0 items
El meu compte

Petits grans solidaris

 

L’educació dels fills és una tasca que recau, principalment, en els pares. També és a les seves mans inculcar-los l’esperit solidari des de menuts. Vet aquí algunes idees per posar-hi fil a l’agulla!

 

L’altruisme forma part de la naturalesa humana. L’empatia –és a dir, posar-se al lloc de l’altre– impulsa el desig d’ajudar, i és en aquest moment quan ens sentim satisfets, satisfets i feliços. Sens dubte, transmetre valors solidaris als infants és una forma d’ajudar-los a interioritzar aquesta mena d’accions des d’una edat primerenca i, de rebot, d’augmentar el seu nivell de felicitat.

És evident que no cal que sigui Nadal per actuar de forma altruista, però també és cert que, en aquestes dates, hom és més procliu a ser-ho. En qualsevol cas, ara que arriben dies de festa i que, probablement, disposarem d’una mica més de temps, compartim amb vosaltres algunes idees que, a més, us serviran per crear uns vincles més forts amb els més petits de casa.

 

“Transmetre valors solidaris als infants és una forma d’ajudar-los a interioritzar aquesta mena d’accions des d’una edat primerenca i, de rebot, d’augmentar el seu nivell de felicitat”

 

Donar joguines, roba o llibres. Un bon aprenentatge per a qualsevol infant és ser conscient que, al món, no tothom té el que necessita; que existeixen nens i nenes als quals els manquen objectes tan essencials com roba per vestir-se o llibres que els permetin aprendre i deixar volar la seva imaginació. Per això, podeu ensenyar-los que donant joguines, llibres o roba poden fer molt feliços altres iguals. I, si són ells mateixos els que trien el que volen donar, molt millor; així no els costarà desprendre’s dels objectes.

 

 

Apadrinar un infant. A vegades, és difícil fer entendre als fills que a altres regions del planeta no es viu com aquí; que existeixen cultures i realitats molt diferents de la nostra. En aquest sentit, l’apadrinament consisteix en una donació econòmica mensual mitjançant la qual s’ajuda a cobrir les necessitats bàsiques d’un infant que ho necessita. Però allò veritablement bonic d’aquesta iniciativa és que, per exemple, cada padrí pot construir una relació d’amistat amb l’apadrinat a través de cartes i fotografies, mitjançant les quals es poden explicar les seves vides i les seves cultures. A més, l’infant veurà com la seva ajuda canvia la realitat del seu amic, que viu a l’altra punta del món.

 

 

Adquirir un bolígraf que dibuixa joguines! Una infància sense joguines no és el mateix. Per això, cada any, la Fundació Crecer Jugando organitza la campanya “Una joguina, una il·lusió”, que consisteix en la compra d’un bolígraf solidari mitjançant el qual un infant tindrà una joguina nova. Explicar-los aquesta iniciativa als fills els ensenya la importància d’una acció tan senzilla com comprar un bolígraf. De ben segur que voldran ser ells mateixos qui treguin els diners de la seva guardiola per contribuir a aquesta causa.

 

 

Reciclar taps. Aquesta és una idea que sol estar impulsada per famílies o associacions amb la finalitat de recollir els fons necessaris per ajudar persones que pateixen una malaltia estranya, propulsar la investigació de nous tractaments, millorar la vida de la canalla en risc d’exclusió o, fins i tot, mantenir la tasca de protectores i refugis d’animals. En aquest sentit, és important explicar la història a l’infant perquè ell mateix senti la necessitat de contribuir-hi.

 

 

Escriure postals nadalenques. Malgrat que les postals de Nadal han quedat en un segon pla pel predomini de les noves tecnologies, una forma de recuperar aquesta tradició tan especial i, alhora, inculcar l’esperit solidari als menuts és enviar postals nadalenques d’empreses que col·laboren amb ONG, com ara Aldeas Infantiles o Save the Chindren. La mainada s’ho passarà d’allò més bé preparant les felicitacions i, a més, sabrà que està ajudant nens i joves que viuen situacions complicades.

 

 

Article publicat al número 52 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top