0 items
El meu compte

Shinrin-Yoku

 

“Per alleujar el seu estrès, passegi dues hores pel bosc un cop a la setmana”. Us imagineu un metge fent una recepta mèdica com aquesta? Doncs, des de fa tres dècades, això és el que succeeix al Japó, on cada any entre 2,5 i 5 milions de persones, afectades per l’estrès, la hipertensió i l’ansietat de la vida urbana moderna, van a les sessions de Teràpia del Bosc en algun dels 48 centres oficials designats per l’Agència Forestal de Japó.

 

Medicina forestal
 

Iniciada el 1982 al Japó, la pràctica del shinrin-yoku (“banys de bosc”) sorgí com una iniciativa per donar valor als boscos, que cobreixen un 67% de la superfície del país, i, al mateix temps, per canalitzar la demanda de contacte amb la natura per una creixent població urbana sotmesa a nivells intensos de competència i estrès.
 

Inspirats en les tradicions xintoistes i budistes que promouen la comunicació amb la naturalesa a través dels cinc sentits, els banys de bosc consisteixen en caminades en silenci per boscos madurs, normalment acompanyades d’exercicis de respiració i relaxació.

 

Inspirats en les tradicions xintoistes i budistes que promouen la comunicació amb la naturalesa a través dels cinc sentits, els banys de bosc consisteixen en caminades en silenci per boscos madurs, normalment acompanyades d’exercicis de respiració i relaxació

 

Segons diversos estudis publicats, els arbres, quan es fan vells, segreguen uns olis essencials, i la seva inhalació per part dels humans permet activar partícules del sistema immunitari que ajuden a lluitar contra determinats virus i tumors; d’aquí que, al Japó, des de fa dècades, els metges prescriguin aquestes teràpies per prevenir o tractar algunes malalties.
 

L’exposició a la naturalesa provoca beneficis físics, com ara la disminució de la tensió arterial o de la freqüència cardíaca, i millores psíquiques que tenen a veure amb la disminució d’emocions com la tristor, l’ansietat i la fatiga a favor d’un augment de sensacions com el vigor o la tranquil·litat.

 

Una teràpia en expansió
 

Després de consolidar-se al Japó, els banys de bosc es van estendre cap a Corea del Sud, els Estats Units i el Canadà, i recentment han arribat a Catalunya.
 

Amb l’objectiu d’introduir aquestes pràctiques al país, a finals del 2014, l’entitat naturalista AccióNatura i la Universitat de Girona van posar en marxa el projecte Xarxa de Boscos Terapèutics, dins el programa Sèlvans. Poc després, la iniciativa ja havia sortit del territori gironí i havia arribat al Solsonès i l’Alt Urgell, de la mà del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i amb el suport de la Diputació de Lleida.

 

Amb l’objectiu d’introduir aquestes pràctiques al país, a finals del 2014, l’entitat naturalista AccióNatura i la Universitat de Girona van posar en marxa el projecte Xarxa de Boscos Terapèutics, dins el programa Sèlvans”

 

En aquest cas, l’objectiu del projecte torna a ser doble: a banda d’obtenir uns beneficis en l’àmbit de la salut, es proposa contribuir a la conservació dels boscos singulars de Catalunya i impulsar l’economia local. Segons va apuntar en el seu moment Jaume Hidalgo, el seu director, la intenció és vertebrar una xarxa d’agents del territori perquè organitzin una oferta d’ecoturisme de salut vinculada als boscos terapèutics. Un estudi d’AccióNatura va diagnosticar en 27.497 hectàrees de bosc de Catalunya el potencial que es pot destinar al projecte.
 

Així que ja ho sabeu: apagueu els mòbils i les tauletes, desactiveu el lòbul frontal i deixeu de banda les preocupacions de l’ego. Activeu els cinc sentits i prepareu-vos per respirar a fons i entrar en comunió amb la natura. Deixeu-vos banyar pel poder curatiu dels boscs.
 

 

Article publicat al número 41 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top