0 items
El meu compte

Saps per què...?

 

Badalls, singlot, rampes... Són respostes del nostre organisme que ens alerten o ens protegeixen. Però, per què es produeixen?

 

Sembla mentida, però encara desconeixem molts aspectes sobre el cos humà. D’altres, en canvi, estan ben estudiats. Ens hem volgut fixar en algunes reaccions quotidianes per entendre la seva raó de ser, que molt sovint és sorprenent. I és que l’organisme ens parla. Vegem què ens vol dir...

 

Ai, que caic! Heu tingut mai la sensació de caure del llit mentre somnieu i us ha semblat tan real que fins i tot us heu despertat? Aquest fenomen es coneix com a sacsejos o espasmes mioclònics i consisteix en moviments bruscos i involuntaris causats per contraccions musculars sobtades o per la relaxació muscular durant el son. Gairebé el 70% de la població ho ha experimentat alguna vegada, però, si es produeix de forma repetitiva, és recomanable consultar-ho amb el metge.

Pell de gallina. Aquesta és una resposta natural del cos que es desencadena davant la por, el fred o l’emoció. S’anomena piloerecció i s’origina perquè sota la pell hi tenim un múscul erector de pèls que, per exemple, quan fa fred, es contreu, tot creant una capa d’aire al voltant del cos per tal de protegir-lo. La pell de gallina també està associada amb la producció d’adrenalina que es dóna en situacions extremes. En aquest sentit, es tracta d’un vestigi evolutiu que recorda la pell dels ocells quan es plomen.

Badalls, badalls. Oxigenar el cervell: aquesta és una de les finalitats biològiques que amaguen els badalls. En obrir molt la boca involuntàriament, realitzem una inspiració d’aire profunda i llarga que facilita l’arribada d’oxigen extra al cervell, quan estem cansats o tenim son. Ara bé, existeixen altres teories que afirmen que badallar afavoreix la regulació de la temperatura cerebral.

L’empipador singlot. Aquesta reacció s’origina quan el diafragma, un múscul en forma d’arc que està situat a la part baixa del pit, s’irrita; és a dir, descendeix bruscament i, de cop, ens entra aire a la gola. En aquest moment, les cordes vocals es tanquen i el resultat és un molest episodi de singlot que, tot i que ens sembla etern, sol durar tan sols uns minuts. Això sí: si es prolonga durant dies o setmanes, és signe d’un problema mèdic.

Tremolor a la parpella. S’anomena mioquímia palpebral i implica el parpelleig de l’ull sense tenir-ne el control. Aquest fenomen es deu a una contracció del múscul orbicular que, normalment, està produïda per l’estrès, la fatiga o substàncies excitants, com ara la cafeïna i la teïna. En aquest cas, un cop més, el cos ens indica que alguna cosa no va bé.

Pell de gripau. Ens referim a les arrugues que es formen, per exemple, als dits, després de passar una estona dins l’aigua. Aquesta reacció és una mostra de la necessitat que té el cos d’eliminar l’excés d’humitat.

Renoi d’enrampada! Només dura uns segons, però és ben dolorosa. Les rampes són causades per un espasme muscular sobtat que cedeix espontàniament. Ens afecten més durant la nit perquè és el moment en què deixem el múscul en posició d’escurçament i es fatiga. El seu origen és ben divers: falta d’esport, dèficit d’alguns minerals, manca de vitamines o mala circulació.

Atxim! De totes les reaccions que hem referenciat, l’esternut és la més coneguda. Es tracta d’un mecanisme de defensa de l’organisme la finalitat del qual és expulsar els microbis o les partícules que han irritat la mucosa nasal.

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top