0 items
El meu compte

Quan l’art esdevé solidari

 

Comprar una làmina d’un pintor conegut, degustar un brioix molt singular o que pintin un mural al barri us poden permetre mostrar la vostra faceta més altruista. És l’art solidari.

 

Avui dia, ser solidari no vol dir necessàriament haver de donar grans quantitats de diners. Aquesta opció sempre és possible, però no és accessible per a tothom. Per això, diferents entitats hi posen els cinc sentits per idear activitats que estiguin a l’abast de qualsevol persona que vulgui contribuir a una causa. Vet aquí unes quantes iniciatives que uneixen art i altruisme.

Ciutats de colors. Youthpower Europe és un programa internacional que ensenya joves desfavorits a pintar edificis amb aerosols i els ajuda a trobar una feina dins aquest sector. D’aquesta manera, s’aconsegueix un doble objectiu: d’una banda, els participants aprenen coneixements artístics i, de l’altra, els barris més rònecs llueixen una imatge més agradable.

Regalar somriures. El projecte Dibujos por sonrisas, que ha impulsat l’associació Creativos en Acción, té com a objectiu satisfer les necessitats bàsiques dels refugiats que viuen als camps d’Europa. Per aconseguir-ho, 150 artistes han cedit diferents il·lustracions a les quals tindreu accés realitzant un donatiu que pot ser des de 2 fins a 1.000 euros. D’aquesta manera, podreu, per exemple, imprimir-lo, emmarcar-lo o estampar-lo en una samarreta.

 

“Internet s’ha convertit en l’escenari perfecte per impulsar moltes iniciatives, i les galeries d’art en línia amb una finalitat altruista en són un bon exemple”

 

Brioixos solidaris. El càncer és aquella paraula que tant ens costa pronunciar, però si, a més, s’acompanya del mot “infantil” ens deixa sense paraules. Per sort, les iniciatives altruistes no s’acaben i, des de D’estil, ens agrada donar-vos-les a conèixer, perquè aquesta és una lluita de tots. En aquest cas, Panes Creativos i el mestre flequer Daniel Jordà han creat els PAtonets de la Rita (Besitos de Rita, en castellà), que tenen una textura similar al panettone italià, amb un farciment de maduixes confitades i una cobertura de xocolata rosa. Cadascun val 4 euros, i els diners recaptats es destinen a la investigació d’aquesta malaltia.

Art online. Qui diu que comprar un quadre no pot ser un gest solidari? Internet s’ha convertit en l’escenari perfecte per impulsar moltes iniciatives, i les galeries d’art en línia amb una finalitat altruista en són un bon exemple. En trobareu moltes, però us en destaquem algunes. L’ONG Amnistia Internacional té el seu propi museu on es poden trobar, per exemple, peces icòniques d’Antoni Tàpies; la Fundació Josep Carreras disposa de col·leccions cedides pel Fons d’Art d’Olot, i la seva venda contribueix a la lluita contra la leucèmia, i la Fundació Pasqual Maragall, per la seva banda, també té una exposició solidària online els fons de la qual es destinen a la investigació científica sobre l’Alzheimer.

Festivals contra la pobresa. Des de fa 5 anys, aproximadament, se celebra, a Barcelona, el festival #Paper Gallery, en què hi participen artistes, galeries i museus de la ciutat, com ara el Picasso o el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Els diners recaptats serveixen per impulsar projectes que ajuden a sortir de la indigència.

 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top