0 items
El meu compte

On no arriben les paraules... Ho fan els dibuixos!

 

D’una banda, uns quants colors i, de l’altra, un cercle dibuixat d’on en surten tota mena de formes. No ens referim als clàssics quaderns infantils de “Pinta y colorea”; són mandales, i s’han convertit en una valuosa eina contra l’estrès.

 

La pintura és una activitat que ha guanyat aficionats en els darrers anys, perquè també és un mètode de relaxació i una forma de fomentar la creativitat. Per a moltes persones, representa una vàlvula d’escapament de la rutina, una manera d’aturar-se per realitzar una introversió cap a un mateix. Aquesta vessant, però, no és pas nova; des dels seus inicis prehistòrics, la finalitat de la pintura, entre moltes altres, era conduir les energies psíquiques i emocionals dels éssers humans. Actualment, una de les activitats que més triomfa entre els adults és acolorir mandales. Qui ho fa assegura que ajuda a recuperar l’equilibri i centrar l’atenció.

Vinculats a la meditació

“Mandala” és una paraula sànscrita que significa “cercle sagrat”. Al nostre país, estan de moda des de fa alguns anys, però, en el budisme i l’hinduisme, s’utilitzen des de temps remots, perquè evoquen representacions del macrocosmos i el microcosmos des d’una perspectiva espiritual. De fet, en aquestes cultures, la seva principal utilitat és la meditació. Observar les formes d’un mandala permet assolir un estat de calma en què la ment queda en blanc i, d’aquesta manera, es crea una connexió directa entre l’ésser humà i la divinitat.

 

“Els mandales són composicions de figures geomètriques diverses. En trobem de molt diferents, però els eixos cardinals sempre hi són presents perquè marquen les diferents seccions”

 

Pura geometria

Els mandales són composicions de figures geomètriques diverses. En trobem de molt diferents, però els eixos cardinals sempre hi són presents perquè marquen les diferents seccions. El mandala més comú té un cercle com a figura predominant perquè es considera que és la forma perfecta; des de qualsevol punt perifèric, existeix la mateixa relació amb el centre.

En un mandala tot té el seu significat, tant pel que fa a les formes com als colors. El triangle representa la transformació, l’espiral fa referència a les energies curatives i el pentàgon simbolitza el contacte del cos humà amb els elements de terra, foc i aigua. Els colors, per la seva banda, estan relacionats amb els txakres, i cadascun d’ells representa unes determinades sensacions; per tant, triar-ne uns o altres ajuda a canviar l’estat d’ànim, o bé, fer-ho de forma intuïtiva permet desxifrar aquelles emocions de les quals no en som conscients.

Mil i un beneficis

Pintar mandales incrementa la capacitat de concentració i la paciència, perquè obliga a centrar-se en el present, però també té altres beneficis, com ara l’activació de l’energia positiva i l’expansió de la ment i la memòria. Per a moltes persones, és extremadament plaent arribar a casa i, després de les tensions de tot el dia, agafar el seu quadern de mandales i abstreure’s pintant. En aquell moment, mentre tota l’atenció gira al voltant de les línies i els colors, es genera una connexió amb el subconscient que els permet expressar-se i superar límits. Proveu-ho!

 

“Pintar mandales incrementa la capacitat de concentració i la paciència, perquè obliga a centrar-se en el present, però també té altres beneficis, com ara l’activació de l’energia positiva i l’expansió de la ment i la memòria”

 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top