0 items
El meu compte

Parc de Pedra Tosca: un paradís volcànic

Situada al nord de Catalunya, a la conca alta del riu Fluvià, les capçaleres de la Muga i les rieres d’Amer i de Llémena, hi trobem la comarca de la Garrotxa, terra de volcans per excel·lència que guarda al seu interior el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Precisament, més de 40 volcans i una vintena i escaig de colades de lava s’estenen per la meitat sud de la zona tot formant un suau paisatge que resta protegit pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el 98% del qual és de propietat privada. En canvi, des de la vall del Fluvià cap amunt, el paisatge es transforma, i, aleshores, són els abruptes cingles i els congostos els que prenen el protagonisme. És l’alta Garrotxa, una àrea distinta declarada Espai d’Interès Natural que ha esdevingut la més important del Pre-Pirineu oriental.

Ambdues zones, d’espectacular bellesa, formen part de la Xarxa Natura 2000, una iniciativa europea que pretén protegir els espais naturals més singulars, representatius, diversos, ben conservats i fràgils del nostre territori.

Gaudir amb tots els sentits d’aquesta gran bellesa paisatgística es fa possible gràcies a l’existència de 28 itineraris pedestres que recorren el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i sis més a l’Espai Natural de l’Alta Garrotxa. Molts d’aquests connecten sovint amb la xarxa de senders Itinerànnia, els quals permeten accedir a peu a qualsevol altre punt de la Garrotxa, l’Alt Empordà o el Ripollès.
 

El racó dels racons: el parc de Pedra Tosca

Dins d’El bosc de Tosca, al municipi de Les Preses, molt proper al nucli urbà d’Olot i formant part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, trobem el parc de Pedra Tosca, una vertadera joia per descobrir.

El seu embolcall, El bosc de Tosca, és un espai rural amb característiques úniques, una zona de gran valor ecològic formada a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Explotat per l’home i posteriorment abandonat (quan aquest va trobar altres formes de subsistència), s’ha convertit, gràcies a una extraordinària tasca individual d’artigatge consistent en traslladar pedres volcàniques una a una, en una extensió de petits camps cultivables voltats de parets seques on s’han recuperat diversos cultius tradicionals, com el fajol, els naps, el blat de moro o la colza.

Ara, amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’ajuntament de Les Preses ha promogut la recuperació d’una part d’aquest espai, que gaudeix d’un pla especial de protecció des de l’any 1985. És el que es coneix amb el nom de parc de Pedra Tosca, format per un laberint de murs de pedra seca, artigues de diferents grandàries i tot un seguit de cabanyes fetes amb materials volcànics a mode de refugi que són una autèntica obra d’art arquitectònica. I és que aquest indret, abraçat per un espectacular paisatge que va canviant amb el pas de les estacions, és nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa prop de 150 anys. Per això, ser allà ens retorna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, i, alhora, ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tan excepcional duresa.

La delicada combinació d’intervencions dirigides a restaurar i recuperar aquest paratge ha fet que el parc de Pedra Tosca hagi estat guardonat amb el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Anteriorment, l’any 2006, aquesta zona va aconseguir el premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors dins la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, i, l’any següent, es va endur el Premi X + Verd (en la categoria de més verd) en el marc del segon Congrés Europeu Ciutat Verda, celebrat a Barcelona. Amb tot, el parc de Pedra Tosca configura un espai obert únic que esdevé un clar exemple de recuperació de paisatges naturals de volcans i camps de cultiu amb una combinació espectacular d’elements artificials i naturals.

 

 Article publicat al número 11 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top