0 items
El meu compte

Solidaritat permanent

 

Per Nadal, hom és més procliu a ser solidari; quan ocorre una catàstrofe propera, també; o quan es tracta d’algú que coneixem bé. Però, lamentablement, ja és més difícil que l’esperit solidari s’allargui durant tot l’any i esdevingui un hàbit. És més difícil però és molt possible, si ho volem. Vet aquí unes propostes boniques que ens ajudaran a ajudar.

 

L’altruisme està directament relacionat amb l’empatia; és a dir, amb la capacitat de posar-se en la pell de l’altre. Ara bé, les situacions tenen un impacte emocional major si les veiem o les sentim properes. Per exemple: sobretot si tenim fills, pot ser que ens trenqui cor el cas de la imatge d’uns infants que viuen en condicions deplorables, o bé, ens podem sentir identificats amb la desgràcia que pateixen algunes famílies. En definitiva, pensar que determinades situacions tràgiques ens podrien passar a nosaltres ens fa mostrar la nostra faceta més solidària.

De fet, però, som altruistes per naturalesa. Naixem amb l’empatia sota el braç i la desenvolupem en menor o major mesura en funció d’allò que fan els nostres referents i de les nostres pròpies vivències. En qualsevol cas, solem ser conscients que els nostres actes tenen una repercussió sobre els altres, i, encara que som éssers individuals, el sentiment de pertinença a la societat viu en nosaltres; per això, una de les nostres missions hauria de ser realitzar accions que contribueixin a millorar el món.

 

Per si us falten idees

Actualment, vivim en una societat en què moltes persones i col·lectius pateixen per diversos factors: malalties greus o desconegudes, la soledat o la manca dels recursos bàsics. Doncs bé, us volem aportar el nostre gra de sorra explicant-vos com podeu ser solidaris al llarg de tot l’any i, sobretot, com podeu fer-ho bé amb petites però, alhora, grans accions.
 

 • Feu donacions econòmiques. De la quantitat que decidiu vosaltres en funció de les vostres possibilitats. Però vigileu triar una ONG que s’ajusti a les vostres inquietuds. Informeu-vos dels seus projectes i doneu sempre a nom de l’ONG. Una iniciativa bonica és, per exemple, l’apadrinament d’un infant!
   
 • Contribuïu a acabar amb la fam al món. Aquest és un dels grans reptes de la nostra societat. No per menys existeixen diverses opcions per lluitar-hi en contra, com ara contribuir amb els bancs d’aliments, sufragar el cost mensual de la beca menjador d’un infant, o ser soci o voluntari de les ONG que treballen contra la desnutrició a diferents països d’arreu del món.
   
 • Doneu segones vides als vostres objectes. Poder vestir-nos i calçar-nos, o bé que un infant pugui jugar són també necessitats, a més de drets. Tota la roba o les joguines en bon estat que vosaltres heu deixat d’utilitzar poden ajudar una altra persona. Porteu-les a mercats benèfics, botigues de segona mà o botigues de comerç just, o bé dipositeu-les als contenidors específics que trobareu a diferents punts de la vostra ciutat.
   
 • Regaleu salut. Contribuir a salvar vides és potser una de les iniciatives solidàries més importants. Si gaudiu d’una bona salut, podeu donar sang fins als 70 anys –o medul·la fins als 40 anys–. La sang del cordó umbilical conté cèl·lules mares que poden ajudar a curar la leucèmia i altres tipus de càncer. Fins i tot, es pot donar llet materna per ajudar a alimentar els nadons prematurs, que no poden ser alletats per les seves mares.
   
 • El temps és or! Mai més ben dit: us adoneu del valor que pot tenir per a un ancià que li feu companyia? O bé la importància que pot tenir per a un infant malalt veure una representació de teatre que el faci somriure i oblidar allò que li ha tocat viure? La soledat és un dels grans patiments del segle XXI i un dels més fàcils de fer desaparèixer si tots en prenem consciència!

 

“Encara que som éssers individuals, el sentiment de pertinença a la societat viu en nosaltres; per això, una de les nostres missions hauria de ser realitzar accions que contribueixin a millorar el món”

 

Article publicat al número 49 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top