0 items
El meu compte

Quin arbre poso?

 

L'arbre de Nadal és un dels elements decoratius més protagonistes durant aquesta època. Abans de res, escull bé on el vols posar i tingues en compte les seves dimensions i el material de què està fet. Si ho vols fer bé, és més complex del que sembla. El color i la decoració ja els escolliràs després.

 

Si vols comprar un arbre de Nadal, és important que pensis, abans de res, si t’estimes més que sigui natural o artificial. Com tot, cada opció té els seus avantatges i inconvenients, però, d’entrada, els arbres naturals que conserven les arrels (que es poden plantar a l’exterior o en un test per ubicar-lo a l’interior) deixen una petjada de carboni insignificant. En aquest cas, el més recomanable, però, és que procedeixin d’un lloc proper per evitar el seu transport a llargues distàncies i les emissions de diòxid de carboni que hi van associades.

Ara bé, encara que potser no ho sembli, les coses es compliquen per als arbres que no tenen arrels: un d’uns dos metres d’alçada, per exemple, deixa una petjada de carboni de 3,5 quilos, si acaba essent cremat, i de 16 quilos, si acaba a l’abocador, perquè es descompon molt lentament i, pel camí, crea metà, que és un gas d’efecte hivernacle 25 vegades més potent que el diòxid de carboni. En aquest cas, el millor, sens dubte, és convertir-lo en fusta o en adob.

Per descomptat, el panorama dels arbres artificials no és gens esperançador, tampoc: com que estan fets de policlorur de vinil (PVC) o de polietilè, plàstics tots dos, deixen una petja de 40 quilos de diòxid de carboni. Ara bé, la part bona és que, si són de qualitat i es conserven en bones condicions, es poden reutilitzar durant molts anys.

Tot i que, si vols optar per una opció realment ecològica, sempre pots recórrer a un arbre de cartró o de fusta sostenible (que també és reutilitzable), o bé, encara millor –per què no?–, a una planta. I, si t’hi atreveixes, en pots fer un de ben original amb llibres, coixins, cordes, teles, taps de suro, postals de Nadal, o el que tinguis per casa.

 

Mira el nombre de puntes

Si optes per un arbre artificial, fixar-te en el nombre de puntes és una bona manera de determinar la seva qualitat i, per tant, la seva durabilitat. Tot i que n’hi ha que, de forma intencionada, són menys espessos, generalment, els de més qualitat són més poblats.

Així doncs, si el vols ben poblat, opta per unes 400 puntes en arbres de 180 centímetres; per unes 250 en arbres de 150 centímetres, i així proporcionalment per a la resta de dimensions.

 

Ni massa gran ni massa petit

Està clar: no totes les estances de casa tenen les mateixes dimensions i, per tant, no tots els arbres són adequats quant a mesura. D’opcions, n’hi ha per donar a per vendre, per això, abans de comprar-ne un, has de decidir, també, on el voldràs col·locar, perquè, si queda massa petit, passarà desapercebut, i si, per contra, queda massa gran, es menjarà tot l’espai. No et deixis portar per les impressions ni per l’ull nu: si no vols decebre’t, mesura a consciència l'espai de què disposes per ubicar-lo.

Respecte a l’alçada, no han de quedar lliures menys de 30 centímetres entre la punta superior de l’arbre i el sostre, i, pel que fa a l’amplada, el millor per mesurar el diàmetre adequat és marcar a terra, amb cinta adhesiva, el que et pots permetre.

 

Més espès o menys?

Aquí, l’espai de què disposis per col·locar l’arbre també hi té alguna cosa a dir, igual que l’estil que prefereixis:

  • Els arbres molt espessos són tota una declaració d’intencions nadalenques, els clàssics per excel·lència, i queden genials en espais amples i oberts.
  • Els arbres espessos són la varietat més comú. Aptes per a quasi tots els espais, permeten qualsevol estil de decoració. Són, potser, l’aposta més segura per als menys arriscats.
  • Els arbres esvelts són una bona opció si no es disposa de massa espai, perquè tenen un diàmetre més petit, o bé, si es vol optar per una estètica més moderna i descarregada.
  • Els arbres poc espessos són minimalistes, discrets, i regalen el protagonisme als ornaments. Casen molt bé amb entorns més nets, visualment parlant, i decoracions d’estil nòrdic.
  •  

“Si optes per un arbre artificial, fixar-te en el nombre de puntes és una bona manera de determinar la seva qualitat i, per tant, la seva durabilitat”

 

Article publicat al número 55 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top