0 items
El meu compte

Oleic Bovera o l’edèn de l’oli

Oleic Bovera ha fet del món de l’oli tot un univers. Sense abandonar la tradició ni la qualitat màxima de la seva matèria prima, l’oliva arbequina, ha creat un seguit de productes derivats, únics i originalíssims, que són una delícia per als més detallistes i sibarites: des d’oli que s’unta fins a llaunes personalitzades per a ciutats.

Per entre les terres de l'assolellada i seca comarca de Les Garrigues hi ha un petit racó, delimitat per un grapat de muntanyes terroses, que rep el nom de Vall de Bovera. Popularment, però, és coneguda pels garriguencs com La petita Jaén. Això es deu al fet que aquesta vall del sud de Les Garrigues és, justament, la zona on es produeix més quantitat d’olives de tipus arbequina de tota la comarca, ja de per sí la principal productora d'oliva i d'oli de tot Catalunya.

Al bell mig de la vall es troba, situat en un turó, el menut poble de Bovera. Just davant seu, en una altra elevació més baixa, s'alça imponent la gran nau d'Oleic Bovera. És una extensió enorme en un petit racó de món que guarda al seu interior un tresor en format líquid, el qual prendrà, després, diverses formes úniques dignes d’incloure’s al costat dels productes de més alta costura.

 

Una història encara curta però intensa

Oleic Bovera va ser creada el 2010 per tres socis que han engrandit el que va néixer com un petit negoci fins a convertir-lo en una empresa en alça i amb pes en el sector. Emprant les espones típiques d’aquest conreu en els camps d’oliveres, totes les arbequines que més tard es convertiran en olis de les diferents varietats d’Oleic es conreen a Les Garrigues mateix. La tasca de l’empresa l’ha fet arribar a vendre els seus productes per tot Catalunya i exportar els seus olis a vuit potències com la Xina, Brasil, Rússia, Japó, Estats Units, Panamà, Colòmbia i Canadà. Això es deu, d’una banda, al volum i a la qualitat de la seva feina; de l’altra, al gran ventall d’originals productes derivats de l’oli que ofereix.

 

"L’enorme varietat d’olis i productes derivats d’Oleic Bovera fa que sigui difícil escollir."

 

Un procés precís i acurat

Les olives maduren de manera natural a principis de tardor, i pels volts d’octubre i novembre és quan es considera el moment òptim per començar a recol·lectar-les i premsar-les, procés que durarà fins a finals d’hivern. Un cop recollides, els camions, plens a vessar d’olives, visiten la nau industrial i s’endega el procés que les convertirà en els diferents olis i productes que se’n deriven.

L’enorme nau es divideix en diverses sales, de també grans proporcions. Les dues primeres estan bàsicament ocupades per la maquinària encarregada dels diferents processos per aconseguir l’oli d’arbequina verge extra. Entre les màquines de la primera i la segona sala –no precisament petites– es desgrana l’oliva, se separa dels branquillons que hagin pogut quedar adherits i es premsa per aconseguir l’oli. Només amb la primera premsada s’aconsegueix l’oli més pur: l’oli d’oliva verge extra arbequina.

La tercera sala és una mica més petita que les anteriors, i conté les màquines necessàries per a l’embotellament dels productes. Abans, però, l’oli és emmagatzemat en una quarta sala, la dels dipòsits, que és tan gran com les dues primeres. En aquest espai es guarden sis dipòsits amb capacitat per a 158.000 litres d’oli, el qual es pot emmagatzemar tranquil·lament perquè no perd cap de les seves propietats inicials. En un racó, hi destaca un altre dipòsit de 10.000 litres utilitzat exclusivament per a l’oli d’elaboració ecològica. La normativa respecte als productes ecològics és molt rigorosa, així que la fabricació i l’emmagatzematge d’aquest tipus d’oli es fa seguint el mateix procés, però apart. Així, sense que en cap moment es barregi amb la resta de la producció, es pot garantir que l’oli resultant és 100% ecològic.

 

"També elaboren una línia d’oli ecològic per als qui aposten pels productes més naturals."

 

Olis d’alta costura

La principal marca elaborada i comercialitzada per Oleic Bovera és L’Espona, un oli d’arbequina verge extra que es presenta en diversos formats de garrafes i ampolles, però el punt diferencial de la marca es troba en una gran gamma d’olis que s’allunyen de la idea tradicional i innoven en diversos aspectes.

