0 items
El meu compte

Per una neteja de la llar saludable

 

Sabies que la gran majoria de productes que utilitzem per netejar casa nostra no només són perjudicials per al medi ambient, sinó que també ho són per a la nostra salut? Els efectes que poden provocar a llarg termini són preocupants i no en som prou conscients. Però hi ha alternatives!

 

Molts dels hàbits diaris que tenim adquirits en el sí de la societat en què estem immersos són perjudicials per a la nostra salut; des de l’ús abusiu del telèfon mòbil fins a la neteja de la llar amb productes altament tòxics. Segurament, el fet que els utilitzem de forma tan generalitzada provoca que fem els ulls grossos davant les possibles conseqüències negatives que puguin desencadenar, però, fins a quin punt en som conscients? Creiem que els productes per eliminar el greix, el lleixiu o els sabons industrials són els màxims aliats amb què podem comptar a l’hora de netejar la nostra llar; ens pensem que són imprescindibles, però no tenim present ¬–perquè no tendeixen a informar-nos-en– que aquests productes són altament perjudicials per a la nostra salut, i que poden arribar a augmentar, fins i tot, el risc de patir càncer a causa dels components amb què estan elaborats. Algunes substàncies, com el clor o l’amoníac, per exemple, generen gasos irritants per a la pell i les mucoses i poden provocar reaccions al·lèrgiques.
 

Malgrat això, no cal patir. Hi ha alternatives molt més saludables (i molt més econòmiques!) que ens poden ajudar a resoldre el problema. El vinagre, l’aigua oxigenada, l’alcohol etílic, el suc de llimona o, fins i tot, el ketchup, en són algunes.

 

Algunes substàncies, com el clor o l’amoníac, per exemple, generen gasos irritants per a la pell i les mucoses i poden provocar reaccions al·lèrgiques”

 

Obre el rebost i no et compliquis. Bo, bonic i barat. I gens perjudicial!
 

Abans de res, hem de ser conscients que, de ben segur, en tindrem prou amb un simple drap humit per netejar la gran majoria de superfícies de casa nostra. Una llar no és un quiròfan, i un excessiu atac als gèrmens pot causar microorganismes resistents. No cal excedir-se. Ara bé, si vols desinfectar, treure taques o perfumar, pensa en els següents comodins, que són senzills, barats, ecològics i totalment abastables:

 

Una llar no és un quiròfan, i un excessiu atac als gèrmens pot causar microorganismes resistents”

 

- El vinagre i la llimona tenen un caràcter àcid que combat el greix i desinfecta, perquè mata molts bacteris. La llimona, a més, neutralitza les olors i perfuma. Amb un simple rajolí de vinagre diluït en aigua i unes gotes de llimona, pots eliminar el greix i el verdet, i també deixar perfectes els vidres i miralls de casa teva, sobretot si els acabes fregant amb paper de diari.

- El vi blanc (o el vinagre blanc) és un desodorant natural que absorbeix les olors i que, en no contenir colorants, no taca les superfícies clares. Diluït en aigua, també és un bon netejador general.

- El bicarbonat ajuda a desembussar i a eliminar la calç i la brutícia incrustada, i també absorbeix les olors. Si es mescla amb vinagre, es decanta pels desaigües i, posteriorment, s’hi tira aigua bullint, desembussa les canonades. Dissolt en aigua, desinfecta i treu la calç i el greix. És perfecte també per recuperar la brillantor de l’acer inoxidable i per netejar porcellana o eliminar les taques de les catifes.

- La sal sumada a la farina és molt poderosa. Si es barregen aquests dos ingredients a parts iguals amb una mica de vinagre, es crea una pasta perfecta per donar brillantor al coure i el llautó.

- El ketchup untat en pa blanc es pot utilitzar també per llustrar els utensilis de coure i llautó.

- L’alcohol etílic neteja, desinfecta i treu les taques de greix i de cola. És molt recomanable per netejar els vidres i els miralls perquè s’eixuga ràpidament sense deixar marca.

- La glicerina serveix tant per netejar com per crear una capa protectora que ajudi a eliminar taques difícils. També és útil per retirar la cera seca de les espelmes.

- L’oli nodreix i abrillanta les superfícies. Si es mescla amb aigua, vinagre blanc i unes gotes de llimona i s’aplica un drap de cotó, s’aconsegueix la millor fórmula que hi ha per treure la pols dels mobles i dotar-los de brillantor.

- Els olis essencials són genials per desinfectar i perfumar alhora. Són, de fet, els millors substituts dels ambientadors artificials que existeixen, tot i que, per eliminar olors desagradables i persistents, no hi ha res millor que airejar la casa a diari.

 

El vinagre, l’aigua oxigenada, l’alcohol etílic, el suc de llimona o, fins i tot, el ketchup, són alternatives molt més saludables i econòmiques que els productes industrials per netejar la llar”

 

Elabora tu mateix/a sabó natural per netejar el terra de casa teva
 

El sabó natural es pot usar com a producte de neteja o com a detergent suau. És un producte habitual en botigues especialitzades, però cal que t’asseguris que està elaborat amb matèries naturals, olis vegetals i grasses animals en lloc de sintètiques. De tota manera, elaborar-lo a casa no és gens complicat. Existeixen diversos mètodes per fer-ho, però un dels més senzills consisteix a mesclar 800 ml. de vinagre de vi blanc amb 180 ml. d’alcohol etílic i 20 ml. d’olis essencials, especialment de pi, de menta o d’arbre de te, que són molt aromàtics i, fins i tot, terapèutics. Si no, sempre pots barrejar olis essencials amb aigua, o fer servir sabó líquid vegetal neutre i afegir-hi una cullerada de suc de llimona.

 

Il·lustració: Alberto Malaccorto.

Article publicat al número 33 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top