0 items
El meu compte

Seguirem vivint: Un projecte creat amb el cor i que arriba al cor

 

El 16 de gener del 2014, la Gina, una nena de només onze anys, moria a casa havent abanderat la lluita contra la síndrome de Rett i la investigació de la malaltia. Tres-cents seixanta-cinc dies després, la seva mare, l’escriptora i periodista Elisabet Pedrosa, presentava el seu tercer llibre, Seguirem vivint, i el projecte del mateix nom.

 

La mort, reveladora a voltes

La mort ens pot donar lucidesa per viure. Aquesta és, segurament, la lliçó més lúcida que ens pot donar algú que ha viscut el més antinatural dels fets: perdre un fill. Aquest és el testimoni més sincer d’Elisabet Pedrosa, a qui fa un any se li va morir, entre els braços, a casa i en presència de tota la seva família, la seva filla Gina després que a l’any de vida se li diagnostiqués una disfunció neurològica molt invalidant que afecta sobretot nenes.

L’endemà mateix d’aquesta mort, Pedrosa decidia prendre un compromís per donar a conèixer l’equip de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, pel qual la Gina va ser atesa durant els seus darrers nou mesos de vida i gràcies al qual va viure la seva mort “més com un triomf de la vida i com una oportunitat per ser acompanyada, que com un fracàs”. És el mateix compromís que, un any després, acabà concretant-se en un llibre tan especial com necessari, Seguirem vivint. Gina. Una mort lluminosa és possible (Ara Llibres, 2015), i en un projecte de micromecenatge homònim per millorar i ampliar l’esmentada unitat de Cures, al qual l’escriptora va decidir destinar els drets d’autor.

 

"La mort ens pot donar lucidesa per viure. Aquesta és, segurament, la lliçó més lúcida que ens pot donar algú que ha viscut el més antinatural dels fets: perdre un fill"

 

Escriure el dolor

“Si no ho escrivia, moria”, reconegué en el seu moment Pedrosa, que, disposada a despullar-se emocionalment, trobà en la literatura una forma de canalitzar un dolor que creu que s’ha de transcendir però que s’ha d’estar disposat a sentir.


Fruit d’un dol molt recent, Seguirem vivint és un text de comiat, de record de la filla i d’agraïment, escrit sense vergonya, ni prejudicis, ni eufemismes. Un text íntim en què l’autora explica amb naturalitat la mort de la Gina i la desesperació dels últims anys al seu costat, en un camí de pèrdua continuada, però també el dia a dia després d’aquest darrer comiat i com és possible reprendre a poc a poc el fil de la vida després d’una experiència tal i fer-ho amb alegria, amb els que han quedat vius, però també parlant i integrant els que són morts en el present. Perquè això significa el triomf de la vida sobre la mort; el mateix triomf representat pel signe de victòria que va fer el Jan, el tercer fill de l’autora, en la darrera foto de família al costat de la seva germana i que el Pol, l’altre germà seu, reprodueix a la portada del llibre.

Amb aquesta darrera publicació, Pedrosa clogué la trilogia integrada pels seus dos llibres anteriors: Criatures d’un altre planeta (RBA, 2008), una història commovedora que, amb més de 10.000 exemplars venuts, va fer visible la síndrome de Rett i va contribuir a la investigació de la malaltia, i El meu amor sikh (Ara Llibres, 2012), en què l’escriptora novel·la com, després de separar-se, descobreix l’amor de la seva vida, un indi sikh, pare del Jan, i la història de migració del marit i l’agreujament de la malaltia de la Gina.

 

"Seguirem vivint és un text de comiat, de record de la filla i d’agraïment, escrit sense vergonya, ni prejudicis, ni eufemismes"

 

Perquè sigui un dret el que encara és un privilegi

L’agraïment que l’escriptora sentí vers la Unitat de Pal·liatius Pediàtrics de l’hospital barceloní, la primera creada a Espanya (1991) i l’única a tot Catalunya, s’acabà traduint en un projecte destinat a divulgar el paper i les necessitats d’aquest tipus de cures i aconseguir els recursos per fer realitat una nova unitat.


La campanya, en què es pogué col·laborar mitjançant la compra del llibre i amb una donació econòmica a la pàgina Implica-t.org, i a la qual se sumaren personalitats com Pep Guardiola i Lídia Heredia, finalitzà el passat mes de maig sent tot un èxit: els més de 30.000 euros recaptats es destinaran a aconseguir que sigui un dret el que ara encara és un privilegi: que tot infant en situació crítica mori acompanyat.

Gràcies, Gina, per ensenyar-nos que la mort pot ser, també, un cant a la vida, la d’aquí i, potser, la de més enllà. Seguim vivint!

 


Fitxa tècnica

Títol: Seguirem vivint. Gina. Una mort lluminosa és possible

Autora: Elisabeth Pedrosa

Editorial: Ara Llibres

Data de publicació: 12/01/2015

Pàgines: 240

PVP: 17,90 euros


 

Article publicat al número 35 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top