0 items
El meu compte

Art d'avui i segles d'història al Palau de Casavells

L’espai Palau de Casavells permet l’experiència de passejar-se per dues galeries barcelonines d’art contemporani, disseny i antiguitats dins d’un edifici medieval situat al cor de l’Empordà.

Un edifici amb història: de mas fortificat medieval a galeria d’art

L’origen del Palau de Casavells (al municipi de Corçà, Baix Empordà) es remunta al segle XIV, quan era una construcció fortificada. De fet, ha servit de refugi als habitants de la contrada en ocasió de diversos conflictes bèl·lics al llarg del temps, i també va esdevenir residència de la jerarquia eclesiàstica del bisbat de Girona.

Es creu que l’edifici actual s’hauria refet al segle XVI per una inscripció en la llinda d’una de les finestres de la planta principal. El conjunt hauria estat reformat en més ocasions a través dels segles per altres inscripcions en algunes de les obertures de l’edifici, on consten els noms de diversos propietaris, que li donarien algunes de les denominacions per les quals se l’havia conegut abans de la seva darrera transformació ja entrat el segle XXI, com Mas Pagès o Can Saló.

El 2011 l’edifici va ser restaurat i s’hi va fundar l’organisme pluridisciplinar i eclèctic que us presentem: dues galeries d’art en un sol espai on es poden trobar des d’obres de la més rabiosa actualitat fins a mobiliari del segle XVIII.
 

Side Gallery i l’arquitecte Jacobo Valentí

Amb la voluntat de buscar el diàleg entre l’art plàstic contemporani, l’arquitectura i el disseny, en aquest estudiat ambient heterogeni i d’efervescent creativitat trobem l’empremta de Side Gallery (al carrer Enric Granados, 80, de Barcelona), la galeria germana del Palau de Casavells.

En aquesta galeria s’hi representen des de nous talents artístics, com Irma Álvarez-Laviada i William Waterhouse, fins a d’altres amb una carrera ja consolidada, com Valeria Nascimento o Xavier Escribà. No s’hi fan propostes exclusivament plàstiques, sinó també de fotografia històrica, amb obres com les de Xavier Miserachs.

Però això no és tot, perquè Casavells alberga molt més: enmig de les propostes artístiques dels últims anys es poden trobar mobles i altres elements antics –sobretot dels segles XVIII i XIX– de procedència europea en general, però també de factura catalana, i peces de disseny històric del segle XX i d’altres d’arquitectes reconeguts per la seva modernitat a mitjan segle passat, com Lina Bo Bardi o Gio Ponti.

“A la Side Gallery s’hi representen des de nous talents artístics fins a d’altres amb una carrera ja consolidada, i no s’hi fan propostes exclusivament plàstiques, sinó també de fotografia històrica”

 

Galeria Miquel Alzueta

L’altra galeria barcelonina que ha decidit crear una segona seu –en aquest cas, també compten amb una tercera, The Laboratory, que es troba a la nova zona galerística de Barcelona– al Palau de Casavells és la Galeria Miquel Alzueta (al carrer Sèneca, 9-11, de Barcelona). El seu plantejament segueix una línia similar a la de Side Gallery, ja que s’hi uneixen també art contemporani, disseny del segle XX i arquitectura.

També cerca i proposa al públic obres d’artistes joves i emergents, i, al mateix temps, d’artistes internacionals i espanyols de gran reconeixement, ja que pretén mostrar el ventall de les millors creacions pertanyents a les diverses tendències de l’art del segle XXI.

És precisament aquest segon grup d’artistes en el què es centra el seu espai al Palau de Casavells: creadors tant d’aquí com de l’estranger, especialment els que treballen en pintura i experimenten amb noves direccions artístiques, però que ja acumulen un important reconeixement. Per últim, també s’especialitza en antiguitats i disseny d’interiors.

El 25 de març s’hi ha inaugurat l’exposició de la nova temporada, que és un clar exemple de la conjunció entre disciplines i tendències artístiques que es cerca al Palau de Casavells, ja que proposa obra de tres creadors diferents: Marcelo Fuentes, que busca mostrar la realitat subjacent en el comú a través de les seves pintures de petit format; Andrea Torres i les seves fotografies oníriques, i Lídia Masllorens amb els seus retrats de gran format sobre les emocions i els estats d’ànim.

 

“La Galeria Miquel Alzueta també cerca i proposa al públic obres d’artistes joves i emergents, i, al mateix temps, d’artistes internacionals i espanyols de gran reconeixement”

 

Més enllà de l’art contemporani

Al Palau de Casavells es realitzen projectes integrals de disseny d’arquitectura i interiors; també de paisatge, així com plans de rehabilitació d’edificis històrics, masies i cases de poble (especialment empordaneses), dels quals la mostra paradigmàtica és el mateix edifici que ens ocupa.

Passejant per les sales del Palau es pot veure com, en la seva reforma, es va procurar mantenir l’ànima de l’edifici primigeni conservant, en la major mesura possible, les estructures originals inalterades i permetent que encara es puguin observar la configuració de l’espai i els elements de l’arquitectura civil i popular de la construcció.

En definitiva, l’amalgama dels materials històrics de la construcció original, juntament amb d’altres incorporats en la darrera restauració d’una manera plàstica i evocadora, queden coronats pel ventall d’objectes de disseny, mobiliari antic i obres d’art distribuïdes de tal manera que cadascuna queda realçada en el seu emplaçament; és precisament l’harmonia en la diversitat de tots aquests elements que fan que la visita a Casavells sigui tota una experiència estètica.

 

Article publicat al número 37 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top