeix l’edifici, quatre espais es combinen amb el restaurant del Museu i la seva terrassa per delir el visitant; uns espais que, és clar, porten per nom marques conegudes de vermut: tres de reusenques (Yzaguirre, Iris i Miró) i una de famosa internacionalment (Martini).
Cada sala està completament equipada i pot acollir grups de persones per a àpats, reunions, conferències, celebracions... Els espais dels pisos superiors, en no tenir tan a prop el bullici del bar-restaurant, són més tranquils per a trobades, reunions o xerrades que necessitin més recolliment. L’Espai Iris, potser el més acollidor de tots, és ple de detalls i perfecte per a trobades més familiars gràcies a una taula que dóna cabuda a 12 persones.
“L’espai on de ben segur us aturareu més estona és el que ocupa el restaurant, on es poden tastar més de 30 referències de vermuts, entre marques reusenques, catalanes, espanyoles i internacionals”
Fem un vermut?
Ara bé, l’espai on de ben segur us aturareu més estona és el que ocupa el restaurant. I, és clar, no podia estar especialitzat en una altra cosa que no fossin els vermuts i els àpats de tapes que sovintegen a aquelles hores de migdia, on les clàssiques llaunes de conserves Premium també hi juguen un paper important.
Hem de parlar de vermuts, un altre cop. I és que el restaurant té més de 30 referències de vermuts, entre marques reusenques, catalanes, espanyoles i internacionals. No us els acabareu! Cal destacar, és clar, el vermut de la casa: el Cori, creat pel Museu del Vermut en col·laboració amb Vermuts Miró. S’elabora amb la recepta tradicional del vermut reusenc i ha estat premiat en diverses ocasions als premis Vinari de Catalunya: és d’aquells que agraden a tothom!
Ja ho sabeu: si no heu descobert encara el meravellós món del vermut, aquesta és una visita obligada. I, si us agraden els edificis modernistes, la història, el patrimoni, els cartells publicitaris, els museus peculiars..., també! L’heu de veure sí o sí.
El Museu del Vermut és d’entrada gratuïta, tot i que es poden concertar visites guiades prèvia reserva. Aprendreu un munt sobre el món del vermut!
És obert de dimarts a dissabte, de 12 a 15:30 h i de 19 a 23:30 h. I, els diumenges, de 12 a 15:30 h.
Article publicat al número 50 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >