0 items
El meu compte

Músics d'una sola corda

 

Si en l’antiguitat existia un so conegut per tothom, un so que anunciava les festes, els sepelis, el perill o els oficis solemnes, aquest era el so de la campana. I, des que existeixen les campanes, existeix l’ofici de campaner, que és, a la fi, el d’un músic d’una sola corda, que dins del seu reialme, tenia el control temporal del poble.

 

Malgrat que, en uns inicis, el campaner era l’artesà que fabricava la campana i el que, a més, la tocava, amb l’especialització del treball, aquestes dues feines es van anar separant, de manera que, els que finalment rebien el nom de campaners, eren els darrers. Els fabricants de campanes, generalment treballaven en foneria i feien, a més, canons i estris de cuina, tot i que alguns estaven especialitzats únicament en l’elaboració de l’anima dels campanars.  
 

En qualsevol cas, avui en dia queden poquíssims tallers artesanals de campanes, i encara menys campaners que les toquin, tot i que hi ha pobles que lluiten per salvaguardar aquesta tradició, perduda a causa dels avanços tecnològics i de l’electrificació dels campanars, que es va iniciar de forma massiva als anys 50 del segle XX.

 

"El de campaner fou un ofici eminentment masculí que es va convertir en gremial al segle XVI i que generalment es traspassava de pares a fills gràcies a un aprenentatge observacional."

 

El de campaner fou un ofici eminentment masculí que es va convertir en gremial al segle XVI i que generalment es traspassava de pares a fills gràcies a un aprenentatge observacional, ja que no era possible assajar. Es tractava d’una tasca solitària i sacrificada que requeria molta oïda i una gran dosi de dedicació sense treva (tots els dies de l’any i diverses vegades a la jornada). A més, en la majoria dels casos, es portava a terme en un lloc de difícil accés desprotegit de les condicions climàtiques adverses, però això no evitava que es practiqués fins a edats ben avançades, perquè fer sonar les campanes es convertia en una devoció i en una forma de vida. Sovint, a més, el campaner era vist, a ulls dels més menuts, com un personatge gairebé màgic que es contemplava amb curiositat i respecte, molt respecte.

 

El llenguatge de les campanes
 

Encara que no ho sembli, les campanes són uns instruments musicals molt complexos compostos per parts íntimament relacionades que, depenent de la forma que prenen, del seu diàmetre, del seu gruix i del material a partir del qual estan fetes, tenen unes característiques sonores determinades que cal conèixer bé per poder-les tocar. A aquest fet se li ha de sumar, a més, el llenguatge que, amb els anys, es va anar creant a partir de les campanes, el qual marcava l’estil de cada població, deixant entreveure la seva particular forma d’entendre el ritme, el temps, l’espai i, en definitiva, la vida.

 

"El toc de les campanes marcava l’estil de cada població, deixant entreveure la seva particular forma d’entendre el ritme, el temps, l’espai i, en definitiva, la vida."

 

Malgrat aquestes peculiaritats, diferents tocs de campanes tenien la seva significació, una significació que tothom coneixia. Tres senyals, per exemple, servien per cridar els fidels a missa; un toc lent i greu era el toc dels difunts, que informava que algun vilatà havia mort, i un toc viu i ràpid alertava el poble d’un incendi i cridava els veïns a la col·laboració. Les campanes es tocaven també els capvespres dels dies boirosos perquè els caminants que es trobessin desorientats es poguessin guiar pel seu so i anar a la recerca d’un lloc habitat on passar la nit.
 

Tot plegat, eren coses d’un ofici que avui agonitza i que potser ens haurem de conformar a recordar a través del famós campaner geperut de Notre Dame o de Josafat, el campaner de la catedral de Girona que dóna nom a una de les novel·les de Prudenci Bertrana.

 

   Article publicat al número 12 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top