0 items
El meu compte

Quan el tronc de l'arbre s'humanitza

 

L’ofici de fuster és un dels pocs que, malgrat els avenços, es manté com en els seus inicis. Potser és perquè l’ésser humà no ha sabut mai deixar de viure sense la fusta...

 

Durant el període prehistòric, els éssers humans ja mostraven un gran interès per crear eines a partir dels recursos naturals que tenien al seu abast. Va ser durant el que els etnòlegs han anomenat Edat de la Fusta o dels Vegetals, època que precedeix l’Edat de Pedra, quan van aparèixer els primers artesans de la fusta, un material natural de més fàcil manipulació que l’os o la pedra.

 

"La creació d’objectes quotidians, de collarets i de garrots a punta de ganivet va acabar convertint l’art del treball de la fusta en molt més que un entreteniment de pastors."

 

La creació d’objectes quotidians, de collarets i de garrots a punta de ganivet va acabar convertint l’art del treball de la fusta en molt més que un entreteniment de pastors: en una professió d’alt valor per l’enorme utilitat dels productes que se’n derivaven. Tot i així, els pastors, sobretot els del Pirineu, ens han deixat un gran llegat de treballs fets per ells. Els més destacats són els garrots, que oferien a les seves promeses, les quals els lluïen clavats a la cintura o al davantal, i els salers, uns atuells típics proveïts d’una branca d’avellaner que es penjaven a les cuines de les cases de la zona.

 

De l’especialització en sorgeix la varietat
 

Després, amb el temps, l’ofici de fuster va patir una altra important transformació: va esdevenir especialitzat. Tot i que podem anomenar fusters a tots aquells que treballen la fusta com a matèria base, depenent de l’objecte que fabriquessin, es feien dir culleraires, carreteres, esclopers, torners, fusters de fusta torta, ebenistes, etc. Els mobles més decoratius i treballats, per exemple, els feien els ebenistes; les arades, els jous i els instruments agrícoles eren cosa dels anomenats fusters de fusta torta, i les culleres, les baldufes, els canons de fer mitja (però també cadires i portes) les tornejaven els torners. El fuster pròpiament dit posava els terres de les cases fredes i feia i arreglava armaris, llits, taules, cadires i demés.

 

"El fuster pròpiament dit posava els terres de les cases fredes i feia i arreglava armaris, llits, taules, cadires i demés."

 

Està clar que a tots ells els unia el material que utilitzaven per desenvolupar la seva tasca professional, però la manera de treballar-lo, el grau d’especialització que havien d’adquirir i la dedicació que demanava cadascuna d’aquestes professions era diferent, com també ho ha estat la seva projecció de futur. A dia d’avui, per exemple, així com els carreters estan en perill d’extinció, l’ebenisteria perdura com una forma d’art valorada i consumida.

 

L’actualitat de la fusta i de l’ofici de fuster
 

A partir de 1920, l’ofici de fuster es va veure obligat a evolucionar per la introducció dels elements prefabricats i la incorporació de les noves tecnologies, les quals, com en molts altres camps d’actuació, van canviar de forma radical la manera de treballar la fusta.

 

"L’ofici de fuster s’aprèn de la mateixa manera que fa uns quants segles: a través de l’observació dels mestres experts i de la pràctica diària."

 

Actualment, l’ofici de fuster s’aprèn de la mateixa manera que fa uns quants segles: a través de l’observació dels mestres experts i de la pràctica diària, així que, malgrat els avenços, la història es repeteix, i, tal com Josep de Nazaret va ensenyar l’art de la fusta al seu fill Jesús, en aquests moments hi ha fusters experts que estan deixant el seu llegat més preuat a un deixeble afortunat. Aquest darrer serà l’encarregat, a partir d’aleshores, de convertir un tros de fusta en un objecte de qualitat que contribueixi a facilitar-nos la vida o a fer-nos-la més agradable durant temps. Malgrat les alternatives, la fusta mai ha passat de moda, i els fusters, tampoc.

 

Article publicat al número 14 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top