0 items
El meu compte

Refugi del Jardí de la Infància: gironins sota les bombes

A Catalunya es van construir més de 2000 refugis antiaeris durant la Guerra Civil per protegir els ciutadans de les bombes. Avui, n’hi ha alguns que encara es conserven. El refugi gironí del Jardí de la Infància n’és un, i es pot visitar gràcies a una ruta comentada que organitza el Museu d’Història de la ciutat.

La Guerra Civil Espanyola va representar un punt d'inflexió en la història sobre nuclis de població de la reraguarda. Més enllà dels soldats del front, els civils van patir també les destrosses del conflicte en la seva pròpia pell. Per això, per protegir-se, les ciutats i els pobles de la reraguarda van projectar i construir un tipus específic d'arquitectura bèl·lica. Durant els tres anys que va durar la guerra, l’anomenada defensa passiva va habilitar i construir barricades, trinxeres i refugis col·lectius arreu dels nuclis habitats. D’aquests darrers (de refugis), es calcula que a Catalunya se'n van construir més de 2000, dels quals més de 1400 es van alçar a Barcelona, molts a iniciativa dels veïns, que s’organitzaven tal com ho feien a les entitats recreatives. Girona, és clar, no va ser pas una excepció. A moltes cases particulars se n’improvisaren, especialment a la part antiga de la ciutat, i, de nova planta, se’n van edificar quatre: el refugi del Jardí de la Infància, el de la plaça del Carril i el de les Bernardes, que eren de tipus cel·lular, i el del Grup Escolar Carles Marx, que era de tipus trinxera.

Acabada la guerra, les autoritats franquistes van optar per tancar-los, i en molts casos es van conservar. Fins i tot, en un determinat moment, durant la Segona Guerra Mundial, es va pensar que podrien ser de nou necessaris, però finalment no van caldre.

En els darrers anys, sobretot a partir de la dècada dels 90, es va començar a recuperar i a preservar aquest ric patrimoni que tantes històries alberga. A dia d’avui, són molts els refugis antiaeris que es poden visitar. Al seu interior encara es pot sentir la por i l’horror que devien viure els civils sota les bombes. Una testimoni (Enriqueta Baulida i Soler) que vivia al número 64 del carrer de la Rutlla de Girona relata l’experiència quan queien bombes: “Senties el xiulet de les bombes i sabies que estaven caient, però no on. Ens vàrem amagar darrere unes fustes, enganxats a la paret mestra de la casa, i vàrem sentir algú que des de fora va cridar: “Aquesta cau al mig del carrer!”. Però no, aquella va caure a casa. Es va esfondrar tota, menys la paret on estàvem tots amagats”.
 

Per si plovien bombes...

A partir del mes de desembre de 1936, la Conselleria Municipal de Defensa i una Junta de Defensa Passiva provisional de Girona, supervisada per la mateixa Conselleria, publicaren diversos bans amb tot un seguit d’instruccions per tal de donar a conèixer a la població què calia fer en cas de bombardeig aeri. La Junta de Defensa Passiva de Girona definitiva es constituí oficialment el novembre de 1937 i, immediatament, es projectaren diversos refugis antiaeris col·lectius que es començaren a construir i a habilitar a partir del primer terç de 1938. Tot plegat va ser possible gràcies a l’ajut de mig milió de pessetes aportat per la Generalitat de Catalunya a través de la Junta de Defensa Passiva de Catalunya i gràcies també al pressupost extraordinari de 750.000 pessetes que el consistori preveia ingressar a través d’arbitris especials.

Malgrat tot, els bombardeigs des de l’aire provocaren una vertadera carnisseria entre la població civil: només a Catalunya es comptaren més de 5.000 víctimes per aquesta causa.
 

El racó dels racons: el refugi del Jardí de la Infància

El refugi del Jardí de la Infància, anomenat així perquè estava amagat sota un parc infantil (que encara existeix) és un d’aquells espais de memòria que més posa els pèls de punta. Gairebé amagat en ple centre gironí, davant les muralles de la Girona més antiga, passa desapercebut davant els ulls del vianant, que, si no coneix la història o no es fixa en la porta d’entrada al recinte, no es pot imaginar que sota un parc de joc infantil s’hi amaga un escenari de por i horror que setanta-tres anys enrere va servir per protegir els civils de les bombes.

El refugi, que va ser construït l’any 1938, fou projectat pel llavors arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús. Es tracta d’un refugi de nova planta, de tipus cel·lular i forma vagament ovalada, que ocupa un total de 584,67 m² construïts, 357,86 m² dels quals eren útils (amb passadís i escales inclosos). Aquest lloc de recés, que avui és un espai de memòria, permetia donar protecció a més de 600 persones. Construït amb formigó armat, tota la superfície exterior es cobrí amb un túmul de terra de forma vagament piramidal d'uns dos metres d'alçada per conferir-li més seguretat en cas d'un impacte directe. El refugi estava preparat per suportar l’impacte directe d’una bomba de fins a 100 quilos.

A dins es conserva tot tal com era: parets fosques que suen humitat, una precària instal·lació elèctrica amb el cablejat original i alguna bombeta penjant que fa penombra i que afegeix encara més angoixa a l’escenografia. Només s’ha esborrat una antiga línea groga que resseguia la paret i que servia com a senyal orientativa, i ara, s’hi han afegit uns plafons mòbils explicatius amb textos i fotografies per què el visitant pugui conèixer algunes dades sobre la tragèdia.

De fet, el refugi del Jardí de la Infància és el punt final d’una visita comentada de prop d’una hora i quart de durada que ofereix el Museu d’Història de Girona. El viatge s’inicia al mateix museu, l’antic institut vell, on també es conserva un antic refugi que forma part de la ruta. És un viatge al passat que culmina sota el Jardí de la Infància amb un audio que reprodueix el maleït soroll de les bombes.

 

Article publicat al número 18 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top