0 items
El meu compte

Sent la música! En saps gaudir de veritat?

 

Si les persones que vivien a principis del segle XX poguessin veure els avenços tecnològics de què gaudim actualment per a la reproducció musical, es quedarien bocabadats. Sí, és innegable que sentim amb més qualitat, però també ho és que, durant tot aquest temps, hem perdut la capacitat d'escoltar.
 

Avui dia, sona música pertot arreu: a casa, al cotxe, al fil musical de les botigues, als bars i, fins i tot, a la feina. Això ha provocat que acabi formant part habitual del panorama sonor, que acabi essent una presència més a la qual rarament prestem atenció. Ja podem comptar amb tota la tecnologia possible i gastar-nos grans quantitats de diners en aparells de reproducció o discos de vinil, que, si no aprenem a escoltar, la nostra relació amb la música no passarà de la superficialitat.

Aconseguir-ho no implica necessàriament seure en una butaca i submergir-nos, ulls clucs, en el que prové dels altaveus, ni aprendre harmonia i solfeig, sinó adoptar petits costums enfocats, sobretot, a alterar la nostra percepció dels sons. Us desvetllem algunes de les propostes de psicòlegs i melòmans orientades a aquesta finalitat. Som-hi!

 

Llegeix les lletres
 

Recordes que, quan eres adolescent, buscaves les lletres de les cançons dels teus ídols en altres idiomes? Després, passa el temps, i així com ens inunden altres ocupacions, aquest gest ens sembla banal. Això no obstant, parar atenció a les lletres i aturar-se en el seu significat és part essencial del gaudi de la música, i és que el sistema neuronal que s’activa quan ens fixem en la lletra d'una cançó és diferent del que funciona quan escoltem una melodia: s’activen les mateixes zones del cervell que serveixen per reconèixer paraules i processar imatges visuals, i això converteix l’experiència en una de més completa.

 

Balla!
 

La lògica sembla dictar que la millor forma d’estar concentrats en la música és estar quiets, i, si pot ser, a casa, plenament relaxats. Però no ha de ser necessàriament així: com posen de manifest determinades investigacions, hi ha una estreta relació entre la dansa i diversos processos cognitius que impliquen també l’aspecte visual. Al cap i a la fi, quan prestem més atenció al ritme d’una cançó que en el moment de moure el nostre cos al so d’aquest?

 

“Si no aprenem a escoltar, la nostra relació amb la música no passarà de la superficialitat”

 

Utilitza la vista
 

Bob Dylan assegurava que el fet que moltes persones no viatgessin en cotxe, autobús o tren feia que es perdessin grans compositors, una sentència que suggereix que la inspiració pot provenir dels estímuls visuals que rebem a través de la finestra d’un vehicle en marxa. Una cosa semblant passa quan escoltem música, quan podem activar la nostra capacitat sinestèsica. De fet, cada vegada més grups introdueixen projeccions o altres senyals visuals en els seus concerts, no només per trencar la monotonia visual de l’escenari, sinó per reforçar o contrarestar a la música que estan interpretant.

 

Desenvolupa la memòria
 

El 1982, el compositor Elliott Schwartz va publicar Music: Ways of Listening, en el qual proporcionava alguns trucs per millorar el nostre enteniment musical. Encara que molts estaven orientats a músics de clàssica, alguns poden ser adoptats per qualsevol oient, com per exemple el desenvolupament de la memòria musical. Schwartz assegura que aquesta es pot millorar recordant patrons familiars, relacionant nous esdeveniments en una cançó amb altres d’antics i preguntant-nos per la durada de cada secció del total.

 

 “Prestar atenció a les lletres i aturar-se en el seu significat és part essencial del gaudi de la música, i és que el sistema neuronal que s’activa quan ens fixem en la lletra d'una cançó és diferent del que funciona quan escoltem una melodia”

 

El context ho és tot
 

El nostre humor i la nostra capacitat d’atenció varien al llarg del dia. Per això, si de veritat volem entendre un disc, hem d'intentar encaixar-lo en diversos moments de la nostra vida: al matí en aixecar-nos o a última hora de la nit, conduint o estant al llit amb cascs, en un dia de pluja mentre ens tapem amb una manta o gaudint del sol estiuenc en un parc... La música pot sonar totalment diferent segons el context en què ens trobem.

Tots aquests consells, i d’altres, com escoltar discos en viu, remescles i versions d’altres artistes o deixar reposar els CD per poder formar-te una opinió real sobre ells, ens ajudaran a cultivar el gaudi musical, així que... música, mestre!

 

Article publicat al número 40 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top