Oleic Collection. Si bé la base d’aquest oli també és el verge extra d’arbequina, cadascun dels productes d’aquesta col·lecció conté un afegitó especial: canyella, llimona, pebre, all i julivert... Són fins a vuit els olis que conformen aquesta curiosa gamma que traspassa les fronteres de l’oli tradicional. També inclou un dels productes estrella de la casa, el ChocOleic, una atrevida combinació d’oli amb cacau ideal per sucar-hi pa per berenar.

Olis de Primavera. L’Oleic Rosae, l’Oleic Pomae i l’Oleic Citrus. Cadascun d’aquests tres olis conté com a ingredients visibles pètals de rosa comestibles, petits trossets de poma deshidratada i escorça de taronja aromàtica, respectivament, el que els aporta un sabor i una textura diferents. Són olis frescos i aromàtics originalíssims.

Olis amb noms de ciutat. La col·lecció d’olis de ciutat és una idea original –la primera al món d’aquestes característiques– que ha pres forma, de moment, en cinc llaunes diferents. Cadascuna d’elles té un disseny personalitzat inspirat en la ciutat destinatària. Barcelona, Lleida, Madrid, Sant Sebastià i Marbella ja en tenen una, però la idea està essent tan ben acollida que se n’estan preparant més.

Santa Àgueda. Aquesta és una col·lecció basada en unes ampolles de disseny exclusiu i acurat i pensada perquè cadascuna d’elles pugui ser un regal pràcticament personalitzat. Entre les diferents combinacions de sabors que existeixen, com l’oli amb coco o amb mel, hi destaca l’edició especial Gaudí: oli verge extra, sense cap mena d’additiu, amb ampolles decorades a mà seguint l’estil modernista de l’arquitecte català.

 

Oli i més

Paradoxalment, a Oleic Bovera no tot són olis. També elaboren productes derivats excepcionals. El millor exemple: la curiosa línia Olicrem, que és el primer oli sòlid per untar. Especialment útil per a la cuina d’autor o per experimentar i buscar noves combinacions d’aliments, segur que sorprèn el comensal més experimentat, i més tenint en compte que es presenta amb diferents sabors: oli clàssic, oli amb all i julivert, oli amb tomàquet o oli amb boletus.

També es comercialitzen diversos olis i cremes corporals, sabons i desodorants. Fins i tot tenen prevista una línia de cosmètics basats en olis, és clar.

 

"La nau d’Oleic Bovera disposa d’una sala on s’organitzen tastos i dinars per a tots els públics."

 

Tasteu, tasteu...

La nau d’Oleic Bovera disposa d’una sala on s’organitzen esmorzars i dinars a un preu assequible, tant per a particulars com per a empreses que vulguin tastar els seus productes, els quals s’acompanyen de carn de xai a la brasa, uns xais criats a Les Garrigues i alimentants –com no podia ser d’altra manera– de fulles de les oliveres d’Oleic. Les ametlles que es regalen amb la compra d’alguns paquets d’oli provenen també d’ametllers de la zona.

 

Olicopenol, la salut en un envàs

Un dels productes més curiosos i originals d’Oleic Bovera és l’Olicopenol, un oli amb alt contingut de licopè. Aquesta substància és un pigment natural que proporciona el color vermell a un bon grapat de productes hortícoles, com els tomàquets o les síndries. Però el seu factor diferencial és que representa un dels antioxidants més potents que es pot trobar a la naturalesa. Entre la llista de propietats beneficioses que aporta hi trobem la reducció del nivell de colesterol, un efecte antienvelliment, el reforç del sistema immunològic i la prevenció de malalties cardiovasculars, entre altres.

El problema del licopè és que és molt difícil d’assimilar per part de l’organisme humà. Si hom menja, per exemple, un tomàquet, només n’assimila una quantitat al voltant de l’1%. En canvi, quan aquesta substància es troba diluïda en greixos –com en el cas de l’oli–, és assimilable en gairebé la seva totalitat. També, en tractar-se l’Olicopenol d’un oli verge extra, pot emprar-se de la mateixa manera que l’oli que es consumeix habitualment en els àpats, evitant que el consumidor hagi de canviar d’hàbits.

 

Article publicat al número 27 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-alimentaris.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top