0 items
El meu compte

Restaurant Els 4 Gats: modernisme per postres

El restaurant Els 4 Gats, amb més de 100 anys de trajectòria, continua embolcallat del Modernisme que el va veure néixer. És un racó on es respira i es viu la història de l’últim segle, i on hom es pot retrobar amb Picasso, Casas o Rusiñol.

Enmig de la Barcelona Vella hi ha un racó que destaca pel seu encant i, sobretot, pel seu marcat aire modernista. Des del carreró de Montsió, al costat de l’avinguda del Portal de l’Àngel, ja es pot ensumar l’ambient únic que s’hi respira. És l’emblemàtic restaurant Els 4 Gats, un local ple d’inspiració que reté a taules i parets el que va succeir durant els anys més vibrants de la Barcelona més artística i bohèmia.

A finals del segle XIX, Pere Romeu, el primer propietari del bar i un dels principals impulsors, va treballar al famós Cabaret Le Chat Noir del barri bohemi de París, en una època en què es trobava en plena efervescència cultural i artística. Havent estat en un local de tanta anomenada, va decidir crear-ne un de semblant a Barcelona, un lloc on s’hi mengés bé, varat i on hi sonessin notes de piano de fons.

Juntament amb uns quants amics com Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo, van obrir Els 4 Gats als baixos de la Casa Martí, dissenyada per Josep Puig i Cadafalch amb una clara inspiració en el gòtic europeu. La inauguració va ser el 12 de juny de 1897. Tot apuntava que, si els seus impulsors formaven part dels cercles intel·lectuals més destacats de la Barcelona de l’època, el local es convertiria en un punt de trobada artístic d’alta volada. I així va ser: durant els sis anys que va estar en funcionament, fins al 1903, Els 4 Gats va esdevenir un dels centres neuràlgics del moviment cultural i bohemi barceloní, en aquell temps, eminentment modernista. Com deia el mateix Rusiñol, a Els 4 Gats el que resultava essencial era “l’aliment per a l’esperit.

La crème de la crème a les taules d’Els 4 Gats

Les dues primeres exposicions de Pablo Picasso van tenir lloc a Els 4 Gats. Ell també va fer el cartell que es va utilitzar com a portada del menú de la casa. Personatges de la talla del pintor (que en aquell temps tot just començava), músics com Isaac Albéniz o Enric Granados, el cantant Miquel Llobet, l’arquitecte Antoni Gaudí, el dibuixant Ricard Opisso, el poeta Rubén Darío... Tots ells van passar en algun moment per aquest punt d’obligada reunió de la Barcelona creativa i efervescent de finals del segle XIX i principis del XX. Allà s’hi celebraren lectures de poemes, actuacions de titelles, música en directe, exposicions de pintura i tot el que tingués a veure amb l’art i la cultura del moment.

 

"Les dues primeres exposicions de Picasso van tenir lloc a les parets d’Els 4 Gats"

 

Després del seu sobtat tancament (per deutes i mala gestió) el 1903, Els 4 Gats va convertir-se en la seu del cercle artístic de Sant Lluc fins a la Guerra Civil, el 1936. No va ser fins a finals de la dècada dels 70 que el local es va obrir de nou de la mà de tres empresaris del sector. El 1989 el Grup Ferré se’n va fer càrrec fins als nostres dies, tot mantenint l’essència que s’hi respirava durant l’entrada al segle XX.

 

"El local va esdevenir un punt de trobada intel·lectual i artístic durant els últims anys del segle XIX i principis del XX"


Avui, les parets del local estan plenes a vessar de quadres i fotografies que recorden el naixement artístic i la voluntat plural del restaurant: la fusta, que en revesteix bona part i li dóna un encant especial; les grans finestres neogòtiques, que n’il·luminen tots els racons... Tot un ambient realment únic d’història i cultura que és bonic rememorar mentre es gaudeix d’un bon àpat amb millor companyia.

 

Article publicat al número 28 de D'estil. 

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top