0 items
El meu compte

Sabàtica: Fes un parèntesi

 

Cada vegada són més les persones que decideixen prendre’s un temps sabàtic. Segons la Confederació Internacional de Viatges Estudiantils (ISTC), a Europa es preveu un creixement d’aquesta pràctica d’un 33% en els propers anys. Rescatar pingüins a Sud Àfrica o ajudar en una granja d’Irlanda són algunes de les propostes que ofereix Sabàtica, una empresa pionera en el mercat espanyol en la gestió d’aquests períodes, que fa de pont entre les organitzacions i les persones que volen viure un temps sabàtic dedicat a tasques humanitàries. 

 

L'empresa Sabàtica va ser creada per Meritxell Morera, una emprenedora en el sector del turisme i l'educació. L’any 2002, quan treballava a Copenhaguen per a la Federació d’Institucions i Organismes Internacionals del Turisme Juvenil (FIYTO), li va començar a donar forma a la idea, però la decisió definitiva va arribar quan ella mateixa es va prendre un temps sabàtic per replantejar-se el seu futur professional. En aquell moment va ser plenament conscient que no existia cap empresa que gestionés viatges sabàtics, així que va decidir fer ella mateixa el primer pas. Des de llavors, des de 2007, Sabàtica ha preparat viatges per a més de 400 persones. És així com s’ha convertit en una empresa pionera al nostre país en la gestió del temps lliure i les excedències. En aquests moments, tenen seu a Mataró i una altra delegació a Cantàbria. 

 

“Els viatges que prepara Sabàtica estan pensats especialment per als anomenats gappers, persones amb inquietuds que decideixen fer un any sabàtic” 

 

Els gappers, una tendència creixent
 

Els viatges que prepara Sabàtica estan pensats especialment per als anomenats gappers, persones amb inquietuds que decideixen fer un any sabàtic (gap year) per viure noves experiències, conèixer altres cultures, col·laborar en la millora del medi ambient, contribuir a la societat d’una forma generosa, sumar experiència o simplement millorar el currículum. Es tracta d’una pràctica molt estesa a altres països, sobretot a Gran Bretanya, on més de 200.000 persones d’entre 18 i 25 anys realitzen un any sabàtic abans o després d’iniciar els estudis universitaris.
 

A casa nostra, aquesta opció va en augment, especialment a causa de la crisi. Els perfils que decideixen emprendre aventures d’aquest tipus són múltiples, però més del 60% dels demandants tenen entre 18 i 35 anys. La majoria acostumen a ser estudiants que han acabat la carrera, tot i que també hi ha un percentatge important d’empresaris i persones que estan a l’atur, sense oblidar la forta demanda de viatgers que busquen una altra fórmula per conèixer el país de destí, que no es conformen amb fer de turistes i que desitgen implicar-se activament en la vida del lloc que visiten.

 

“Es pot optar per rescatar pingüins contaminats per petroleres a Sud Àfrica, fer tasques de preservació del medi ambient a Costa Rica, realitzar pràctiques d'enologia a Califòrnia, treballar en granges irlandeses o ajudar a construir escoles i habitatges dignes a Perú, entre d’altres”  

 

Rescatar pingüins a Sud Àfrica, fer pràctiques d’enologia a Califòrnia o conviure amb una família de grangers noruecs
 

Sabàtica ofereix programes de voluntariat, treball i formació a 16 països d’arreu del món, destinats tant a particulars com a empreses, i amb una durada que va de les dues setmanes a l’any, ja sigui en temps de vacances o no.
 

En gran nombre, aquests programes estan vinculats a ajudes humanitàries i mediambientals. Més de 50 són de voluntariat amb ONGs. Entre l’oferta existent, es pot optar per rescatar pingüins contaminats per petroleres a Sud Àfrica; fer tasques de preservació del medi ambient a Costa Rica, Canadà, Austràlia o els Estats Units; realitzar pràctiques d'enologia a Califòrnia; treballar en granges irlandeses, o ajudar a construir escoles i habitatges dignes a Perú, Argentina o Veneçuela.
 

Tot i que Sabàtica no fa la funció de borsa de treball, al Regne Unit, Noruega, Irlanda, Xina o Canadà es poden desenvolupar treballs parcialment remunerats, una opció prou llaminera per a persones que disposen de pocs recursos a l’hora de fer el viatge. En el cas de Noruega, a més, fins i tot és possible conviure amb una família de grangers i participar en les tasques pròpies de l’agricultura o el turisme rural.
 

Així mateix, Sabàtica també dóna oportunitats a aquells que es volen formar durant el viatge i gestiona cursos específics d’educació no reglada.

 

“La majoria de programes equilibren la cooperació, el treball o la formació amb el turisme, i permeten conèixer i accedir a llocs inaccessibles per als viatgers comuns, com acampar a Monument Valley” 

 

Voluntariat, treball i formació, però també oci
 

Aquesta forma de viatjar no exclou l’aventura ni l’oci, ja que la majoria de programes equilibren la cooperació, el treball o la formació amb el turisme. De fet, quasi tots els projectes permeten conèixer i accedir a llocs inaccessibles per als viatgers comuns. Amb Sabàtica és possible, per exemple, acampar a Monument Valley, al Gran Canó o a parcs nacionals australians.

 

Confiança i acompanyament en tot moment
 

Abans d’iniciar-se en l’aventura, el candidat se sotmet a un procés de selecció i realitza un test d’idioma. Els professionals de Sabàtica, experts en el món dels viatges, l’educació i el treball a l’estranger, estudien el perfil del voluntari, la seva formació, els seus recursos i el temps disponible, i li preparen un programa totalment personalitzat. Els requisits essencials? Tenir, com a mínim, 18 anys i ganes d’embrancar-se en tota una aventura, malgrat que hi ha programes específics que requereixen un cert grau de coneixement concret.
 

Un cop escollida la destinació, l’empresa facilita tota la informació necessària al viatger, que disposa d’acompanyament i orientació en el destí. La confiança i l’assessorament en tot el procés son factors clau, per això els programes que ofereix Sabàtica han estat prèviament visitats per una responsable de l’organització i compten amb la garantia del codi GWEA.
 

Segons Sabàtica, viure una experiència com la que proposen, enriqueix personalment, socialment i empresarialment tot aquell qui la viu. A més, ajuda a fomentar el treball en equip, a guanyar confiança, a agilitzar la presa de decisions, a augmentar la capacitat d’adaptació, a dominar un altre idioma i a ser més independent. Qui s’atreveix a provar-ho?

 

Article publicat al número 29 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top