0 items
El meu compte

Rupes Nigra: Buscant el nord de la cultura

 

Rupes Nigra és una illa fantàstica de grans dimensions constituïda per roca imantada que, antigament, es creia que estava ubicada al Pol Nord i que explicava per què les brúixoles assenyalen sempre cap al nord des de qualsevol punt. Però també és una nova editorial que oferirà llibres de col·leccionista, amb una tirada de 150 exemplars i sense possibilitat de reedició.

Publicar llibres de qualitat, tant pel que fa al contingut com pel que fa a la presentació, i reflexionar sobre art, cultura i pensament contemporani són dos dels eixos que defineixen Rupes Nigra Edicions, una nova editorial que ha estat impulsada per un grup d’amics de l’àmbit cultural gironí i que compta amb el suport del Grup Bou & Associats, Navarro i Gestió i el GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí). Es tracta d’una iniciativa altruista que pretén esdevenir una “eina transformadora” i “elevar la cultura aportant-hi el nostre granet de sorra a través de noves veus que proporcionin pensament crític i reflexions transparents”, segons Robert Fàbregas, un dels impulsors de l’editorial.

Rupes Nigra publicarà dos llibres cada any: un d’art i assaig dins la col·lecció Diàlegs, que unirà un artista i un escriptor o assagista amb la finalitat d’aprofundir en la relació entre la peça creada, el pensament i el debat, deixant les conclusions i reflexions finals al lector, i un altre de pensament contemporani en la col·lecció Morphosis, que pretén despertar consciències i generar diàleg social a través de les opinions de filòsofs, psicòlegs, economistes i agents socials, sovint enfrontats quant a les seves idees.


Amb una edició i impressió molt acurades, aquests llibres es presenten amb enquadernació japonesa cosida a mà i amb una tirada limitada de només 150 exemplars, tots numerats. Es tracta de llibres de col·leccionista, d’aquells únics i inimitables; tant que se’n destrueixen els originals per evitar que se’n puguin fer reedicions.

 

“Publicar llibres de qualitat, tant pel que fa al contingut com pel que fa a la presentació, i reflexionar sobre art, cultura i pensament contemporani són dos dels eixos que defineixen Rupes Nigra Edicions”

 

7 portes + 1

El primer dels llibres que ha publicat Rupes Nigra és 7 portes + 1, forma part de la col·lecció Diàlegs i confronta l’obra de l’artista Pep Admetlla amb les reflexions de la poetessa Glòria Bosch a l’entorn de la xoà; és a dir, la persecució contra els jueus, l'intent d'extermini i l'holocaust jueu en mans del nazisme durant la Segona Guerra Mundial. A més, 30 dels exemplars editats inclouen dibuixos originals d’Admetlla, un dels creadors de l’editorial.


Aquest i els propers llibres de Rupes Nigra es podran trobar en unes poques llibreries seleccionades, a les presentacions que es portin a terme i via subscripció, el que permet rebre a casa els dos exemplars que s’editin anualment per 100 euros. "Els subscriptors tenen els beneficis de formar part d'una fundació i, per tant, també gaudeixen de les desgravacions fiscals pertinents. No volem guanyar-hi diners, sinó allunyar-nos de certa mediocritat i oferir noves vies de reflexió social”, explica Fàbregas, que admet que “no es tracta de textos fàcils, i això és quelcom buscat”.

 

Article publicat al número 42 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top