0 items
El meu compte

Què em poso?

 

La forma de vestir és un dels aspectes que més mira el protocol i la cortesia, perquè contribueix, en gran mesura, a presentar l’esperit i la conducta de la persona. Actualment, vivim en una societat amb un mercat tremendament extens pel que fa a roba i complements, el que ens permet escollir entre una gran varietat de dissenys, colors i teixits, però, alhora, ens dificulta l’elecció del vestit adequat per a cada ocasió.

 

El que hem de tenir clar, en primer lloc, és l’etiqueta de l’esdeveniment al qual assistirem, que la decideix l’amfitrió segons el grau de formalitat de l’acte. En moltes ocasions, s’especifica a la invitació, però, si no és així i no tenim clar què ens hem de posar, està totalment permès –i, de fet, és recomanable– demanar-li a l’amfitrió quina etiqueta es requereix.
 

En qualsevol cas, per no anar errats, hauríem de plantejar-nos tres qüestions: a quina estació de l’any té lloc la celebració, a quina hora és i quin grau de formalitat demana. No cal dir que la neteja de la roba és fonamental, juntament amb l’estat impecable de les costures, les cremalleres, els botons i les vores. I penseu sempre que, per damunt de la moda, hem d’escollir les peces que millor s’adapten a la nostra silueta i a la nostra edat.

 

"Hauríem de plantejar-nos tres qüestions: a quina estació de l’any té lloc la celebració, a quina hora és i quin grau de formalitat demana."

 

Un estil per a cada ocasió

 

Per a ella
 

La roba d’esport. Només es recomana durant la realització d’exercici físic o per estar còmode a casa si no s’esperen visites.
 

La roba informal. S’utilitza pel dia a dia i per les reunions informals entre amics.
 

El vestit femení. És la combinació de faldilla i jaqueta o de faldilla i pantalons, essent aquesta última una mica més informal. La jaqueta sol ser entallada a l’alçada de la cintura, i, la faldilla, recta i a l’alçada dels genolls. S’ha de combinar amb bruses o camises. Si s’opta per la faldilla, sempre calen mitges.
 

El vestit curt. És fins a mitja cama i, preferiblement, amb un tall sobri. Demana mitges fines, sabates de taló i una bossa de mà no massa gran (quant més grans són, més informalitat denoten). S’utilitzen en actes semi-formals celebrats al matí o a primera hora de la tarda.
 

El vestit de còctel. Està confeccionat fins a mitja cama, com els vestits curts, amb la diferència que, en aquest cas, té uns teixits de major qualitat i uns millors acabats, amb brodats, pedreries... S’ha de portar amb sabates altes i mitges, i amb bossa de mà petita, però mai de pell, sinó de materials metal·litzats, folrada de ras... De vegades, s’ha d’utilitzar amb barret o tocat. És adequat pels esdeveniments en els quals s’exigeix etiqueta, celebrats durant el dia o a primera hora de la tarda.
 

El vestit llarg o de nit. En aquest cas, la llargada del vestit oscil·la fins al turmell i els teixits són rics i molt ben acabats. S’utilitza sempre amb talons alts i mitges, i, és clar, amb bossa de mà petita (mai de pell). Està destinat als actes nocturns de gala. En el context d’actes religiosos, si es porten les espatlles descobertes, cal cobrir-les amb un xal.


 

Per a ell

 

La roba d’esport. Com en el cas de les dones, només es recomana durant la realització d’exercici físic o per estar còmode a casa si no s’esperen visites.
 

La roba informal
 

S’utilitza pel dia a dia i per les reunions informals entre amics i familiars. Aquí, la peça estrella són els texans.
 

El vestit fosc. Fosc és sinònim de blau marí, marró o negre. Aquest últim, però, sempre resulta més formal. Cal combinar-lo amb camises blanques o de tons clars. La jaqueta ha de tenir les solapes equilibrades i la seva botonadura pot ser recta o creuada (americana). És important que el puny arribi a l’alçada del canell, si es manté el colze flexionat en angle recte, i que el puny de la camisa sobresurti un centímetre per sota de la jaqueta. Pel que fa a la llargada dels pantalons, ha de quedar entre un i dos dits a tocar de terra i per damunt del taló de les sabates. Les sabates han de ser fosques (amb els mitjons del mateix color) i amb cordons. En actes semi formals caldria dur corbata. Es correspon amb el vestit curt o de còctel femení.
 

Jaqué. La seva peça més característica i diferencial és la jaqueta: curta pel davant i llarga pel darrera i tancada amb una cadeneta. Pot ser grisa o negra (més formal), igual que l’armilla. Els pantalons han de ser grisos amb ratlles verticals negres i grises i sense volta. La camisa, blanca en tots els casos i amb el coll dur. Les sabates, llises, de color negre i amb cordons, i els mitjons, fins i del mateix color que les sabates. Aquí sí que és essencial l’ús de corbata, que, de vegades, porta agulla. El que s’ha deixat bastant de racó és l’ús de complements, com ara bastó, guants o barret de copa. Es correspon amb el vestit de còctel femení acompanyat de barret o tocat.
 

Esmòquing. S’usa en actes nocturns de gala, però no en casaments. Les invitacions solen especificar que es requereix etiqueta negra. La jaqueta ha de ser negra amb botonadura senzilla. L’especificitat d’aquest vestit està al coll, que ha d’estar folrat amb ras, setí o seda, i al lateral exterior dels camals dels pantalons, que porten una cinta vertical. La camisa ha de ser blanca i ha d’anar acompanyada de bessons i corbata de llacet. Es pot usar amb armilla o amb faixa. Les sabates s’emporten un gran protagonisme. Han de ser negres ben brillants o, preferiblement, de xarol. Això sí: poden ser acordonats, tipus mocassí o amb sivella. Es correspon amb el vestit llarg femení.
 

Frac. És el vestit de màxima etiqueta i, per això, tan sols s’utilitza en actes extremadament formals celebrats de nit, especialment de caire acadèmic o diplomàtic. Les invitacions solen especificar que es requereix etiqueta blanca. La jaqueta ha de ser negra amb botonadura simple o creuada, curta pel davant i llarga pel darrera (aquest cop, acabada en punta). La camisa ha de ser blanca, amb pitrera tractada amb midó i coll alt, i l’armilla ha de quedar ben ajustada al cos. Tot i que, generalment, ha de ser blanca, en els actes acadèmics sol ser negra. En aquest cas, tal i com passa amb l’esmòquing, el lateral exterior dels camals dels pantalons duu una cinta vertical, i les sabates també han de ser llises, de color negre i amb cordons (amb els mitjons fins i del mateix color que les sabates). El més correcte és lluir-lo amb guants blancs i barret de copa. Admet, a més, condecoracions. Es correspon amb el vestit llarg de nit femení.

 

 

Article publicat al número 7 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top