0 items
El meu compte

Presons obertes. Un altre tipus de turisme

 

Les presons sempre s’han distingit per ser un món a part: diferents regles; mil i una històries (mil i una vides truncades); relacions d’amistat, enemistat i respecte; fugues, intrigues i morts... Us proposem un recorregut per diverses presons conegudes que destaquen en un tipus de turisme de petit format que va guanyant adeptes: el turisme carcerari, una altra forma de recordar per fer justícia.

 

Les presons són un món diferent, separat de la societat, de les quals sempre se n’ha tingut una visió excloent. Poc se’n sap, del que hi passa, allà a dins. No se’n parla massa. Potser alguns literats són els que han donat més rellevància a aquest món trist i estrany. Més recentment, sèries i pel·lícules han acabat de reblar el clau, i, actualment, podem participar, amb tot el respecte del món, d’un nou tipus de turisme que va a l’alça: el carcerari.

Castell d’It

Lletraferits, aquest és el vostre indret! Situat a l’illot del mateix nom, davant les costes de Marsella, esdevingué conegut mundialment gràcies a les desventures d’El Comte de Montecristo, d’Alexandre Dumas. La seva literària fuga d’una presó que semblava inexpugnable la situa en el mapa del turisme carcerari. Construïda el 1529 i abandonada al segle XX, rep milers de visites cada any.

Alcatraz

Aquesta és la més coneguda de totes. Fou una fortificació i, posteriorment, presó federal d’alta seguretat on es van recloure els presos més conflictius i problemàtics. Malgrat ser propera a les costes de San Francisco, les corrents d’aigua i la fredor de l’oceà feien impossible qualsevol intent de fuga d’Alcatraz. Fins que, el 1962, Frank Morris i els germans Anglin aconseguiren fugir-ne, i van desaparèixer per sempre més alimentant tot tipus de llegendes. Mai se’ls va trobar, i no se sap si van sortir-ne vius. També altres famosos reclusos, com Al Capone o Robert Stroud, van passar-hi un temps. Avui dia, rep milions de visitants cada any, i el far de l’illa segueix sent el més vell en funcionament de tota la Costa Oest dels Estats Units.

 

“Actualment, podem participar, amb tot el respecte del món, d’un nou tipus de turisme que va a l’alça: el carcerari”

 

Presó d’alta seguretat S-21

Havia estat una escola a Cambodja, i es va reconvertir en un centre d’interrogatoris, tortura i presó durant el règim creat pels khmers rojos. Molts opositors van passar per aquest centre secret, on eren empresonats, torturats, jutjats i portats a executar al paratge de Choeung Ek. Avui dia, ambdós indrets s’han reconvertit en museu i memorial per no oblidar mai la història de milers de cambodjans torturats i morts allà.

La Conciergerie

Aquest gran edifici de París, que fou residència de reis com a palau i annexa als Tribunals de Justícia, va esdevenir presó durant la Revolució Francesa, i, en aquells temps, se la va considerar terrorífica. Entre els presos cèlebres que hi van pernoctar, hi havia Maria Antonieta, per exemple. Com a presó, tancà el 1934, i és visitable com a museu. Això sí, segueix sent un annex al Palau de Justícia de París.

Camps de concentració nazis

Han de ser-hi. Tot i que se’n van construir més de 15.000 durant la II Guerra Mundial, n’hi ha uns quants que van destacar per sobre de la resta: noms com Mauthausen, Auschwitz, Dachau o Ravensbrück són testimonis, ara museïtzats i visitables, de la part més fosca de la Humanitat.

 

“La presó d’alta seguretat S-21 i el paratge de Choeung Ek de Cambodja s’han reconvertit en museu i memorial per no oblidar mai la història de milers de cambodjans torturats i morts allà”

 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top