0 items
El meu compte

Paelles tòxiques


La seva antiadherència o la seva mida eren aspectes cabdals a l’hora de comprar una paella. Ara, continuen sent importants, però se n’hi han afegit altres que paga la pena tenir en compte.

A les cuines d’avui dia, no només hi trobem fogons, sinó que també s’ha estès l’ús de plaques d’inducció, vitroceràmiques o opcions mixtes. Per això, els criteris per triar una paella inclouen qüestions com, per exemple, els materials del revestiment i de la part que està en contacte amb els aliments. Perquè, si ens esforcem a comprar productes cultivats de forma sostenible, és important que els estris de cuina no els contaminin!

Existeix un ampli ventall de materials amb els quals es fabriquen les paelles, però no tots són igual de saludables. Preneu-ne nota!

D’alumini. Oblideu-vos-en! Existeix el risc que les sals d’aquest material es transfereixin al menjar, sobretot als productes àcids i calents. Els experts diuen que és neurotòxic i sospiten de la seva relació amb malalties mentals.

De plom i coure. Solen ser les paelles d’abans; les que hi havia a casa dels avis o besavis. Utilitzeu-les com a element decoratiu, però mai per cuinar! El plom és un material molt tòxic que s’acumula al cos, i el coure pot contenir estany o níquel, que poden provocar intoxicacions.

D’acer inoxidable. Es tracta d’un aliatge de ferro amb carboni i petites porcions de metalls pesants, com ara níquel, crom o molibdè. No és l’opció més recomanable, perquè pot alliberar quantitats petites de ions metàl·lics si es tracta d’acers de mala qualitat, estan ratllats o es barregen amb aliments àcids. Això sí: les persones al·lèrgiques o que pateixen sensibilitat química les han d’evitar.

 

“Els criteris per triar una paella inclouen qüestions com, per exemple, els materials del revestiment i de la part que està en contacte amb els aliments. Perquè, si ens esforcem a comprar productes cultivats de forma sostenible, és important que els estris de cuina no els contaminin!”

 

De tefló. Van ser tot un èxit. perquè el menjar no s’hi enganxava, però contenien PFOA (àcid perfluorooctà), que es comporta com un disruptor endocrí i es relaciona amb problemes d’esterilitat i d’obesitat i malalties greus. No patiu, que les noves ja no contenen aquest tòxic. Això sí: llenceu les velles, si encara en teniu!

De ceràmica. No suporten les temperatures elevades i perden adherència amb el temps. A més, a sota del revestiment ceràmic sol haver-hi un fons d’alumini. Per tant, deixeu d’utilitzar-les, si es ratllen, per tal d’evitar que les viandes estiguin en contacte amb l’alumini.

De ferro. Són molt resistents (us duraran tota la vida!) i difonen bé la calor, però són incòmodes pel seu pes i per la cura que requereixen si no volem que s’oxidin. Tampoc són antiadherents, i el ferro que alliberen cap als aliments augmenta la ingesta d’aquest mineral.

De vidre. No hi estem acostumats, però és un material innocu, gens porós i apte per a totes les plaques, excepte les d’inducció.

De titani. És un dels materials més recomanats actualment, perquè no produeix al·lèrgies ni és tòxic, difon bé la calor i és durador. Però, alerta amb les paelles d’un color metall brillant que són venudes com si fossin d’aquest material, perquè, en realitat, són d’acer i tenen un percentatge mínim de titani.

 


Assegureu-vos que les paelles sempre...

  • Incloguin un certificat que confirmi l’absència de metalls pesants.
  • Estiguin lliures de PFOA i BPA (Bisfenol A).
  • S’hagin fabricat sense nanotecnologia.
     


Article publicat al número 54 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top