0 items
El meu compte

Quan la llista de la compra esdevé un aliat

N’hi ha que no hi pensen fins a últim moment i la fan just abans d’anar al supermercat; n’hi ha de més previsors que l’elaboren de forma dinàmica i hi van afegint productes conforme es van acabant, o bé ja hi anoten els que hauran de tenir a mà segons un menú que han dissenyat prèviament. N’hi ha que l’escriuen a mà i n’hi ha que la porten al mòbil. Cadascú s’organitza com vol, o com pot. Però, certament, la manera com fem la llista de la compra pot influir en el seu cost final. I la manera com fem la compra, també.

Només allò necessari

Fer-se una llista de la compra és essencial. Abans d’anotar-hi qualsevol producte, però, cal que comprovem que no el tenim i que és segur que el necessitarem. Si acumulem més productes dels necessaris, correm el risc que se’ns facin malbé i els hàgim de llençar, amb la consegüent pèrdua de diners que això comporta. Per tant, és important que cada producte que anotem a la llista sigui realment necessari.

Ser previsor val or

Una manera d’evitar comprar més del que ens caldrà és fer una previsió setmanal i/o mensual dels menús tenint en compte el tipus de dieta que mantenim i les persones que som a casa. Així, anotem només els ingredients que ens faran falta.

 

“Una manera d’evitar comprar més del que ens caldrà és fer una previsió setmanal i/o mensual”

 

Aquí també s’hi valen els pressupostos

És important fer-se un pressupost i no sobrepassar-lo: tenint en compte els ingressos mensuals de la unitat familiar, segons els experts, la despesa en alimentació no hauria de superar el 20%. A la pràctica, doncs, es tracta de posar un límit en euros a la compra i mirar de cenyir-nos-hi.

Preu per quilo, marques blanques i ofertes avantatjoses

Un cop al supermercat, hem de tenir en compte el preu per quilo, perquè, segons les marques, el mateix producte pot sortir més o menys car. De tota manera, tampoc és recomanable agafar sempre el més barat, ja que cal tenir també en compte la qualitat del que mengem. En aquest sentit, sovint les marques blanques són de qualitat bona i els preus resulten més ajustats que els mateixos productes d’una marca comercial. I, és clar, ens fixarem també en les ofertes i promocions, però ens hi fixarem bé, perquè no sempre ens resultaran avantatjoses.

 

“Segons els experts, la despesa en alimentació no hauria de superar el 20%”

 

 

Paper i llapis o App?

Tot i que insistim a afirmar que “el paper no morirà mai”, cada cop coneixem menys persones que escriguin i prenguin notes o apunts a mà. De fet, a la majoria de cases costa de trobar-hi una llibreta, un llapis o un bolígraf. Estem ja tan avesats a fer servir els dispositius mòbils que els hem incorporat al nostre dia a dia i ens fan servei fins i tot per a coses tan quotidianes com aquesta: fer la llista de la compra.

Existeixen gairebé tantes aplicacions mòbils com maneres diferents tenim cadascú d’anotar els productes que necessitem. Ara per ara, algunes de les més populars són myShopi, ListOn Free, Listonic, Pantrify, Softlist o Buy Me a peu! També hi ha qui utilitza el propi assistent de Google o el Keep.

Entre les principals avantatges de tenir la llista de la compra al mòbil hi ha el fet que la portem sempre a sobre, que no cal reescriure els productes que comprem més habitualment perquè hi queden gravats i que la podem compartir, de manera que altres persones poden afegir-hi o eliminar-ne productes.

Tot i així, hi ha qui es resisteix a deixar el paper i el llapis. Alguns argumenten que, si escriuen a mà el que necessiten, se’ls grava directament a la memòria i, per tant, no els cal la llista si no la tenen a mà quan van a comprar. A d’altres, simplement, els costa canviar de costums, i d’altres ho fan perquè és l’únic que escriuen a mà: per a molts, la llista de la compra s’ha convertit en l’única manera de llegir la pròpia lletra.

 

Ull viu!

-Evita anar a comprar amb gana. Està comprovat que, si ho fem, acabem adquirint més del que necessitem.

-Fixa’t en els productes de les lleixes inferiors i superiors del supermercat, ja que els que estan col·locats als prestatges que estan a l'alçada dels ulls (i la mà) solen ser, o bé els més cars, o bé els que volen vendre abans.

-Porta les bosses de casa perquè no te les cobrin. Si vas a comprar en cotxe, les pots dur sempre al maleter i així no hauràs de pensar-hi cada vegada.


 

 

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top