0 items
El meu compte

Notes clàssiques a peu de carrer

 

Quatre instruments de corda, quatre músics professionals i la intenció de fer sonar notes clàssiques en llocs insòlits per a oïdes poc avesades. Són el Quartet Sonor, el primer quartet de corda estable que apareix a l’Empordà disposat a escolar música clàssica per tots els racons sense perdre ni un bri de qualitat.

 

A finals de 2011, quatre amics empordanesos que es coneixen des de fa temps coincideixen en diferents projectes. Estan bojos per la música; són uns músics professionals que no entenen la vida fora del pentagrama. Tenen ganes de passar-s’ho bé tocant junts, de donar vida a un projecte gràcies al qual puguin compartir la seva passió i encomanar-la als altres. Es tornen a reunir de nou i s’adonen que, en l’actualitat, l’oferta de música clàssica existent és molt minsa, i que manca molta cultura al respecte. Són conscients que, per regla general, aquest tipus de música només es troba en llocs determinats, sovint poc accessibles per motius econòmics o de distància, especialment pel que fa a la província de Girona, on la possibilitat d’escoltar notes clàssiques de qualitat i en directe es redueix als festivals d’estiu.

 

"El Quartet Sonor són dos violins (Frédéric Descargues i Jaume Francesch), una viola (Antoni Mallol) i un violoncel (Edgar Casellas) que vibren junts fent arribar aquest tipus de sonoritat allà on normalment no arriba, tant pel que fa als espais que escullen per desplegar el seu espectable com al públic que atreuen."

 

Sense la intenció de fer ombra als grans quartets de corda especialitzats en clàssica que ja existeixen, es posen d’acord per crear el Quartet Sonor: dos violins (Frédéric Descargues i Jaume Francesch), una viola (Antoni Mallol) i un violoncel (Edgar Casellas) que vibren junts fent arribar aquest tipus de sonoritat allà on normalment no arriba, tant pel que fa als espais que escullen per desplegar el seu espectable com al públic que atreuen.

Llaços de coll, camises i americanes fora, se centren en fomentar la cultura musical a peu de carrer, sense cotilles prèvies ni partitures interminables que costen de digerir. Volen trencar tòpics, trencar esquemes, gaudir i fer gaudir gràcies a la música clàssica de qualitat. Volen posar la mel als llavis a tots aquells que ni s’imaginen que es poden arribar a interessar per un compositor en concret, i ho volen fer de tal manera que, en sortir del concert, se sentin encuriosits a seguir investigant. En aquest sentit, no poden –ni busquen– amagar un cert vessant pedagògic indiscutible.

Per anar-nos ambientant, ens citen a Albanyà, portes endins de l’església. Avui assagen allà; no tenen un local fix. Els hem escoltat en un dels concerts que han realitzat durant el 2012 i sonen impecables, brillants, vibrants. Fem les fotos pel poble, amb els instruments a coll, que són ja com extensions dels seus cossos. Ens volen mostrar que, efectivament, tocar clàssica no implica quedar-se tancat dins d’un auditori.

 

"Llaços de coll, camises i americanes fora, se centren en fomentar la cultura musical a peu de carrer, sense cotilles prèvies ni partitures interminables que costen de digerir."

 

Un repertori que atrapa fins als més incrèduls

El Quartet Sonor ofereix un repertori basat en una selecció cronològica de moviments de quartets de corda de Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Dvorak, Shostakovich i Montsalvatge, entre d'altres. Però, que ningú s’espanti, perquè són capaços d’atrapar fins al més incrèdul. En una segona part, fan sonar tangos, boleros, sardanes arranjades pel Quartet Sonor de la mà de Santi Escura i, fins i tot, bandes sonores de pel·lícules conegudes.
Es tracta, doncs, d’un programa extremadament variat i canviant que aconsegueix l'atenció del públic fins a l'últim minut. Si no, ja ens ho explicareu.

 

Article publicat al número 24 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top