0 items
El meu compte

Peces de museu que no envelleixen

 

Els millors dissenys són aquells que mai passen de moda, i generalment es tracta de peces estètiques que, a més, són útils i conviuen a la perfecció amb el pas del temps. A la selva d’objectes actual en què ens trobem submergits, brillen dissenys que, malgrat ser molt antics, perviuen amb la seva vigència inicial. Alguns tenen més de cent anys de vida i, en canvi, encara es produeixen tal com foren concebuts. Són peces de museu per tenir a casa que han esdevingut vertaderes icones i han significat la consagració dels seus creadors.

 

Cadira Thonet. 1859. Dissenyada pel vienès Michael Thonet, és la primera cadira de fusta corbada amb vapor. Com que només està composada per sis peces, la seva producció, el seu procés de muntatge i el seu preu final baixen. Tot i que fou ignorada durant molts anys, Le Corbusier la va elevar a la glòria a la dècada dels anys 20 del segle passat.
 

Navalla multiusos de l’exèrcit suïs. 1891. Inventada per Karl Elsener, fundador de l’Associació Suïssa de Ganiveters, és un objecte senzill, pràctic i lleuger. Sis anys després de la seva invenció, se li va incorporar una creu blanca sobre el fons vermell i, l’any 1921, s’hi agregaren els ganivets inoxidables. N’existeixen més de cent models.
 

Tauleta Eileen Gray o E-1027. 1929. Creada per l’anglesa Eileen Gray, està realitzada amb vidre i acer cromat. Es tracta d’un senzill disseny d’aspecte quasi clínic que és d’alçada regulable i es pot moure amb una sola mà. La denominació E-1027 prové del nom de la casa d’estiueig que es va construir la mateixa dissenyadora per a ella i el seu soci, Jean Badovici. La “E” és la inicial del seu nom; el “10” correspon a la col·locació de la lletra “J” de “Jean” dins l’abecedari; el 2, a la de la “B” de “Badovici”, i el “7”, a la de la “G” de “Gray”.
 

Encenedor Zippo. 1933. A George Blaisdell se li deu el paradigma de l’encenedor de metxa. De forma rectangular, té una tapa que protegeix el capçal i apaga la flama, i és recarregable. Els Zippo estan construïts de manera que resulta especialment difícil apagar la flama bufant-la o movent l’encenedor. Es considera un artefacte de per vida.
 

Bolígraf Bic Cristall. 1950. Va ser una idea de l’italià Marcel Bich: una esfera de carbur de tungstè sobre un suport de llautó i amb el dipòsit, el cos i el caputxó de plàstic. És un disseny econòmic i universal que ha esdevingut el prototip perfecte dels objectes d’un sol ús. És, de fet, el bolígraf més venut del món.
 

Vinagrera Marquina. 1961. L’objecte més copiat de la història del disseny espanyol és aquesta vinagrera que no goteja ideada per Rafael Marquina. Es tracta d’un recipient cònic amb un sortidor que recupera fins a la última gota d’oli o vinagre i no taca les estovalles. A més, té una boca amb forma d’embut que facilita la tasca d’omplir-lo. És de vidre transparent i té una capacitat de 200 cc. Actualment és produïda i comercialitzada per Mobles 114 en la seva versió original i única autoritzada per l’autor.

Cendrer Copenhaguen. 1966. El barceloní André Ricard fou el cap inventor d’aquest cendrer lleuger i fàcil d’apilonar l’un damunt de l’altre. Es tracta d’un cilindre de plàstic ignífug que evita que volin les cendres i amaga les burilles al seu interior. Els seus colors originals són el vermell i el negre.
 

Butaca Sacco. 1968. Aquesta és una creació dels arquitectes Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro. Amb 68 centímetres d’alçada, és un seient anatòmic amb forma de pera que s’adapta a tots els moviments del cos gràcies a un farcit de boles de poliestirè altament resistent. Sacco representa una nova forma de plantejar el mobiliari i la vida a la llar, lluny de rigideses i formalismes.

 

Article publicat al número 20 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top