0 items
El meu compte

Missió (im)possible: reduir els contaminants emergents

 

Potser se’ns escapa, però existeixen un bon nombre de productes d’ús quotidià, com els medicaments i els cosmètics, que contenen un grau de toxicitat important. Si en som conscients i estem un xic sensibilitzats amb el tema, podem reduir-los; la nostra salut i el nostre planeta ens ho agrairan.

 

Netejar la llar amb detergent, rentar-se els cabells amb xampú o prendre un comprimit per al mal de cap són accions que realitzem de forma habitual, gairebé automàtica. Potser per això ens costa imaginar-nos que, amb elles, estem perjudicant el medi ambient.

Tal com ho llegiu: fàrmacs com els antiinflamatoris o els anticonceptius; els productes de bellesa que contenen microplàstics, com ara els cosmètics, la pasta dentífrica o les cremes exfoliatives, i els articles de neteja que contenen un arsenal químic per desinfectar són la gran amenaça del segle XXI per al nostre medi ambient i per a la nostra salut. S’anomenen contaminants emergents (en anglès, emerging pollutants), i ha arribat l’hora de combatre’ls!

És cert que, fins fa ben poc, l’ús d’aquests tipus de productes no era preocupant, però, veient els resultats de nombroses investigacions científiques, el dels contaminants emergents ha esdevingut un assumpte prioritari que cal controlar. I és que la varietat d’articles que componen la llista d’aquests elements és cada cop més àmplia, com també ho són les seves interaccions amb altres substàncies de l’entorn i les conseqüències negatives que tenen per a les persones i el medi ambient. Posem-hi fil a l’agulla, doncs!

 

L’impacte nociu dels medicaments

El consum de fàrmacs a la nostra societat s’ha descontrolat des de fa anys. La seva estructura química no es degrada fàcilment, de manera que l’orina que expulsem està carregada de substàncies actives que provoquen efectes greus en l’entorn. La feminització dels mascles d’algunes espècies de peixos i amfibis a causa dels estrògens de les píndoles anticonceptives o la reducció de la capacitat de supervivència de les aus a l’hivern a causa dels antidepressius en són les primeres conseqüències detectades.

 

“Fàrmacs com els antiinflamatoris o els anticonceptius; els productes de bellesa que contenen microplàstics, com ara els cosmètics, la pasta dentífrica o les cremes exfoliants, i els articles de neteja que contenen un arsenal químic per desinfectar són la gran amenaça del segle XXI per al nostre medi ambient i per a la nostra salut”

 

El plàstic: el gran enemic

Ja fa anys que va començar la lluita per eliminar aquest material del nostre dia a dia, però queda molt per fer. Aquest residu continua arribant al mar i als rius en forma de partícules minúscules que són molt perilloses per als animals aquàtics. Els microplàstics són ingerits per peixos i invertebrats i poden arribar als éssers humans, i és que, seguint la cadena tròfica (o alimentària), qualsevol organisme pot veure’s afectat per l’efecte nociu dels microplàstics!

 

Conscienciem-nos, ja!

Tot i que les organitzacions i entitats mediambientals estan treballant fervorosament en aquest assumpte, el cert és que els sistemes de depuració i tractament de les aigües residuals encara no són prou efectius per detectar i eliminar els contaminants emergents. Per això la conscienciació ciutadana és clau; tenir cura del nostre planeta és una tasca de tots!

 


Tres imprescindibles

- El vàter no és un abocador! Penseu en els éssers vius; no hi llenceu res que no correspongui.

- Practiqueu un consum de fàrmacs responsable. L’excés de fàrmacs perjudica el vostre cos i el medi ambient. Cal prendre’n quan és estrictament necessari.

- Recicleu, si us plau! Porteu els medicaments als punts SIGRE de les farmàcies, llenceu les piles i els cartutxos de tinta als contenidors específics i separeu els plàstics, el vidre i el paper dels residus orgànics.


 

“Els plàstics continuen arribant al mar i als rius en forma de partícules minúscules que són molt perilloses per als animals aquàtics i que poden arribar als éssers humans”

 

Article publicat al número 47 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top