0 items
El meu compte

Eco i auto, els nous prefixos de la construcció

 

Rere l’evidència que els recursos de què disposem són finits i després del daltabaix que ha patit el món de la construcció, molts coincideixen a dir que l’ecoarquitectura no és un camí possible, sinó el camí a seguir. Construir sota criteris bioclimàtics, recuperant tècniques tradicionals i utilitzant materials nobles que juguin en benefici de la salut i el respecte al medi ambient no és només una necessitat, sinó una tendència que es va consolidant i que convida a recuperar la idea de fer-se un mateix la pròpia llar.

 

En un moment en el qual sembla que tot s’hagi enderrocat i que haguem esgotat els recursos que tenim al nostre entorn per sobreviure, cal passar pàgina i començar de zero, recorrent moltes vegades a l’origen, perquè paradoxalment és el que ens servirà per construir el futur.

L’ecoarquitectura, arquitectura verda, arquitectura sostenible, arquitectura ambientalment conscient o bioconstrucció –anomeneu-la com vulgueu– ha fet precisament això: tornar a l’origen, als temps en què les persones utilitzaven les seves pròpies mans per construir-se una llar. I ho feien, a més, emprant els materials del lloc on estava ubicada i tenint en compte les condicions climatològiques i hidrogràfiques que els oferia la natura. Avui, la “recepta” és la mateixa, però sense deixar d’investigar sobre energies renovables per aconseguir llars integrades en el seu ecosistema que disminueixin al màxim l’impacte mediambiental que produeixen.

 

“Cada vegada sorgeixen més projectes d’edificacions verdes que fan que l’ecoarquitectura estigui esdevenint una tendència.” 

 

Allò que durant un temps va ser usual (a l’inici de la construcció), en la nostra era és una raresa, però cada vegada sorgeixen més projectes d’edificacions verdes (i autoconstruïdes) que fan que l’ecoarquitectura estigui esdevenint una tendència. Si bé han aparegut projectes merament anecdòtics o prototípics, molts són ja completament funcionals i més que aptes per a la vida del segle XXI.

 

Jugar a casetes, però de veritat

Els arquitectes especialistes en bioconstrucció que formen la Xarxa EcoArquitectura Gabi Barbeta, que també han creat l’associació Autoconstructor per fomentar l’autoconstrucció bioclimàtica i fer més accessible el fet de tenir una casa ecològica, eficient i sana, constaten que cada vegada hi ha més persones que tenen la voluntat de participar activament en el procés de construcció de les seves llars. Això els permet decidir els materials que volen emprar i el disseny que els agradaria. En definitiva, els permet ser partícips de l’obra des del minut u i impregnar de la seva intenció i la seva energia el que acabarà essent la pròpia llar.

Escollir aquesta opció a l’hora de construir una casa no és una qüestió purament econòmica, sinó que més aviat respon a una filosofia de vida que enllaça perfectament amb la sostenibilitat, amb les ganes de fer salut i amb el desig de fugir dels estàndards actuals sense haver de renunciar a la qualitat dels materials i dels espais, a la seguretat i, per suposat, a la legalitat.
 

 

Tu també pots fer-ho!
 

La Xarxa EcoArquitectura Gabi Barbeta ha engegat un curs d’introducció a l’autoconstrucció en bioarquitectura que pretén ampliar el camp de visió dels autoconstructors tot informant-los sobre les principals tècniques constructives sostenibles, com ara la palla, la terra, la pedra o la fusta. Això sense oblidar les bases normatives, de seguretat i d’assegurances de responsabilitat, imprescindibles per fer que un projecte sigui una realitat.

També hi ha teixida una xarxa d'intercanvi d'autoconstructores mitjançant la qual es poden posar en contacte les persones que inicien un procés d’aquest tipus amb les que tenen més experiència. Aquest sistema permet l’aprofitament de sinergies, ja sigui mitjançant l’ajuda mútua a l’hora de construir els habitatges (amb la reducció de costos que això comporta) o creant tallers a obres en curs per practicar les diverses tècniques constructives.

 

Article publicat al número 27 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top